Izrada gazišta za stepenice?
Izrada gazišta za stepenice?
Pozdrav svima!
Prvo sve pohvale za "Stolarsku radionicu"! Meni kao amateru je odličan izvor informacija u svezi obrade drva.
Sad pitanje.
Da li je komplicirano napraviti gazišta za stepenice i kako uopće ide taj postupak? Hrast je u pitanju. Našao sam dosta materijala što se tiće postavljanja gazišta ali ništa o samoj izradi gazišta.
Å to se tiće alata, imam ga dosta da ne razbijate glavu time ali sam amater što se tiće uporabe istog. Od važnijih stvari (za koje sam shvatio da su važnije) nemam samo dikericu i abrihter (kombinirku) ali to si mogu kod poznanika obaviti ako će biti potrebno.
Prvo sve pohvale za "Stolarsku radionicu"! Meni kao amateru je odličan izvor informacija u svezi obrade drva.
Sad pitanje.
Da li je komplicirano napraviti gazišta za stepenice i kako uopće ide taj postupak? Hrast je u pitanju. Našao sam dosta materijala što se tiće postavljanja gazišta ali ništa o samoj izradi gazišta.
Å to se tiće alata, imam ga dosta da ne razbijate glavu time ali sam amater što se tiće uporabe istog. Od važnijih stvari (za koje sam shvatio da su važnije) nemam samo dikericu i abrihter (kombinirku) ali to si mogu kod poznanika obaviti ako će biti potrebno.
Last edited by garo on 13 Apr 2010 20:20, edited 1 time in total.
Da li bi radio gazista i vertikale(cela) ili samo gazista a vertikale nekim drugim materijalima kao kulirplast ili nesto od rofix-a jer za pocetnika izrada stepenista (sve od drveta ) moze biti komplikovana ali nemoj da te moje rijeci obeshrabre jer ako mogu drugi sto ne bi i ti...lakse je napraviti samo gazista a ostalo u kulirplast(ako treba imam neke slike kako to izgleda pa mogu da ih okacim)
Za pocetak da das neke bar priblizne mjere i oblik stepenica pa cemo onda dalje...
Za pocetak da das neke bar priblizne mjere i oblik stepenica pa cemo onda dalje...
Za izradu gazista ti je neophodan abrihter i diht. Saranje prednje ivice mozes izvesti i rucnom frezom. Ja radim obicno gaziste iz tri dela da sto vise eliminisem rad drveta odnosno krivljenje. Kad polepis gazista moras ih i lepo obrusiti prvo grubo sa recimo 80kom smirglom pa onda 120kom. Kad to sve odradis ofarbaj pre ugradnje da ne bi ostale fleke na njima jer ces hodati gore dole pa postoji mogucnost prljanja.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
Hval svima na odgovorima. Imam par pod pitanja.
@radmit – ovo „istrugati dasku“ se odnosi na to da moram napraviti, od jedne široke daske koja je prošla (par puta ili koliko je potrebno) diker i abrihter, dvije ili više užih širine 8 do 10 cm koja će imati sve kutove po 90? Da li moram kod sljepljivanja keksat ili tiplat ili je lijepljenje dosta? Možda bi mi sa keksanjem manje klizalo kod ljepljenja?
@tishler – radio bih i vertikale (čela) od hrasta. Aždaja želi drvo na cijelom stepeništu. Ne mislim ja da je to jednostavno ali nije ni tolko komplicirano da uz pomoć Stolarske radionice ne bih shvatio postupak i napravio kakav takav posao.
Mjere stepeništa su – visina 18 -20 cm, dubina – 24- 27 cm, širina do podesta 80 cm a od podesta 100 cm.
Stepenište, radi se o betonu, je dosta loše napravljeno i imat ću dosta posla da to obučem u drvo i da gazišta izgleda kako spada.
@runer – ovaj dio me zanima. Da li se može sa stolnim cirkularom rezati daska široka 30 cm koja je prošla diker i dobiti tri dijela koji će imati 90 stupnjeva kutove? Jer ovaj dio mi je jasan. Ako se radi ljepljenjem, kutovi moraju biti pod 90 i dijelovi od kojih se radi gazište moraju biti ravni.
Koje ljepilo se koristi za ljepljenje?
Pozdrav

@radmit – ovo „istrugati dasku“ se odnosi na to da moram napraviti, od jedne široke daske koja je prošla (par puta ili koliko je potrebno) diker i abrihter, dvije ili više užih širine 8 do 10 cm koja će imati sve kutove po 90? Da li moram kod sljepljivanja keksat ili tiplat ili je lijepljenje dosta? Možda bi mi sa keksanjem manje klizalo kod ljepljenja?
@tishler – radio bih i vertikale (čela) od hrasta. Aždaja želi drvo na cijelom stepeništu. Ne mislim ja da je to jednostavno ali nije ni tolko komplicirano da uz pomoć Stolarske radionice ne bih shvatio postupak i napravio kakav takav posao.
Mjere stepeništa su – visina 18 -20 cm, dubina – 24- 27 cm, širina do podesta 80 cm a od podesta 100 cm.
Stepenište, radi se o betonu, je dosta loše napravljeno i imat ću dosta posla da to obučem u drvo i da gazišta izgleda kako spada.
@runer – ovaj dio me zanima. Da li se može sa stolnim cirkularom rezati daska široka 30 cm koja je prošla diker i dobiti tri dijela koji će imati 90 stupnjeva kutove? Jer ovaj dio mi je jasan. Ako se radi ljepljenjem, kutovi moraju biti pod 90 i dijelovi od kojih se radi gazište moraju biti ravni.
Koje ljepilo se koristi za ljepljenje?
Pozdrav

Last edited by garo on 14 Apr 2010 09:13, edited 1 time in total.
Ne misli metabo na fleku, vec na stepenik koji je grdno van horizontale.
Da rade je mislio upravo na to. U principu ne moras da keksas, ali ce ti tako biti lakse da fino poravnas daske (ne zaboravi da im izokreces godove).
Daska se moze rezati stonim cirkularom tacno pod 90, pod uslovom da je cirkular postavljen da reze tacno pod 90
Imas na naslovnoj stranici stolarske prilog "ucetvrtastimo daske" koji se bavi time
I deo http://www.stolarskaradionica.com/tehni ... cija=citaj
II deo http://www.stolarskaradionica.com/tehni ... cija=citaj
III deo http://www.stolarskaradionica.com/tehni ... cija=citaj
Da rade je mislio upravo na to. U principu ne moras da keksas, ali ce ti tako biti lakse da fino poravnas daske (ne zaboravi da im izokreces godove).
Daska se moze rezati stonim cirkularom tacno pod 90, pod uslovom da je cirkular postavljen da reze tacno pod 90

I deo http://www.stolarskaradionica.com/tehni ... cija=citaj
II deo http://www.stolarskaradionica.com/tehni ... cija=citaj
III deo http://www.stolarskaradionica.com/tehni ... cija=citaj
Vidi da bi imao pod pravim uglom moras to raditi na abrihteru. Prvo sve daske obradis jedno lice ibok. Zatim iseces na cirkularu grubo sa dodatkom na priblizno iste delove dasku. Kad si to uradio ponovo na abrihteru provuces bokove it oba. Tu se podrazumeva da lice naslonis na vodilicu koja se nalazi na abrihteru pa uz naslon provuces bokove. E sad ako nemas vodjicu moras je napraviti od drveta i stegnuti za prvu plocu na abrihteru. Potrudi se da donja strana vodjice koja lezi na ploci ibok uz koji naslanjas obradak budu pod 90s. Kad provuces tako bice skoro idealno i mocices ih baz problema polepiti. Ja koristim lepak Titenbond a ako ga nema uzimam kleiberit jer su se pokazali fantasticno.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!