Nikola - radovi

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
Nikola
Majstor majstora

Nikola - radovi

Post by Nikola »

Krevet od bresta (valjda :)), jasenove nogice (coskovi), bukove letvice, duseci od 35-gramskog sundjera debljine 100mm, sa sivenim presvlakama:

Image

Image

Image

Image

Image
Trt, mrt, zivot ili smrt!
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Krevet namazan Tikkurila premazom za spoljnu upotrebu:

Image
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Sendvic vrata, konstrukcija od camovih letvica 30x50mm, ispuna stiropor 30mm, brezova sperka 6mm, camove ugaone lajsne, lakirano Vitex Marelack - vodorazredivi na bazi pliuretanskih smola:

Image

Image

Image
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Sto, hrast-brest, suknjica-nogice spojevi cepovi-rupe rucna izrada testerom i dletom, ploca 40mm debljine, spojena bez ikakvih spojeva- ceonim lepljenjem, spoj cuknjica-ploca tiplovima. Gornja ploca velicine 700x1100mm, tezak ko' tuc:

Image

Image

Image

Image

Hteo sam i njega da natopim onim Tikurrila sta god da je, al' ne znam da li cu uspeti da ga dobijem uskoro. Sta mislite o natapanju lanenim uljem, pa kad se dobro osusi onda vodenim lakom dve-tri ruke? Da li uopste moze vodeni lak na laneno ulje?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nikola wrote:Krevet namazan Tikkurila premazom za spoljnu upotrebu:

[url]http://img576...us/img576/7863/img0710.th.jpg[/url]
Gde si ovo nasao?
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Mislim da nemaš potrebe za lanenim uljem ali bolje će izgledati inače možeš preko lanenog ulja da lakiraš samo mu daj pola dana da drvo upije ili sam ćeš već videti (pazi da negde neprođeš ili vidiš da je manje upilo a negde više to posle laka može da ispadne sranje ako promašiš ponegde) pa ga onda lakiraj.
Mogu ti reći odlično svaka čast samo da si se malo bolje pozabavio oko donjeg dela stola. Brest i hrast,kao zebra odlično gornja ploča Super , ali klasično si mu odradio nogare Moglo bi to biti modernije jer sto mi izgleda kao moderna kominacija. Sve u svemu odlično.
A i što te pita mbole isto te pitam i ja ! Kakav ti to premaz gde si bre to našo:rolleyes:
Last edited by MapleMan on 13 Apr 2010 09:12, edited 1 time in total.
Dva put zine , a tri put slaže
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

MapleMan wrote:Mislim da nemaš potrebe za lanenim uljem ali bolje će izgledati inače možeš preko lanenog ulja da lakiraš samo mu daj pola dana da drvo upije ili sam ćeš već videti (pazi da negde neprođeš ili vidiš da je manje upilo a negde više to posle laka može da ispadne sranje ako promašiš ponegde) pa ga onda lakiraj.
Mogu ti reći odlično svaka čast samo da si se malo bolje pozabavio oko donjeg dela stola. Brest i hrast,kao zebra odlično gornja ploča Super , ali klasično si mu odradio nogare Moglo bi to biti modernije jer sto mi izgleda kao moderna kominacija. Sve u svemu odlično.
A i što te pita mbole isto te pitam i ja ! Kakav ti to premaz gde si bre to našo:rolleyes:
Sto se tice lanenog ulja, kad natapam sa njim ja to radim po 3-4 dana, dok ne upije kolko god moze, sa malo utrljavanja krpom u medjuvremenu, i na kraju ako nesto ostane na povrsini to dobro obrisem, i onda sacekam jos bar jedan dan da se to prosusi... Sto ce malo ostajati i napolju na terasi, malo ce nekad i da pokisne, pa sam hteo sto bolje da ga zastitim. U principu nisam hteo da lakiram uopste, nego da ga natopim necime sto ce da ga zasti.

Sto se tice donjeg dela stola, on jos moze da se doradjuje, ima jos malo smirglanja, ali nije ideja da sto bude moderan, nego bas rustican, skoro seljacki... E sad, to sto je taj "zebra fazon", u startu nije bila ta ideja, nego mi zafalilo hrastovine, pa reko ajd' malko da prosaram! :) Nije mi se islo opet u nabavku! :) Razmisljao sam malo da se pozabavim nogicama, da odradim neku saru, malo ivice, al' nekako vise volim sto jednostavnije, a kvalitetno. Da traje, a da ne sljasti! :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

U principu nisam hteo da lakiram uopste, nego da ga natopim necime sto ce da ga zasti.
Pogledaj post viewtopic.php?pid=26188#p26188
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

mbole wrote:
Nikola wrote:Krevet namazan Tikkurila premazom za spoljnu upotrebu:

[url]http://img576...us/img576/7863/img0710.th.jpg[/url]
Gde si ovo nasao?
Pisao sam vec negde o tome... Imam drugara koji uvozi Tikurrila program. Problem je sto radi veleprodaju, i sto se uglavnom bazira na njihovom najjeftinijem programu za zidove (jbg. kao i uvek - trziste diktira). E, sad, verovatno ove stvarcice koje su nama zanimljive nece drzati na stanju, jer mu jednostavno ne ide (osim nekih lakova za parket i sl. uglavnom na vodenoj bazi), ali ce u svakom slucaju moci da se poruci. Ja bas danas cekam da mi javi dal' mu je ostala koja kantica ovog sto sam koristio, pa cu da ga pitam sta je sa celom pricom. Postavicu kasnije neki kontakt telefon, ili adresu lokala, samo prvo da ga pitam. :)
Inace probao sam samo ovaj "premaz" sto sam okacio sliku. Ne znam kako bih to nazvao, oni ga zovu nesto u stilu "ulje na vodenoj bazi". Deluje i mirise kao klasicni vodorazredivi akrilni lak. Mlecno bele boje, lepog mirisa, brzo se susi... Sluzi bas za natapanje drveta u 1-2 ruke, visak se brise. Ne ostavlja nikakav film na povrsini, tako da trazi dobru obradu, gomilu smirglanja pre samog mazanja, jer posle nema dorade. Meni deluje sasvim fino, narocito jer ne volim sjajne lakove, filmove preko drveta, plastifikaciju neceg sto je lepo i prirodno. Ovako ostaje skoro golo drvo, samo "namasceno". Ovaj je bas za spoljnu upotrebu, za bastenski namestaj, pa videcemo kako ce se pokazati...
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

metabo wrote:
U principu nisam hteo da lakiram uopste, nego da ga natopim necime sto ce da ga zasti.
Pogledaj post viewtopic.php?pid=26188#p26188
Citao sam to vec... Nisam samo shvatio da li ta mesavina primenjuje radi boljeg (ili brzeg) susenja ulja, ili da bi natopljeni komadi prihvatili lepak i mogli da se zalepe?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kad malo razmislim "ulje na vodenoj bazi" nije ni tako blesavo ko sto izgleda :)
Svi vodeni premazi su u sustini suspenzije a ne rastvori (kakvi su recimo uljani ili nitro lakovi), tako da nije problem ni napraviti suspenziju ulja u vodi.
Cisto ulje je previse gusto za direktnu upotrebu, pa se uvek razredjuje necim. Ekologija kaze nema vise razredjivaca, daklem preostala je voda.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Nisam samo shvatio da li ta mesavina primenjuje radi boljeg (ili brzeg) susenja ulja
Brže sušenje, bolje prodiranje, bolja zaštita, mogućnost toniranja. Kad idešvodenim lakom preko toga, prvi sloj razredi 20%, posle još dva normalna sloja i to je OK.
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Cuo sam se sa ovim drugarom, ostalo im je jos 13 kantica...od kojih cu ja danas da uzmem 3! :) Malo je komplikacija oko kupovine, jer jos nisu uspostavili maloprodaju, nego im to stoji u magacinu, a ne postoji niko zaduzen za prodaju, i onda ja cimam drugara i njegvog burazera kad treba da uzmem... Bice to uskoro organizovano, a u medjuvremenu ako neko hoce da uzme, neka me kontaktira, nije mi problem da se iscimam...
Koliko sam razumeo cena je 1050 din, a kantica mislim da je litarska...
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

metabo wrote:
Nisam samo shvatio da li ta mesavina primenjuje radi boljeg (ili brzeg) susenja ulja
Brže sušenje, bolje prodiranje, bolja zaštita, mogućnost toniranja. Kad idešvodenim lakom preko toga, prvi sloj razredi 20%, posle još dva normalna sloja i to je OK.
Hvala! Moram ovo da probam. Do sada sam samo grejao laneno ulje na resou, pa ga mazao... Ima ove Tikkurile, pa cu sto verovatno sa njom da mazem, ali ovaj recept cu sigurno da probam.
rushinbrain
Majstor majstora

Post by rushinbrain »

Nikola wrote:Sto, hrast-brest, suknjica-nogice spojevi cepovi-rupe rucna izrada testerom i dletom, ploca 40mm debljine, spojena bez ikakvih spojeva- ceonim lepljenjem, spoj cuknjica-ploca tiplovima. Gornja ploca velicine 700x1100mm, tezak ko' tuc:

[url]http://img641...us/img641/3036/img0701e.th.jpg[/url]

[url]http://img690...us/img690/1341/img0703w.th.jpg[/url]

[url]http://img52...us/img52/7219/img0706j.th.jpg[/url]

[url]http://img52...us/img52/2661/img0713b.th.jpg[/url]

Hteo sam i njega da natopim onim Tikurrila sta god da je, al' ne znam da li cu uspeti da ga dobijem uskoro. Sta mislite o natapanju lanenim uljem, pa kad se dobro osusi onda vodenim lakom dve-tri ruke? Da li uopste moze vodeni lak na laneno ulje?
meni se isto svidja gornja ploca
-volim te kombinacije kontrastnih drveta iako je slucajno
greh je stavit saraf u drvo..al nekad su grijesi slatki kao zene :D:D:D
Post Reply