Slucajno sam naleteo na ovaj vrlo zanimljiv forum. Iako po struci nisam stolar, bavima se relativno slicnim poslom pa ima dosta zanimljivih stvari za procitati. Znam da nije lepo odmah u prvom postu traziti pomoc i savete, ali sta da se radi

Potreban mi je savet u vezi usisivaca za CNC masinu. Za par nedelja masina treba da mi stigne pa hocu sve da pripremim kako bih mogao odmah da je pustim u rad. Posto nikad nisam imao potrebe da koristim neki usisivac, sad sam u dilemi sta da nabavim. Dvoumim se izmedju Boschovog i Metabovog modela od 50 litara. Metabo je 500€ (u Woby hausu) a Bosch je preko 600€ (nisam jos gledao po prodavnicama kako mu se krece cena). Da li se isplati dati vise para za Bosch ili se placa ime? I da li su ovi usisivaci uopste prikladni za CNC? Na masini ce se najvise raditi pleksiglas, ali i aluminijum i drvo/iverica. Ima li neko iskustva sa ovim? Sem za CNC, usisivac bi koristio i za usisavanje radionice (metalni i aluminijumski opiljci).
A drugo pitanje je u vezi radionice. Posto za masinu pravim posebnu radionicu, u dilemi sam kakav pod da stavim. Potrebno je da bude otporan i lak za odrzavanje. Savetuju me da stavim epoksidni pod, ali nisam imao prilike da vidim kako se on ponasa u praksi (koliko je idrzljiv, da li se "cepa"...). Pa ako neko moze da podeli iskustva...

Hvala unapred.