Cena hrastove daske

Ako imate nešto za razmenu ili prodaju , ili vam je nešto potrebno, OGLASITE to ovde
Toman70
Šegrt

Cena hrastove daske

Post by Toman70 »

Pozdrav svim ljubiteljima stolarije.
Imam ponudu da kupim 0,3 m3 hrastove daske dimenzije 1200*100*30.
Daska je dve godine sušena prirodno , uredno složena, kolika je realna cena?
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Za tu duzinu oko 500e/m3.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Toman70
Šegrt

Post by Toman70 »

Hvala Veljo, to mi nudi poznanik za 50 evrića, znao sam da je povoljno ali baš toliko ...
Još ima poštenih ljudi.
Možda da se otvori nova tema, POÅ TENJE u svakodnevnom životu pa i u našem poslu i hobiju.
Verovatno imate raznih iskustava.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Uvozni Slavonski hrast kosta 1000E/m3, a ovog domaceg moze da se nadje puno jeftinije pogotovo tog prirodno susenog.
Tako sam ja skoro imao ponudu da kupim 2,5m3 2 godine prirodno susenog brijesta za 700E!!!

Te se cijene uglavnom ravnjaju sa vlasnikovim trenutnim neizmirenim dugovima!!!
Sta cemo kad je krizna godina!!!
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

400-800e Pozega i okolina.Skoro mi covek nudio 15 m3 iz susare 500e djuture da neklasiramo.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Vise puta je pisano o tome. Sve se svodi na izreku: "Magare se j**e kad se zaglavi". Ja sam kupovao II klasu iz susare za 750e kubik. Kod Frischeis-a je mislim 1500e bez poreza. Poslednji put sa kupovao kod mene u Pozarevcu kod nekog lika sto ima proizvodnju parketa a ima i susaru, probranu, neokrajcanu dasku colovnu za 600e/m3. Jos nista sa njima nisam radio ali deluje da je ok.
NAJBITNIJE: Potrebna su 3 uslova: Da imas kintu na gomili da ti se ne zuri i da imas mesta u dvoristu. Dobitak zagarantovan.

Neka pitanja za iskusne kolege: Sta je to samica, polusamica, friza, i koja je razlika izmedju hrasta luznjaka i kitnjaka (mislim na izgled daske, tj. po cemu se na oko razlikuju)
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Fagus Silvatica
Precizni šegrt

Post by Fagus Silvatica »

Samica je daska neokrajčena sa oba kraja,polusamica je daska okrajčena sa jednog kraja,friza je daska,deo daske sveden na neke dimenzije sa nadmerom za daljnu upotrebu,npr parket,bačve...
Lužnjak je kvalitetniji od kitnjaka...
mester ING
Brzi dodavač alata

Post by mester ING »

friza moze biti i to sto je napisao kolega, ali friz je radijalna daska(daska sa pravim godovima)dali je luznjak kvalitetniji od kitnjaka to je relativna stvar.luznjak je meksi kitnjak tvrdji tako da samo na tu temu moze da se komentarise sta je bolje.ja se nebih slozio da je bilo koji bolji od onog drugog
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

mester ING wrote:luznjak je meksi kitnjak tvrdji
Ne bih se slozio s tobom kolega mislim da je luznjak tvrdji i mislim da je luznjak bolji po strukturi i da ima ljepsu boju a nimalo ne podcjenjujem kitnjak jer sve zavisi za sta ti treba
Last edited by tishler on 05 Apr 2010 00:22, edited 1 time in total.
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Slazem se sa tishlerom,luznjak ima prelepu strukturu a jos jacu tvrdocu,a najveci je problem sto je ga sve manje,zapravo u mojim krajevima ga i nema isekla braca.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Uopste nije bitno koji je tvrdji a koji je meksi. Mene interesuje kako ja mogu da prepoznam dasku na stovaristu da li je luznjak ili kitnjak. Svi tvrde da je njihov hrast bas luznjak!
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Mene to isto zanima... Na stovaristima nikad nisam cuo da imaju luznjak, svuda gde sam kupovao bio je kitnjak, ili kako oni kazu "ovaj nas domaci". :) Al, sad sam skoro dobio od nekog stolara luznjak koji on placa 1000e/m3, i primecujem razliku... Okacicu slike paralalno - kitnjak-luznjak...
Trt, mrt, zivot ili smrt!
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Дођох, видех, побледех
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

velja wrote:Uopste nije bitno koji je tvrdji a koji je meksi. Mene interesuje kako ja mogu da prepoznam dasku na stovaristu da li je luznjak ili kitnjak. Svi tvrde da je njihov hrast bas luznjak!
kitnjak ima crvenkastu boju i manje izrazene godove...
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Luznjak je obicno malo tamniji sredina izmedju godova je rastresitija sto ga cini meksim imirnijim sto znaci da se mnogo manje baca i lepse se obradjuje. Ima izrazenije sare karakteristicne za hrast i jednom recju mnogo je lepsi.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
Post Reply