Restauracija stari orman Savet
Moguće je da je bio farban kazeinskim bojama. Ja ih obično skidam mešavinom špiritusa i nitro razređivača. Ne znam da li je to baš ispravno ali negde sam pročitao, probao i mogu ti reći da funkcioniše bolje od ostalih stvari koje sam probao. Boja se mora bukvalno prati sa daske. Prvo rastvorom popraskam površinu, a onda četkom, malo finijom od one ribaće, trljam. Kada se napravi sloj nalik na blato onda ga ponovo poprskam rastvorom i polako brišem nekom grubljom tkaninom. Tako dva, tri puta i površina swe bukvalno opere. Mnogo je lakše i brže nego struganje i topljenje fenom, a i bolje se skida. E sad ako je preko kazeinskih boja mazan još nečim onda to menja na stvari. A šta planiraš da uradiš nakon skidanja tog sloja stare farbe. Oni su i mazani takvim pokrivnim bojama da bi se sakrilo drvo.
Sad sam bolje pogledao slike. Ovaj orman je rađen kazeinskim bojama i to tehnikom floderisanja, koja se radila metalnim češljevima i na taj način se imitirala šara drveta. Ja sam pre neko vreme imao sličan problem pa mi je ovde na forumu " pigmalion" razjasnio o čemu se radi. Å teta što se više ne javlja mogao bi pomoći oko tih stvari.
Sad sam bolje pogledao slike. Ovaj orman je rađen kazeinskim bojama i to tehnikom floderisanja, koja se radila metalnim češljevima i na taj način se imitirala šara drveta. Ja sam pre neko vreme imao sličan problem pa mi je ovde na forumu " pigmalion" razjasnio o čemu se radi. Å teta što se više ne javlja mogao bi pomoći oko tih stvari.
Last edited by trivun on 03 Apr 2010 20:26, edited 1 time in total.
Da druže šare su bile imitacija čvorova !!! Kao molovanje sa valjkom ili već ti bolje znaš metalnim češljevima. Tek kada sam skino lajsne video sam šare uff
A što se tiče skidanja ide zaista lako samo NE pri 720c ili 580c već 420celzijusa jer fen pali tu boju vrlo lako !! 10 dana rada je za sada pa eto ?
A što se tiče skidanja ide zaista lako samo NE pri 720c ili 580c već 420celzijusa jer fen pali tu boju vrlo lako !! 10 dana rada je za sada pa eto ?
Last edited by MapleMan on 17 Apr 2010 08:16, edited 1 time in total.
Dva put zine , a tri put slaže
Pa ja to onako seljački. Pomešam pa probam, pa ako ne ide povećam malo jednoga pa malo drugog pa šta ispadne, ali mislim da sam negde pročitao da idu dva dela špiritusa a jedan deo nitro razređivača. (ako nije bilo obrnuto). Ta mešavina možda i nije baš najprimerenija skidanju takvih slojeva, ali vrlo su šture informacije na tu temu, pa ja probam sve što čujem.
Ja sam na taj način skidao stari sloj sa nekoliko ormana te starosti i upalilo je, ali meni je problem nastaajao posle skidanja boje. drvo koje je bilo ispod je bilo ne u lošem stanju ali uglavnom sastavljeno iz nekih manjih komada i nije blo moguće da ga ošmirglam, izbajcujem i politiram, jer bi to izgledalo vrlo ružno, tako da sam morao da furniram kako bi sakrio te spojeve i sastave koji nisu baš estetski odrađeni. Jesu uklopljeni savršeno, iskorišćenost materijala je vrhunska ali je bio predviđen neki neprovidni finiš.(takav je i rađen). E kako neznam da ga uradim ovom tehnikom, ostalo mi je samo da furniram pa onda sve ostalo. Sve u svemu vrlo dug i mukotrpan proces. A kad je skidanje boje u pitanju i prljav. Kolegi preporučujem puno strpljenja i jakih živaca i biće to vrlo lep komad nameštaja.
Ja sam na taj način skidao stari sloj sa nekoliko ormana te starosti i upalilo je, ali meni je problem nastaajao posle skidanja boje. drvo koje je bilo ispod je bilo ne u lošem stanju ali uglavnom sastavljeno iz nekih manjih komada i nije blo moguće da ga ošmirglam, izbajcujem i politiram, jer bi to izgledalo vrlo ružno, tako da sam morao da furniram kako bi sakrio te spojeve i sastave koji nisu baš estetski odrađeni. Jesu uklopljeni savršeno, iskorišćenost materijala je vrhunska ali je bio predviđen neki neprovidni finiš.(takav je i rađen). E kako neznam da ga uradim ovom tehnikom, ostalo mi je samo da furniram pa onda sve ostalo. Sve u svemu vrlo dug i mukotrpan proces. A kad je skidanje boje u pitanju i prljav. Kolegi preporučujem puno strpljenja i jakih živaca i biće to vrlo lep komad nameštaja.
- peradetlic
- Majstor majstora
Evo kako se završio orman ali slike kakav je bio Rasturen ?? slikali smo ga, ali sam čeko tog lika da mi nareže na CD slike pa nije , ali ovde je usput bilo na ovim slikama sve gotovo I deo po deo gotovo !

To je pozadina već prefarbana !
pa sredina sve
[url=http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/1590_dscn1568.jpg][img]http:
Znači fen skidanje pa šmirglanje sa 120 kom na tračnoj pa plus ručno 210 sa finom ,pa makaser borija farba , pa borija za visoki sjaj negde git pre svega ali orman ko nov Na ovoj zadnjoj nisu dodate glave tako da nemam tih foki ,ali sve je prošlo kako treba !

To je pozadina već prefarbana !

Znači fen skidanje pa šmirglanje sa 120 kom na tračnoj pa plus ručno 210 sa finom ,pa makaser borija farba , pa borija za visoki sjaj negde git pre svega ali orman ko nov Na ovoj zadnjoj nisu dodate glave tako da nemam tih foki ,ali sve je prošlo kako treba !
Dva put zine , a tri put slaže