Vibraciona brusilica - kupovina prema snazi motora?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
user
Šegrt

Vibraciona brusilica - kupovina prema snazi motora?

Post by user »

Nameravam da kupim rucnu vibracionu brusilicu (slajfaricu) potrebna mi je za hobi upotrebu za kucnu varijantu.

Da li bi neko ko ima iskustva mogao da kaze kolika bi minimalna snaga motora trebala da bude pri izboru pri kupovini.

Da navedem primer:
Recimo za rucne kruzne testere, glodalice, ili elektricna renda pozeljno je da snaga uvek bude preko 1KW. Ovo sam procitao na ovom forumu negde u clancima.
GERSIVARIUS
Majstor početnik

Post by GERSIVARIUS »

Postovani kolega,na osnovu mog skromnog iskustva i saveta koje sam dobio na ovom sajtu,mogu ti reci da snaga i vrsta uredjajs zavisi od toga za sta ti je potrebna.E sad,sa slajfericama velike snage nemam iskustva ali sa malim snagama (125w)malo sta moze da se radi.Jedino obrada coskova koji su ekscentricnoj -rotacionoj brusilici nedostupni.Tu mocnu spravu su mi preporucile kolege sa sajta i one su obicno snage između 400 i 500 w.Napisi za sta ti treba da te neko iskusniji bolje posavetuje.
"Julije dječače,ja sam odviše star ali poslušaj što ću ti reći-kaniš li pobjediti,nikako ne smješ izgubiti!"
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

user wrote:Nameravam da kupim rucnu vibracionu brusilicu (slajfaricu) potrebna mi je za hobi upotrebu za kucnu varijantu.
Pre nego što se odlučiš za kupovinu, pogledaj ovaj tekst http://www.stolarskaradionica.com/stola ... j&strana=1

Kolega GERSIVARIUS te je lepo posavetovao da je osnovna stvar pri odluci za šta ti taj alat treba, zatim kakav ti je budžet i na kraju tražiš model.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mislim da ti je mnogo bolja varijanta ekscentar (random orbit) nego vibraciona. Vibraciona je vise za "grube radove", dok ekscentar ostavlja (vizuelno) daleko finiju povrsinu.
user
Šegrt

Post by user »

Meni je potrebna vibraciona brusilica od nekih 3000 do 5000 dinara i vidom da takve nude u www.wobyshop.com ja vec koristim alat tipa Matrix za kucnu upotrebu koji ne prelazi cenu preko nekih 5000 din. Meni profesionalan alat nije potreban.

Evo dole sam naveo modele brusilice za koje sam zainteresovan da kupim

BRUSILICA VIBRACIONA OS 300-115
http://www.wobyshop.com/ProizvodDetaljn ... =130200030
BRUSILICA VIBRACIONA W-SS 350
http://www.wobyshop.com/ProizvodDetaljn ... a=72135000

Da li bi neko ko ima iskustva se jednim ili sa oba od ova dva modela mogao da kaze svoje misljenje.

Meni su ovi modeli potrebni za rad sa malim stvarima kao sto su:
Obrada dugackih letvi duzine do nekliko metara
Obrada dugackih dasaka duzine do nekliko metara
Obrada drvenih ploca (od cistog drveta) povrsine od oko recimo 1x2 metra i slicnih velicina.

Da li ovi modeli koje sam naveo gore mogu da zadovolje navedene potrebe.

Ja koristim alat za hobi upotrebu tj. za rad po kuci i radim u svojoj radionici povremeno i dosta sam zadovoljan sa alatom marke Martix
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Meni su ovi modeli potrebni za rad sa malim stvarima kao sto su:
Obrada dugackih letvi duzine do nekliko metara
Obrada dugackih dasaka duzine do nekliko metara
Obrada drvenih ploca (od cistog drveta) povrsine od oko recimo 1x2 metra i slicnih velicina.
A šta su velike stvari? :) Brodovi, avioni...

Rotaciona ima puno prednosti u odnosu na vibracionu. Matrix, koliko znam, takođe ima i rotacione. Å ta je to što te toliko vuče ka vibracionim? Oblik stope, lepota, cena, snaga, brzina rada, servis, garancija, preporuka, intuicija...?
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

metabo wrote:Å ta je to što te toliko vuče ka vibracionim?
Pa mozda coveka odbija kod rotacionih izrazita vezanost za cicak sistem, i obaveza da se kupuje na odredjenim mestima cicak-smirgla i po visoj ceni.
@user.
Neka ti sledece bude vodilja:
Snaga 200W i/ili vise, radna ploca metalna, da ne trese mnogo kada radi, ne pravi "ogromnu" buku ( a mnoge se cuju ko motorni trimeri za travu), i da lepo lezi u ruci.Jako bi bilo zgodno imati i ugradjen potenciometar za regulaciju broja obrtaja.Integrisan sistem za prasinu je prednost samo tako.
Einhell ima jako fin model http://www.srafovi.com/index.php?mark=5 ... 3&vote=yes koji je po meni odlicno napravljen, radio-probao, odradjena je svetski.
Pogledaj obavezno pre kupovine, a u budzet ti se uklapa ;)
Pozdrav.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Koliko ja znam cene u Wobiju su vrlo slicne i za vibrcionu i za roto brusilicu pa kad vec biras izaberi bolju varijantu kao sto kolege kazu a to je roto. Brzina brusenja je malte ne ista ali roto lepse odradi.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
user
Šegrt

Post by user »

Da li na ROTO brusilicu mogu da se stave klasicne papirne smirgle koje se kupuju u vidu kotura po ceni/na metar sa tim da se izrezu u kruzni oblik i postave na disk brusilice.

Cuo sam negde cini mi se da to moze da se uradi.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Da li na ROTO brusilicu mogu da se stave klasicne papirne smirgle
Ne razumem zašto u svemu pokušavamo da "budžimo". Čičak je vrlo elegantno rešenje. Brusilica MORA da ima rešed odsis i zbog roga su rupe na stopi. Profesionalci neka lepo uračunaju i ceni brusne hartije u finalni proizvod. Amateri bi trebalo da uživaju, a ne da se muče sa "budženjem". Nije cena brusnog papira sa čičkom bogatstvo. Kupitre kvalitetnije koje se teže pune i prljaju i vrlo brzo ćete videti da je to prava "uživancija".
user
Šegrt

Post by user »

Da li rotaciona brusilica odradi bolje posao i od tracne?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zavisi koji posao.
Kao i obicno svaki alat ima "svoju teritoriju".
Trakasta je "glavna" kad su u pitanju potpuno ravne povrsine, i brzo skidanje velike kolicine materijala. Nevolja je sto ju je tesko kontrolisati, i treba dosta iskustva u radu sa njom da se ne bi ukopala u meterijal.
Kad dodjemo do zaobljenih povrsina, tu trakasta nema sta da trazi, a rotaciona je na svome. Naravno i za rotacionu treba "iamti ruku" inace ces dobiti "zube", neravnu povrsinu, lukove ukopane u materijal...
Dve najpopularnije su vibraciona i ekscentar (random orbit) upravo zato sto "prastaju". Naime obe u sustini mnogo sporije skidaju materijal od trakaste i rotacione, pa treba mnogo manje "osecaja".
Post Reply