zastita prozora

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
nikola145
Precizni šegrt

Post by nikola145 »

Bole
Firnajz spada u polususiva ulja kao i tung ili obican zejtin. Kada je lose rafinisan njemu zaista treba preterano puno vremena da se osusi ali zato ima izuzetnu elasticnost i odlicno prianja za drvo, sto kod akrila nije slucaj jer za razliku od metala drvo nije homogeno i ono se deformise na vise nacina. Cela prica sa akrilom pada u vodu ako se samo na jedom mestu pojavi vlaga - drvo bubri i kod ponovnog susenja se skuplja ispod prvobitne dimenzije i taj lak to nemoze da podnese. Povrsine jako izlozene vodi i suncu nikako nisu za takav finis!!!
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

nikola145 wrote:.....Cela prica sa akrilom pada u vodu ako se samo na jedom mestu pojavi vlaga....
Ista prica je i kod automobila... vlaga = rdja.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Tom delu price sluzi osnovni premaz i impregnacija pre njega.
Znam da vecina zamislja da je zavrsni sloj jedini bitan, ali ustvari je on tek slag na torti.
Akrilni lak nije "svemoguc". ako nema dobru podlogu, naravno da je losiji od kombinacije firnajza i uljane boje (firnajz ima tu osobinu da je istovremeno i impregnacija i osnovna boja, za uljane boje).
Znaci svaki moderni finis se uvek satoji iz nekoliko komponenti (kao uostalom i klasicni). Prvo ide impregnacija, zatim osnovna boja, pa tek na kraju zavrsni "lak" sloj. Nia auto se ne farba tako sto ga samo prespricas akrilnim lakom. Ide prvo osnovna antikorozivna boja, pa ide primer, pa tek onda akrlni lak.
Svaka boja je ustvari sistem, i ako propustis bilo koji njegov deo, krajnji rezultat je los.
Recimo citao sam (nisam radio) neke od sistema za farbanje kola. Kombinacije razredjivaca, ucvrscivaca, posebnih dodataka i same boje zavise od temperature, vlage, nacina susenja (prirodno ili lampama), tipa pistolja za nanosenje (airless ili klasican ili HVLP). Neke komponenete se dodaju samo ako postoje neki uslovi (recimo ako je temperatura preko 25 stepeni onda se dojaje i usporivac, ako je ispod nema ga).
Znam, slozeno, al ako hoces vrhunski rezultat, onda moras malo i da se pozabavis racunom, da proucis nove sisteme... Ja sam u poslu koji se menja na dnevnoj bazi (racunari) tako da mi je prirodno da se svakog dana pojavljuje nesto novo. Valjda to samo prenosim i na hobi.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

branimir wrote:Inace stolariju prelazim jednom godisnje , tj. u prolece i za to mi je dovoljno jedana kutija lazura koja kosta 300 i nesto dinara.
Inace preporuka je da se stolarija koja je premazana lazurom osvezava svake godine, a farbana posle dve godine.
Ovo sa premazivanjem stolarije svake godine je vrlo bitna stvar. Živim u kući koja je izgradjena krajem sedamdesetih, sva stolarija je drvena i premazana skandinavskom zaštitom, evo i trećeg naziva za sadolin.:D
Kad gledam takvu stolariju kod većine naših susjeda koji su u isto vrijeme gradili, primjećuje se ogromna razlika.
Naši prozori su još uvijek kao novi dok se njihovi raspadaju, tako da ih u principu mijenjaju PVC-om jer su razočarani drvetom.

Većina ljudi bi imali nešto, a da to traje vječno i da se ne mora održavati. Svake godine moja žena uzme kist i kanticu bezbojnog sadolina i sve prozore premaže. Stvarno jeftino i jednostavno održavanje stolarije koju si može svatko sam odraditi. Isto tako je bitna stvar da je i čiščenje okvira premazuanih lazurom i njihov popravak mnogo jednostavniji nego popravak prozora farbanih uljanim bojama.

Hrastova ulazna vrata s ornamentima su bila lakirana bezbojnim lakom, koji je zbog sunca i kiše ispucao. Nakon skidanja laka i struganja njegovih ostataka iz svih mogućih utora žlićicom za kavu i raznoraznim drugim pomagalima, uz pomoć onog otapala za stari lak koje smrdi k'o sam đavo, ista sam premazao sadolinom nekoliko puta i sad ih samo svake godine premažemo bezbojnim. Ko nova su.
koschava
Dodavač alata

Post by koschava »

Pre dan-dva farbao sam okvir prozora, koji su sa spoljne strane bili delom ispucali, pa sam koristio beli kit za drvo. Nastao mi je sada problem, jer se ispod boje (tamno plava) posle drugog farbanja i dalje vidi beli kit. Kako da ovo resim? Hvala za svaki odgovor.
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Post by Mladen »

Коју си боју користио? Претпостављам да си нанео гит, па премазао емајл лаком. Након гита си требао намазати основну боју (2х), па тек онда емајл лак. Ако је то у питању, онда ће ти шмиргла бити од највеће користи.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Da trebao si naneti prvo osnovnu pa onda zavrsnu farbu

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
mracni
Dodavač alata

Post by mracni »

Postovani,
nov sam na forumu i treba mi par smernica po pitanju ove teme. Naime imam u selu kucu,radjenu pocetkom 70ih godina,i obzirom da se o stolariji nije brinulo,tj. verovatno nije nikada u zadnjih 30ak godina premazano nakon prvog puta,a mozda cak i jeste,mozete zamisliti u kakvom je stanju. Prozori nisu,hvala Bogu, belim lakom farbani, vec "sandolinom" pa bih da to restauiram bilo kako,jer se grozim od PVC stolarije. Dakle,matoro je,ispucalo drvo,ne mnogo,obzirom da je dobra stolarija,na nekim mestima ima i zizka pa me zanima sta i kako je najbolje raditi?
1. prvo treba da se smirgla,pa me zanima cime? ( elektricnim brusilicama za drvo ili rucno,putem onih nekih smirglastih jastucica )
znaci,obzirom da su dupli prozori tu ima da se smirgla i smirgla,pa me zanima koji nacin je najbolji i najefikasniji,a i najjeftiniji obzirom da nemam brusilicu i da bih morao neku hobi varijantu da kupim.
2.kako se otarasiti zizka i zastititi od istog
3. da li rupe,pukotine puniti gitom ili cime?
4.cime zameniti ispucali "git" ili kako se vec zove smesa koja se stavlja izmedju stakla i drveta koja je potpuno ispucala,tj. da li postoje neke silikonske varijante i sta je najbolje?)
5.kako se nakon ovoga pobrinuti za farbanje,obzirom da se drvo mora koliko sam ja razumeo potpuno ismirglati,srediti i na kraju premazivati sandolinom,lakom,pa me zanima koliko slojeva i cega ide.Citao sam ovde razne price,od stvari na nitro bazi,vodenoj itd,pa nisam bas najbolje razumeo sta je najbolje i koja je razlika. Obzirom da je to stara kuca i da je krov na "4 vode" prozori nisu bili mnogo izlozeni kisi i vodi pa je stolarija u solidnom stanju i zastitio bih to za buducnost :)

Dakle molim za sto jednostavnije smernice kako da uradim ovo a da ne pogresim.

Zahvalan sam na svakom odgovoru :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Najjednostavnije je da ih ponovo premazes sadolinom.
1. Prvo presmirglaj. Rukom, posto u sustini treba samo da skines prljavstinu. Sad koliko ces da teras sa smirglanjem zavisi od estetike koju hoces da postignes. Sto se samog farbanja tice dovoljno je da ih sasvim malo presmirglas, ali celu povrsinu. Mozes da koristis one sundjere sto imaju na sebi smirglu, zagodni su za ubacene uglove kojih n aprozoru imas kolko hoces.
2. Uzmi zizol, zizolin ili sta vec nadjes od sredstava za tamanjenje stetocina. Imas uputstvo za primenu na svakom.
3. U principu ne moras da ih punis, samo pri nanosenju sadolina povedi racuna da ih dobro natopis. Naravno ako ima bas velikih rupa i pukotina onda ces morati da ih nekako saniras. Kako zavisi od konkretnog problema. Rupe recimo mozes da razbusis na dmenziju nakog tipla pa da onda ulepis tipl. Postoje i cepovi bas za tu namenu od borovine ili smreke. Slicno je i sa pukotinama. Postoje takozvani "camci" ali za njih ti trebakeksarica i odgovarajuci noz na njoj.
4. Ovo ce ti biti verovatno najtezi deo posla. Stari stvrdnuti kit je dosta tesko skinuti a da staklo ne pukne. Takodje treba lepo ocistiti do drveta lajsne na koje naleze staklo, kad ga jednom izvadis. Postoje "silikoni" namenjeni upravo za zastakljivanje. Potrazi neki od kvalitetnijih (Sika, TK...).
5. Sadolin premazes u dva sloja (susenje izmedju) prema uputstvu na kutiji (svaki proizvodjac ima malo razlicita vremena susenja).

Gotovo. Nema potrebe ni za kakvim lakiranjem. Mnogo je lakse odrzavati cist sadolin. Lak ce trajati duze a da ne moras ponovo da ga radis, ali ce tada posao biti daleko veci (moraces da prvo uklonis stari).

Iduce godine obavezno premazi ponovo, a posle toga mozes svake druge ili trece. Dogodine kad budes premazivao sadolinom, isto tako samo blago presmirglaj, koliko da uklonis prljavstinu.
Koji ces "sadolin" odnosno lazuru uzeti zavisi od ukusa (boja) i kolicine para kojom raspolazes (kvalitet).
Od kvalitetnijih imas sam Sadolin (sa velikim S), Belinkine Belton i Beltop.
mracni
Dodavač alata

Post by mracni »

Hvala na odgovoru,ovo je bas ono sto mi je trebalo :)
Ovo za skidanje laka sam i sam naucio,obzirom da sam pre par godina stolariju u stanu presao lakom preko sandolina i sad gledam kako cu to sve da skidam i da se patim...

hvala jos jedno,ako neko ima jos neki avet,rad sam da poslusam :)
noob
Šegrt

Post by noob »

Procitao sam ovu temu i sad imam pitanje imam neka balkonska vrata (jelovica izgledaju nesto ovako samo imaju i roletne http://static.pik.ba/galerija/2010-07/s ... fault.jpg) ona nisu ugradjivana stajala su dugo. Uzeo sam slajfericu i osmirglao nekih 60% ostalo mi je jos malo da zavrsim sve, ali sam u nedoumici cime ih zastititi da li uzeti sandolin ili uljani finis ili neko je ponemuo neku tecnost sto je mazao na camac sad me posavetujte sta da radim?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako pod "uljani finis" podrazumevas cisto laneno ili neko drugo ulje, onda bolje sadolin. Ulje mozda lepse izgleda, ali je slabija zastita (treba ga mazati mnogo cesce nego sadolin), i zahteva perfektnu obradu (smirglanje do besvesti). Ako mislis na uljani lak, pogledaj prethodni odgovor (duze traje, ali se mnogo vise patis kod obnavljanja).

Sta je "tecnost koju je neko mazao na camac" stvarno ne znam, posto tu moze da bude n varijanti. Od uljanog laka za camce do epoksidnih boja.

Ako radis sadolinom, posto su vrata nova, obavezno uzmi i osnovni (nije isto sto i bezbojni sta god ti pricali trgovci). Naravno isti proizvodjac kao i zavrsni. Recimo belinkin osnovni se zove belles, a zavrsni su belton i beltop.
Naravno isto vazi i za sve ostale boje/lakove. Svaki ima svoju osnovnu.

Generalno pravilo je otprilike: sto zastita duze traje, to se teze obnavlja. I obrnuto, sto cesce moras da mazes, to ce biti lakse da to izvedes.
Pa sad, sta ti vise odgovara.
noob
Šegrt

Post by noob »

Sto se camca tice post je napisao branimir

Code: Select all

Bez obzira koji lazurni premaz ces koristiti, kada postignes nijansu koja ti odgovara moja ti je preporuka da kao zavrsni premaz koristis IRKOM-ov bezbojni lazur sa parafinom. Bolje se pokazo od svih stranih premaza, a probao sam ih raznih, a koristim ga i za premazivanje camca
A sto se tice uljanog finisa

Code: Select all

Treca varijanta se slabo koristi na ovim prostorima, a koliko znam i jako tesko ih je naci u radnjama. U pitanju su uljni finisi. Uglavnom su na bazi nekog prirodnog ulja (laneno ii tung) sa dodacima moderne hemije kako bi se olaksao radi i popravile osobine. Glavna prednost je sto prodiru jako duboko u drvo, deluju ko da na drvetu maltene nista nije radjeno (dolazi do blage promene boje, to jest zatamni ga i odvuce malo u zuto ili crveno zavisno koje je ulje u pitanju, ali zaista malo, tek mu da nijansu).
Ameri to dosta cesto koriste, i njime rade recimo parket ili radne ploce za kuhinje (recimo http://www.waterlox.com/, neke slike su fenomenalne).
Jedino sto za uljni finis zavrsna obrada treba da bude perfektna.
mladen978
Precizni šegrt

Post by mladen978 »

Interesuje me sta misliteo VITEX- ovim lazurnim premazima, jer bih trebao da ovog leta pravim sebi stolariju na kuci pa bih je pemazao istim.
Hvala.
P.S. Bole stvarno si profesor.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Lazura=sadolin.
Sadolin je u sustini ime konkretne firme koja se prva pojavila na ovim prostorima sa lazurnim premazom, kao sto pastu za zube zoivemo Kaladont, a pastu za obucu Imalin.

Waterlox i slicna ulja nisu "cista" ulja, vec imaju dodatke, i ti dodaci prave veliku razliku u odnosu na "obicno" laneno ili tung ulje.
Kod nas ih je gotovo nemoguce naci, cak ih i evropa slabo koristi, a iz USA ne mozes da ih porucis posto ne smeju da se salju avionom (sadrze organske rastvarace, pa su zapaljivi).
Post Reply