Popravka hobi cirkulara

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
fizicki radnik
Majstor početnik

Popravka hobi cirkulara

Post by fizicki radnik »

Imam ovaj cirkular, kinez za englesko trziste.

Image

Preforsirao sam ga i prenosni zupci (puz) na rotoru su se samleli.
Ima direktan pogon -bez kaisa.
Posto je mehanicki kvar jel ima tu popravke (ne treba da se mota)?
Znate za nekog majstora ili servis?
Ili majstora koji bi mogao da mi to prepravi da radi na drugi motor i kais?
Preporuke?
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

posto u vecini slucajeva je puz direktno na rotoru ne moze se popraviti vec mora da se kupi nov rotor. Samo u kvalitetnijim aparatima je puz navrnut pa moze da se skine i stavi novi. Mislim da je resenje da nadjes na netu firmu koja ih pravi ili zastupnika pa da narucis novi rotor.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
fizicki radnik
Majstor početnik

Post by fizicki radnik »

Hvala ti na pomoci.
Problem je sto je ovo Engleska firma pa bi me slanje iz UK sa carinom, delom kostalo ko nov cirkular.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jel samleven bas puz ili zupcanik koga puz goni, ili oba?
Ako ima mesta, mozda bi mogao da se "oljusti" stari puz, i da se napravi preko njega navlaka sa novim.
U svakom slucaju morao bi to da poneses kod nekog strugara.
fizicki radnik
Majstor početnik

Post by fizicki radnik »

Zupcanik je OK, samo puz je 'poravnat'.
I ja sam misio da bi neko budzenje bilo moguce makar zamenio puz i zupcanik sa sistemom na kais.
Ili da izbacim obaj motor i da kupim drugi motor - a da opet stavim remenice i kais.
Ne gine mi neki strugar - a zivim u centru pa nigde vise nema strugara.Ako imate nekog dobrog za preporuku (i sa nekim normalnim cenama).
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Ima na izlazu iz grada ka Vrnjackoj banji, kod raskrsnice Zoran,razume a vrlo korektan sa cenom.
Last edited by Dule on 27 Mar 2010 18:25, edited 1 time in total.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

mislim da ti strugar moze jako malo pomoci i bacices pare za nista. Veza izmedju starog dela rotora i nalivanog dela bila bi minimalna a sile poteza motora su tu velike pa bi doslo do raspadanja navucenog dela. To ti govorim iz iskustva jer sam ja ja radio na strugu vise od 20 godina. Moj predlog ti je da ako ne nadjes original rotor skines stari motor i na njegovo mesto nadomestis slican motor ako je moguce.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

fizicki radnik wrote:Zupcanik je OK, samo puz je 'poravnat'.
I ja sam misio da bi neko budzenje bilo moguce makar zamenio puz i zupcanik sa sistemom na kais.

Ne gine mi neki strugar - a zivim u centru pa nigde vise nema strugara.Ako imate nekog dobrog za preporuku (i sa nekim normalnim cenama).
Kaisem ne mozes da zamenis par puz/zupcanik. Jedino ako ima mesta da motor okrenes za 90 stepeni.
A i tada bi verovatno bio dosta problema. Puzni par se koristi kod velikih prenosnih odnosa, sto ce reci da ti se verovatno motor vrti dosta brzo. Odgovarajuci par remenica bi verovatno bio preveliki da stane. Ili da koristis dva para.

Dosta je tesko davati procene kad se nema uvid u to kako sve zajedno izgleda, koliki su odnosi, koliko ima mesta, koliko j edebela osovina...

Samo nisi napisao u centru kog grada zivis :)
fizicki radnik
Majstor početnik

Post by fizicki radnik »

Jes' vidim da mi fali lokacija, sad je stavih. Posto nisam masinske struke ne vladam bas pojmovima ali mogu da u glavi osmislim sta bih, i laicki shvatam da je glupo prepraviti postojeci motor (ipak je to kinez) pa vise naginjem ka kupovini motora i montazi tog motora. Jedino treba da vidim kako taj motor da spojim na postojecu osovinu- ako je moguce.
U tom slucaju koliko shvatam u buduce moze da strada samo kais?
Jos hocu sve da stavim na papir - dal se uopste isplati. U Beogradu metalostrugari za 'Dobar dan' uzimaju 30 EVRA, a ako hoces nesto i da ti urade ne moze ispod 50. Ruke+motor+zezanje ... mozda je bolje da uzmem drugi cirkular?
Pokusacu da islikam i okacim slike mozda mi date neku ideju- u protivnom prepravljam cirkular u sto za frezer.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Sto lepo ne uzmes rotor i proveris na buvjaku. Moze da se desi i da pronadjes posto se tamo uglavno prodaje kineska roba. Rotor sa puzastim navojem najvise koriste kutne brusilice(kod njih najvise i strada), elektricni hameri i rucni cirkulari.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Okaci slike pa da vidimo. Napamet pricamo ovako.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jos hocu sve da stavim na papir - dal se uopste isplati. U Beogradu metalostrugari za 'Dobar dan' uzimaju 30 EVRA, a ako hoces nesto i da ti urade ne moze ispod 50.
Hmm, jedan u Bataji kod koga svracam kad mi treba nesto sto ne mogu sam da uradim nije bas tako skup. Naravno zavisi sta treba da se radi, kakav je materijal od koga se radi itd. Ajde kad smislis sta bi, da vidimo koliko bi izaslo.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Meni se isti kvar desio na Iskrinom cirkularu, ima samo 3 opcije za popravak.
Prva je da se ceo puz navari celicnim elektrodama, zatim da se nareze puz i trece kaljene osovine i tu je problem usled kaljenja pregori bakar na rotoru i opet nemas rotor.
Druga varijanta je da se napravi puz na jednom komadu celika zatim se obradi kao piksna, a na tvoj rotor se kompletno oduzme puz i na to mesto se natakne novi puz(piksna) zatim se ucvrscuje varenjem na nekoliko mesta. Na moju Iskru su u Ruenu radili ovu varijantu i sta da ti kazem radila je desetak sati i opet je puz prolupao (majstori mi nisu garantirali i jos na pocetku su mi rekli da nisu sigurni koliko ce izdrzati.
Treca varijanta je nov rotor ja sam imao srecu da je Iskra motore radila u Mikronu u Prilepu pa sam tamo nasao nov rotor za 70 maraka u to vreme.
Zbog toga sam ti napisao da proveris na buvljaku ili po radnjama, mozda nadjes i novi motor.
pozdrav
Ps u sva tri slucaja moraces da menjas i lagere. (+10-ak eur)
Last edited by dikar on 11 Apr 2010 01:27, edited 1 time in total.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Ahh golema komplikacija u svakom slucaju :(
To je jedan od razloga zasto je bolje kupovati brendiranu robu.Ne zbog toliko boljeg kvaliteta nego zbog pouzdanije i bolje ponude rezervnih delova.Pa bih se moglo zakljuciti da je bolje uzeti polovnu stvar, jerbo, nismo sigurni u kilometrazu ali u rezervne delove jesmo.
Nazalost nisam pomogao kolegi u muci, ali neka buduca kupovina bude pametnija ;)
fizicki radnik
Majstor početnik

Post by fizicki radnik »

Da li bi bilo izvodljivo kupiti i ubaciti motor i prepraviti ga da radi preko kaisa?
Dajte predloge.

Treba mi pomoc ljudi koji se razumeju, sta da gledam i kako da uporedim rotor??
Osim ocevidnog -velicina vidim ima veze i dimenzije limova i drugo????
Ko se razume -pomoc bi mi dobro dosla jer se ne razumem.
Da li bilo koji rotor -ako odgovara snaga i spoljne dimenzije odgovara ili treba jos neke dimenzije da se poklope??
Last edited by fizicki radnik on 05 Sep 2011 17:20, edited 1 time in total.
Post Reply