Ger DeWALT DW716
"iskusta sa gerom DeWALT DW716" ,
Reagovao sam sa dobronamernom preporukom , posto je receno da su ISTE cene , da je bosch gcm 12 sd pametnija opcija.To sto nema kontrolu broja obrtaja po meni, doduse i po BOSCHU i nije neka preka potreba!!!
Ili mozda ing. u bosch-u nisu obaveseni da je elektronika " malkice" napredovala:)
Podatak nisam izguglovao na netu , vec sam ga doneo iz radionice . Vlasnik sam (jedanesta je godina) ELU PS 274 TYPE A2 7000/min poteznog gera, doduse i ELU PS 374 prema tome imao sam to zadovoljstvo da radim sa "malo " boljim alatima i hvala bogu nastavljam.
Prenosim licno iskustvo i misljenja sam da 1900- 3600 nebi trebalo da ima velikog uticaja pri kupovini poteznog gera.
Reagovao sam sa dobronamernom preporukom , posto je receno da su ISTE cene , da je bosch gcm 12 sd pametnija opcija.To sto nema kontrolu broja obrtaja po meni, doduse i po BOSCHU i nije neka preka potreba!!!
Ili mozda ing. u bosch-u nisu obaveseni da je elektronika " malkice" napredovala:)
Podatak nisam izguglovao na netu , vec sam ga doneo iz radionice . Vlasnik sam (jedanesta je godina) ELU PS 274 TYPE A2 7000/min poteznog gera, doduse i ELU PS 374 prema tome imao sam to zadovoljstvo da radim sa "malo " boljim alatima i hvala bogu nastavljam.
Prenosim licno iskustvo i misljenja sam da 1900- 3600 nebi trebalo da ima velikog uticaja pri kupovini poteznog gera.
Uh, uh... al se vredjamo 
Kad smo vec kod tog ELU-a njega je 1994 kupio upravo doticni DeWalt, i sada taj Elu 274 prodaje pod svojim imenom kao DW777.
Ne uspevam da pronadjem koliki je precnik testere na tom Elu geru, ali kolko sam uspeo da napipam negde oko 216mm. Posto je na ovom dewaltu 716 precnik testere 305mm tih 7000 obrtaja su ekvivalentni sa oko 5000 na de waltu.
Daklem, ne pazis na casu.
Brzina rezanja i broj obrtaja NISU ISTO.
Da li je neko googlao podatke, ili ih je ucio (kao ja) ili ih je stekao iskustvom u radionici ne vidim da ima neke veze sa njihovom tacnoscu. Tvoj podatak koji si doneo iz radionice za pocetak uopste nije pravi podatak, posto sve vreme pricas o broju obrtaja a ne o brzini rezanja.
Ajde da malo ne menjamo teze. Nisam napisao da neko u boschu nije obavesten da je elektronika napredovala, vec da sa njenim napretkom vise nema gubitka snage pri smanjenju broja obrtaja. Odnosno, prema onome sto si napisao, ti nisi obavesten, momci iz boscha jesu posto prave gomilu alata sa elektronikom (i to dobrom).
Verovatno su ovi u DeWaltu kompletni idioti kada na masinu stavljaju nesto sto im ni za sta ne treba. Verovatno su i ostali (poznati) proizvodjaci cisti prevaranti i samo uvaljuju nesto sto nikome ne treba. Pri tom se naravno niko od njih ne bori za kupca i ne gleda sta drugi rade, vec su kupci obavezni da dodju kod njih i daju im vise para za nesto sto ne vredi.
Mozda, samo ne u trzisnoj ekonomiji.
Hvala na pitanju i sam radim sa "malo" boljim alatima. I da vidis cuda, svi, imaju regulaciju broja obrtaja. I koristim je redovno. Jeste secem, busim i brusim kako drvo, tako i aluminijum, mesing, PVC, pleksiglas, poliamid, celik...
Uhvatili ste se tog broja obrtaja a niko da napise sta je to sto zaista daje prednost boschu.
Po onome sto sam procitao o obe, bosch jeste u prednosti, jer ima nesto jaci motor, veci kapacitet rezanja, i nesto veci vertikalni ugao pod kojim moze da reze. Za generalnu upotrebu te prednosti daleko potiru promenjljiv broj obrtaja. Ali za specificne namene i dalje tvrdim da je on vazan.

Kad smo vec kod tog ELU-a njega je 1994 kupio upravo doticni DeWalt, i sada taj Elu 274 prodaje pod svojim imenom kao DW777.
Ne uspevam da pronadjem koliki je precnik testere na tom Elu geru, ali kolko sam uspeo da napipam negde oko 216mm. Posto je na ovom dewaltu 716 precnik testere 305mm tih 7000 obrtaja su ekvivalentni sa oko 5000 na de waltu.
Daklem, ne pazis na casu.
Brzina rezanja i broj obrtaja NISU ISTO.
Da li je neko googlao podatke, ili ih je ucio (kao ja) ili ih je stekao iskustvom u radionici ne vidim da ima neke veze sa njihovom tacnoscu. Tvoj podatak koji si doneo iz radionice za pocetak uopste nije pravi podatak, posto sve vreme pricas o broju obrtaja a ne o brzini rezanja.
Ajde da malo ne menjamo teze. Nisam napisao da neko u boschu nije obavesten da je elektronika napredovala, vec da sa njenim napretkom vise nema gubitka snage pri smanjenju broja obrtaja. Odnosno, prema onome sto si napisao, ti nisi obavesten, momci iz boscha jesu posto prave gomilu alata sa elektronikom (i to dobrom).
Verovatno su ovi u DeWaltu kompletni idioti kada na masinu stavljaju nesto sto im ni za sta ne treba. Verovatno su i ostali (poznati) proizvodjaci cisti prevaranti i samo uvaljuju nesto sto nikome ne treba. Pri tom se naravno niko od njih ne bori za kupca i ne gleda sta drugi rade, vec su kupci obavezni da dodju kod njih i daju im vise para za nesto sto ne vredi.

Hvala na pitanju i sam radim sa "malo" boljim alatima. I da vidis cuda, svi, imaju regulaciju broja obrtaja. I koristim je redovno. Jeste secem, busim i brusim kako drvo, tako i aluminijum, mesing, PVC, pleksiglas, poliamid, celik...
Uhvatili ste se tog broja obrtaja a niko da napise sta je to sto zaista daje prednost boschu.
Po onome sto sam procitao o obe, bosch jeste u prednosti, jer ima nesto jaci motor, veci kapacitet rezanja, i nesto veci vertikalni ugao pod kojim moze da reze. Za generalnu upotrebu te prednosti daleko potiru promenjljiv broj obrtaja. Ali za specificne namene i dalje tvrdim da je on vazan.
- medijapanac
- Brzi dodavač alata
Bio danas u DeWALT prodavnici na ibarskoj i stvari stoje ovako:
Ukoliko porediš "glavu na glavu" gledaš sledeće mašine:
BOSCH GMC12 i DW716XPS
odnosno
GMC12SD i DW718XPS.
Cene sam već pomenuo.
Snaga motora i kapacitet prereza su neznatno bolji kod BOSCH-a, ali i DeWALT zadovoljava moje trenutne a verovatno i buduće potrebe.
Ljudi u prodavnici ponudili probu na demo mašini (da donesem materijal koji bi rezao i da napravimo probe). Čak ponudili i da donesu demo mašinu kod mene na probu od dan-dva. (istinas stari model bez ove XPS lampe za označavenje mesta reza, ali su ostale karakteristike identične)
Pored toga na istom mestu je i servis, a imaju i ogroman izbor listova u ponudi. Uz mašinu ide na prvi pogled dosta kvalitetan list sa 60 zuba - ATB geometrija.
O BOSCH-u u svakom slučaju sve najbolje, ali vrlo blizu sam odluci o nabavci DW718XPS.
Ukoliko porediš "glavu na glavu" gledaš sledeće mašine:
BOSCH GMC12 i DW716XPS
odnosno
GMC12SD i DW718XPS.
Cene sam već pomenuo.
Snaga motora i kapacitet prereza su neznatno bolji kod BOSCH-a, ali i DeWALT zadovoljava moje trenutne a verovatno i buduće potrebe.
Ljudi u prodavnici ponudili probu na demo mašini (da donesem materijal koji bi rezao i da napravimo probe). Čak ponudili i da donesu demo mašinu kod mene na probu od dan-dva. (istinas stari model bez ove XPS lampe za označavenje mesta reza, ali su ostale karakteristike identične)
Pored toga na istom mestu je i servis, a imaju i ogroman izbor listova u ponudi. Uz mašinu ide na prvi pogled dosta kvalitetan list sa 60 zuba - ATB geometrija.
O BOSCH-u u svakom slučaju sve najbolje, ali vrlo blizu sam odluci o nabavci DW718XPS.
Ni u vojsci ovolika pisma nisam dobijao:(
Sto se tice paznje na casu , tema je : Interesuju me iskustva sa gerom DeWALT DW716
Receno je da su cene iste, pa vi prosudite sami razliku izmedju ova dva alata.
Onaj koji ti je rekao da brzina rezanja i broj obrtaja NISU ISTO zamisli, nije te slagao. Receno je da su cene ISTE i u tom slucaju i savetovao bih kupovinu bosch-a gmc12sd. Zasto?
Power 1,800W (240V) - 1,450W (110V)
Max Crosscut @ 0deg ..... .............110 X 305mm
Max Mitre Cut @45deg .... ............110 x 217mm
Bevel Angle Range .......... ............47°-0-47°
Max Bevel Cut @ 45deg ................63 x 305mm
Max Compound Cut @ 45deg ......63 x 217mm
Max Mitre Cut @45deg ..110 x 217m
Mitre Angle Range
52°-0-60°
Nett Weight
29kg
Blade Dia/Bore
305mm/30mm
Rating Industrial
DeWALT DW716
Power Input - 1600 Watts
Blade Speed - 3600 rpm
Blade Diameter - 305 mm
Blade Bore - 30 mm
Bevel Capacity - 50/50
Mitre Capacity [right/left] - 50/50
Cutting Capacity at 90/90 (W x H) - 190x85 mm
Cutting Capacity at 90/90 (W x H) - 203x72 mm
Cutting Capacity at 45/90 (W x H) - 134x85 mm
Cutting Capacity at 45/90 (W x H) - 142x72 mm
Cutting Capacity at 90/45 (W x H) - 190x56 mm
Cutting Capacity at 90/45 (W x H) - 203x47 mm
Max. Cutting Capacity at 45/45 - 142x47 mm
Max. Depth of Cut [Saws] - 152 mm
Weight - 18 kg
Depth - 680 mm
Length - 620 mm
Height - 690 mm
Cak bi po meni "nesto veci" Crosscut, Mitre cut , 20 mm( devojcko zadovoljstvo) , bilo od presudnog znacaja i u odnosu i na novi model DW718XPS .
Ne pricam SVE vreme o broju obrtaja, samo sam napisao da raspon 1900-3600 i NIJE NEKA VELIKA PREDNOST !!! ili su misljenja rezervisana ?
To sto imas sve alate I da vidis cuda, svi, imaju regulaciju broja obrtaja, nemoj da se cudis nego to sto seces, busis i brusis kako drvo, tako i aluminijum, mesing, PVC, pleksiglas, poliamid, celik.., okaci slicice pa da svi uzivamo.
Koliko je ko pazio na casu, tj kako kazes ucio (kao ja) , zaista neznam ali hvala na pitanju moje ucenje je rezultiralo diplomom na elektrotehnickom fakultetu.
Sto se tice mnogo toga vezanog za ovaj zanat , TVRDIM da se uci u radionici i da je iskustvo nemerljiva kategorija.
Medijapancu zelim sretnu kupovinu i jos sretniji i bericetniji rad
Sto se tice paznje na casu , tema je : Interesuju me iskustva sa gerom DeWALT DW716
Receno je da su cene iste, pa vi prosudite sami razliku izmedju ova dva alata.
Onaj koji ti je rekao da brzina rezanja i broj obrtaja NISU ISTO zamisli, nije te slagao. Receno je da su cene ISTE i u tom slucaju i savetovao bih kupovinu bosch-a gmc12sd. Zasto?
Power 1,800W (240V) - 1,450W (110V)
Max Crosscut @ 0deg ..... .............110 X 305mm
Max Mitre Cut @45deg .... ............110 x 217mm
Bevel Angle Range .......... ............47°-0-47°
Max Bevel Cut @ 45deg ................63 x 305mm
Max Compound Cut @ 45deg ......63 x 217mm
Max Mitre Cut @45deg ..110 x 217m
Mitre Angle Range
52°-0-60°
Nett Weight
29kg
Blade Dia/Bore
305mm/30mm
Rating Industrial
DeWALT DW716
Power Input - 1600 Watts
Blade Speed - 3600 rpm
Blade Diameter - 305 mm
Blade Bore - 30 mm
Bevel Capacity - 50/50
Mitre Capacity [right/left] - 50/50
Cutting Capacity at 90/90 (W x H) - 190x85 mm
Cutting Capacity at 90/90 (W x H) - 203x72 mm
Cutting Capacity at 45/90 (W x H) - 134x85 mm
Cutting Capacity at 45/90 (W x H) - 142x72 mm
Cutting Capacity at 90/45 (W x H) - 190x56 mm
Cutting Capacity at 90/45 (W x H) - 203x47 mm
Max. Cutting Capacity at 45/45 - 142x47 mm
Max. Depth of Cut [Saws] - 152 mm
Weight - 18 kg
Depth - 680 mm
Length - 620 mm
Height - 690 mm
Cak bi po meni "nesto veci" Crosscut, Mitre cut , 20 mm( devojcko zadovoljstvo) , bilo od presudnog znacaja i u odnosu i na novi model DW718XPS .
Ne pricam SVE vreme o broju obrtaja, samo sam napisao da raspon 1900-3600 i NIJE NEKA VELIKA PREDNOST !!! ili su misljenja rezervisana ?
To sto imas sve alate I da vidis cuda, svi, imaju regulaciju broja obrtaja, nemoj da se cudis nego to sto seces, busis i brusis kako drvo, tako i aluminijum, mesing, PVC, pleksiglas, poliamid, celik.., okaci slicice pa da svi uzivamo.
Koliko je ko pazio na casu, tj kako kazes ucio (kao ja) , zaista neznam ali hvala na pitanju moje ucenje je rezultiralo diplomom na elektrotehnickom fakultetu.
Sto se tice mnogo toga vezanog za ovaj zanat , TVRDIM da se uci u radionici i da je iskustvo nemerljiva kategorija.
Medijapancu zelim sretnu kupovinu i jos sretniji i bericetniji rad
Vidis ni ja nisam lepo pazio na casu pa se ispostavilo da su cene (skoro) iste al za model 718 a ne 716.
Croscut im je tu negde, bosch ima vecu jednu a DW drugu dimenziju (bosch 110X305, DW 327X90)
I compaund cut im je isto takav: bosch 63X217 DW 52X242 (i mitre je slican)
Sto ce reci svodi se na ukus: devojka vise voli debelo ili dugacko
Ono sto se meni vise dopada kod Bosch-a je da je 10Kg tezi, sto kod ovakvih masina moze da bude znacajna prednost (manje vibracija, verovatno robusnije izvedena, to jest ima manje uvijanja).
Ne mogu da tvrdim, ali lici mi da je ovaj DW vise pravljen za grublje terensko/gradjevinske radove, a Bosch za finije i preciznije.
Kad bih ja odlucivao, bio bih u dosta velikoj dilemi izmedju te mase i mogucnosti promene broja obrtaja (na kraju bi verovatno kupio Festov Kapex za dosta vise para:)
Misljenja naravno nisu rezervisana, i svako ima pravo na svoje. Jedino sto ja kad nesto tvrdim, onda obicno dam i obrazlozenje za to, a ne ocekujem da mi veruju na rec
Dosta elegantno izbegavas tvrdnju da je prava brzina za Al 7500rpm
Ono zbog cega se sve vreme bunim je sto postoji jedno sasavo misljenje da kod alata (svih alata ne samo u ovom slucaju) promenjljivi broj obrtaja ne samo da nije koristan vec je i stetan jer: to se lako kvari a mnogo kosta, a kad ga nema, nema sta da se pokvari! Po toj filozofiji svi koji kupe auto sa klimom su idioti, posto to kad se pokvari mnogo kosta
Druga varijanta je : Nemam pojma cemu to sluzi. Ionako uvek koristim maksimalni broj obrtaja. Sa ovima se slazem: nemaju pojma
Takvi unistavaju listove na testerama i urnisu burgije dok kazes asovce. Ako ne ide: pritisni jace. Ne burazeru, sto veca burgija manji broj obrtaja i da vidis kako iznenada busi daleko brze.
Iskustvo iz radionice je vrlo dragocena stvar, u svakom zanatu pa i u ovom, ali ipak ima po nesto i u skoli. Inace si ti dzaba gulio klupu da zavrsis ETF, a i ja sam dzabe ucio metalski zanat i onih par godina masinskog fakulteta.
(C by Milena Dravic)
Nego, ovo prelazi u isterivanje ko je od nas dvojice literarno sposobniji, sto nema bas nekog smisla.
Croscut im je tu negde, bosch ima vecu jednu a DW drugu dimenziju (bosch 110X305, DW 327X90)
I compaund cut im je isto takav: bosch 63X217 DW 52X242 (i mitre je slican)
Sto ce reci svodi se na ukus: devojka vise voli debelo ili dugacko

Ono sto se meni vise dopada kod Bosch-a je da je 10Kg tezi, sto kod ovakvih masina moze da bude znacajna prednost (manje vibracija, verovatno robusnije izvedena, to jest ima manje uvijanja).
Ne mogu da tvrdim, ali lici mi da je ovaj DW vise pravljen za grublje terensko/gradjevinske radove, a Bosch za finije i preciznije.
Kad bih ja odlucivao, bio bih u dosta velikoj dilemi izmedju te mase i mogucnosti promene broja obrtaja (na kraju bi verovatno kupio Festov Kapex za dosta vise para:)
Misljenja naravno nisu rezervisana, i svako ima pravo na svoje. Jedino sto ja kad nesto tvrdim, onda obicno dam i obrazlozenje za to, a ne ocekujem da mi veruju na rec

Dosta elegantno izbegavas tvrdnju da je prava brzina za Al 7500rpm

Znaci napisao si da za Al ne da nije neka velika nego da nije nikakva.Citiran je Singer , ali posto sam i ja napisao da 1900 -3600 i nije neka velika prednost-obrazlozicu. I nije konkretno za aluminijum nikakva, pored posebne testere potrebna je mnogo veca brzina cak i do 7500.
Ono zbog cega se sve vreme bunim je sto postoji jedno sasavo misljenje da kod alata (svih alata ne samo u ovom slucaju) promenjljivi broj obrtaja ne samo da nije koristan vec je i stetan jer: to se lako kvari a mnogo kosta, a kad ga nema, nema sta da se pokvari! Po toj filozofiji svi koji kupe auto sa klimom su idioti, posto to kad se pokvari mnogo kosta

Druga varijanta je : Nemam pojma cemu to sluzi. Ionako uvek koristim maksimalni broj obrtaja. Sa ovima se slazem: nemaju pojma

Iskustvo iz radionice je vrlo dragocena stvar, u svakom zanatu pa i u ovom, ali ipak ima po nesto i u skoli. Inace si ti dzaba gulio klupu da zavrsis ETF, a i ja sam dzabe ucio metalski zanat i onih par godina masinskog fakulteta.
E nedam ti slicicu svojuokaci slicice pa da svi uzivamo

Nego, ovo prelazi u isterivanje ko je od nas dvojice literarno sposobniji, sto nema bas nekog smisla.
Ne mogu a da se ne uključim u diskusiju.Promjenljiva brzina je korisna i zbog jedne druge stvari.Ako nismo u mogućnosti nabaviti pilu promjera koje preporučuje proizvođač možemo uzeti i manji promjer ali tada se mijenja i obodna brzina koja se može onda može regulirati a to je važno jer postoje dvije stvari koje su važne:optimalna i kritična brzina rezanja.Bez obzira na promjer pile optimalno je 60-70m/sek, a kritično je 50-55m/sek jer bi moglo doći do vibracija pa čak i do pucanja pile.
To dalje znači da, za prečnik testere od npr. 160mm obim iznosi oko 0.5m (O=2*R*Pi=D*Pi), a to dalje znači da je za navedenu kritičnu brzinu rezanja potrebno 100-110 o/s. Razlika u odnosu na diskusiju je u redu veličine.Bez obzira na promjer pile optimalno je 60-70m/sek, a kritično je 50-55m/sek jer bi moglo doći do vibracija pa čak i do pucanja pile.
Ćao narode ja sam novi !! čitam i gledam i kažem sjajan sajt puno dobrih ,pozitivnih saveta, i evo moje prve poruke ! Odmah me je privukla tema čim sam pročitao DE Walt ili bilo šta o toj firmi
svaka čast onom ko ga ima u Americi svi rade sa tom markom od garđavine do svega i svačega to je tamo najača marka ali da je Neko ovde napisao da je precenjen Precenjen je ljudi verujte mi !
I ne samo on već i mnogi drugi Bosch i Makita u nekim domenima pro ručnog alata. Alat dobar alat loš sve s može sje... !
svaka čast onom ko ga ima u Americi svi rade sa tom markom od garđavine do svega i svačega to je tamo najača marka ali da je Neko ovde napisao da je precenjen Precenjen je ljudi verujte mi !
I ne samo on već i mnogi drugi Bosch i Makita u nekim domenima pro ručnog alata. Alat dobar alat loš sve s može sje... !
Dva put zine , a tri put slaže
... onosno 6000-6600 o/min, a to je kataloški podatak. Moja greška, nije razlika u redu veličine.metabo wrote:To dalje znači da, za prečnik testere od npr. 160mm obim iznosi oko 0.5m (O=2*R*Pi=D*Pi), a to dalje znači da je za navedenu kritičnu brzinu rezanja potrebno 100-110 o/s. Razlika u odnosu na diskusiju je u redu veličine.Bez obzira na promjer pile optimalno je 60-70m/sek, a kritično je 50-55m/sek jer bi moglo doći do vibracija pa čak i do pucanja pile.
Nesto mi ovde nije bas najjasnije.Bez obzira na promjer pile optimalno je 60-70m/sek, a kritično je 50-55m/sek jer bi moglo doći do vibracija pa čak i do pucanja pile
Koiko sam uspeo da pronadjem kriticna brzina je uvek veca od optimalne, kao i od maksimalno dozvoljene. U sustini to je i logicno posto bi u suprotnom lako mogao da pri normalnom radu dodjes do kriticne brzine, a to bi vec bilo ekstremno opasno.
Na osnovu par radova koje sam pogledao imamo sledece brzine, redom od najmanje ka najvecoj, odnosno brojeve obrtaja (posto je brzina funkcija broja obrtaja za svaki pojedinacni precnik):
Optimalni broj obrtaja
Maksimalni dozvoljeni broj obrtaja (propisano od strane proizvodjaca, upravo na osnovu donjeg kriticnog broja obrtaja)
Donji kriticni broj obrtaja
Gornji kriticni broj obrtaja
Broj obrtaja pri kome dolazi do pucanja lista
Drugim recima rekao bih da je kriticna brzina negde na oko 80-100m/s (na osnovu par preracunavanja na brzaka za neke CMT listove)
evo da nebude zabluda za kriticne brzine rezanja http://www.kordun.hr/alati/proizvodni/pile/kruzne.php
pozdrav!!!
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!