Kondezacija na prozorima...

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Fagus Silvatica
Precizni šegrt

Post by Fagus Silvatica »

taj pesak i Al lajsni za stakla se zove silika gel,i on služi za upijanje vlage koja se nađe između 2 stakla,upija zato što je higroskopan materijal,sličan silika gel možete naći u novim patikama kada kupujete, to su one male kesice u patici...
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Bio sam juce ponovo kod druga, prozori dobro dihtuju, najveci problem je staklo. Od prilike da je problem da prozori dobro dihtuju, u sobi velika kondezacija, a stakla su nekog Ђ kvaliteta.
Pre su bili stari prozori, sa duplim krilima i nise to desavalo, a na zidovima nema vlage, jer je uradio izolaciju u celoj kuci.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Pa kroz stare prozore je ipak prolazila odredjena kolicina vazduha koja nije dozvoljavala toliku kondenzaciju vlage jer su se mesali topao ihladan vazduh. Posebno je problem i izolacija zidova jer sad ni oni ne disu. Ja taj problem resavam cescim provetravanjem prostorije.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

"postavio sam pitanje DA LI IMA RADIJATOR ISPOD PROZORA???"
kad to saznamo onda mozemo reci uzrok kondezacije.:)
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

DA LI IMA RADIJATOR ISPOD PROZORA???"
Ima, ali kao da ih nema, jer mu slabo greju, lose grejanje.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

onda je sve receno(zato se i kondezuju jer dihtaju dobro,a prostorija slabo greje)
saglasan sam da admini zatvore ovu temu jer vise je suvisno komentarisati po ovom pitanju.:)
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

samo citam i ne mogu vise da izdrzim razna nagadjanja
1.vakum staklo ne postoji - sve ovo je kako ko zove termopan ili izopan
2.AL lajsna sadrzi u sebi (dovoljno) silikatne kuglice koje apsorbuju vlagu / neko je to ovde dobro reko, znaci ista ona stvar (kesica) koju nalazite kad kupujete obucu
3.dovedi tog staklorezca i tuci ga sve glavom u to njegovo staklo
4.odi kod nekog koji to sve radi masinski i plati oko 20 jevreja po m2
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

pajja wrote:3.dovedi tog staklorezca i tuci ga sve glavom u to njegovo staklo
4.odi kod nekog koji to sve radi masinski i plati oko 20 jevreja po m2
ne magli se njemu izopan iznutra vec se sliva niz staklo sa unutrasnje strane prostorije.;)
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

OK, a niko nije spomenuo debljinu stakla standard je 4/12/4 i tu nema problema
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

1.vakum staklo ne postoji - sve ovo je kako ko zove termopan ili izopan
znam da ne postoji, ali ne znam tacan naziv, nikada nisam pravio prozore, a kako koga pitam svi mi kazu onako narodski vakum staklo
ne magli se njemu izopan iznutra vec se sliva niz staklo sa unutrasnje strane prostorije.wink
Da to je glavni problem.
OK, a niko nije spomenuo debljinu stakla standard je 4/12/4 i tu nema problema
E to stvarno ne znam...
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Sasa wrote:Znaci promijeni staklo, ili makar ugradi aspirator u kuhinju ali obavezno onaj koji izbacuje napolje isparenja a ne onaj sa filterima!!!
Evo Sasa ti je dao jeftin a dobar prijedlog da probas poboljsat situaciju u sobi jer boraviti u toj sobi sa toliko vlage nije bas dobro po zdravlje zato probaj sa aspiratorom koji ce uvijek dobro posluzit bez obzira ako budes moro mijenjat staklo...pozdrav
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

pajja wrote:OK, a niko nije spomenuo debljinu stakla standard je 4/12/4 i tu nema problema
To nije bas tako, imas razne debljine stakala i razne debljine lajsni pa mozes da slazes kako god hoces samo da staklo moze da stane u prozor:

Za AL prozore se uglavnom koristi 4-12-4 ili 6-12-4 koji se koristi za vece staklene povrsine(svjetlarnici, izlozi) a moze 6-12-6. Sve se to kod ovih prozora regulise debljinom gume(dihtunga, kedera zavisno kako ko zove) koji ima da se kupi u debljini od 1-8mm!

Za PVC prozore se koristi 4-16-4 ili ako ide troslojno 4-12-4-12-4 a ovo se uglavnom regulise izborom lajsne za staklo!!!

Sto se tice drvenih prozora moze se staviti bilo koje duplo staklo, naravno lajsnu treba prilagoditi debljini stakla!!!

Naravno nista od ovoga sto sam naveo nije karakteristicno za sve AL, PVC i drvene prozore vec se to razlikuje od proizvodjaca ili od profila koji se koristi za proizvodnju!!!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

pajja wrote:1.vakum staklo ne postoji - sve ovo je kako ko zove termopan ili izopan
Na pocetku se bas pravilo vakum staklo, znaci postojalo je a mozda negdje jos postoji, ali je prevazidjeno smisljena su neka nova "bolja" rjesenja!
Nista strasno sto se ponegdje jos zadrzao taj naziv!
pajja wrote:2.AL lajsna sadrzi u sebi (dovoljno) silikatne kuglice koje apsorbuju vlagu / neko je to ovde dobro reko, znaci ista ona stvar (kesica) koju nalazite kad kupujete obucu
Da li silikatnih kuglica ima dovoljno ili ih uopste nema zavisi opet od staklara jer te kuglice ne dodju u lajsni vec ih majstor staklar stavlja ili nestavlja u lajsnu!!!
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

moj kolega staklar stavlja uvek silikagel(granule)u dve duze lajsne,i nema problema.:)
pozdrav!!!
srdjan983
Šegrt

Post by srdjan983 »

Sto se "vakum" stakla tice naziv se potpuno nepravedno odomacio .Istina je da je kao resenje postojalo ali je na ovim prostorima to raritet.
Osim zvucnog efekta izazvanog onome koji placa , u najvecem broju slucaja cinjenica je da se na najobicniju aluminijumsku lajsnu, koju su i ako su napunili (rucno) silikatnim kuglicama i zalepili sa silikonom.Da se nebi ponavljali, Sasa je lepo apsolvirao temu. Postavlja se pitanje sta opravdava cenu od dvadesetak eura po m2 i sta dobijate ?
Sta kada se silikatne kuglice posle izvesnog vremena zasite vlagom?
Da li ste videli tzv vakum stakla da toliko potamne (pozute cak) da maltene ne mozete da vidite kroz njih ili bar da deluju prljavo iznutra itd.
Ovde imamo najverovatnije problem stakala , mada i kod drvenog prozora postoji citav niz preduslova koji treba da se ispuni da bi dobili adekvatnu zastitu od spoljasnjih uticaja. Svi mi imamo kuhinje i prozore u istima, ali peskire ispod prozora sumnjam! Pogledajte projekte novih objekata , konkretno u Nemackoj. Izolacija je pored zida od 25cm TRIDESETsm , stakla su OBAVEZNO troslojna , punjena argonom.Osim sto im peskiri sluze u druge svrhe, ustede su enormne. Itd itd a neko bi da zatvori temu :D
Post Reply