Bracni krevet

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ja znam slučajeve da su blokovi i gajbe završavali ispod kreveta. :)
Rešenje je u široj stopi noge (prema podu) i da se ona za poprečnu horizontalnu letvu pričvrsti u najmanje 2 tačke. Takođe, gornje površina noge je "end-grain" god sa vrlo slabim mehaničkim osobinama. Veliko ojačanje se postiže ako se sa gornje strane zalepi kockica poprečno na godove i tako se end-grain pretvori u long-grain koji je mehanički jači i koji se mnogo bolje steže za poprečnu letvu.

Image

Okov o kome pričaš takođe može biti dobro rešenenje kao mehanički dodatak, ali da se ti "L" profili stave sa obe strane noge, u liniju sa horizontalnom poprečnom letvom. "T" okov mi se više sviđa kao dodatak. Stavi se sa obe strane noge i poveže mašinskim šrafovima. To stvarno nema gde da mrdne!

P.S.
Manje skačite po tim krevetima :)
gabins
Zarezivač olovaka

Post by gabins »

jel moze nekakav prikaz tih okova... :)
hvala
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

gabins wrote:jel moze nekakav prikaz tih okova... :)
hvala
Na primer:
http://www.artinvesthome.com/katalog.php?catID=1034 (ugaonici, ikov za krevet)
"T" okov je običan lim u obliku slova T koje prati T spoj između noge i horizontalne letve.

Sve to imaš u Merkuru.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ne, mislio sam na ovako nesto

http://www.bovanail.com/connectors/hangers.php

E sad, ja to nisam video po radnjama ali mozda ima kod onih sto prodaju gradjevinski materijal.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

E sad, ja to nisam video po radnjama ali mozda ima kod onih sto prodaju gradjevinski materijal.
I to ima u Merkuru. Sve ima u Merkuru :)
gabins
Zarezivač olovaka

Post by gabins »

znaci odem u merkur, kazem okov za krevet i pazarim... :)

koji dusek preporuculjete?
ja sam gledao neki dormeo ortopedic cirka 26.000 din.
hvala svima na pomoci, stvarno ste odlicni...
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

znaci odem u merkur, kazem okov za krevet i pazarim...
Moraćeš nešto i da pokažeš prstom :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Veliko ojačanje se postiže ako se sa gornje strane zalepi kockica poprečno na godove i tako se end-grain pretvori u long-grain koji je mehanički jači i koji se mnogo bolje steže za poprečnu letvu.
Eh, jedini problem je zalepiti nesto na end grain :)
Drugim recima ne bi moglo ovako jednostavno kao sto je na slici, vec bi spoj noga-kockica morao da ide na utor i pero ili nesto slicno.
U sustini najbolje resenje je neki of ovih okova koje je postavio velja ili T okov za stubove, mada T nisam video tako mali.

U prodavnici ne mozes da trazis okov za krevet, posto ovo ustvari i nije okov za krevet :) Ovo su u sustini gradjevinski (tesarski) okovi, ali jako lepo mogu da posluze za ovu svrhu.

Ili to ili jednostavno prisrafi nogu, al onda nema guranja kreveta levo desno (zaboravi ono "iz zaleta"... :)
gabins
Zarezivač olovaka

Post by gabins »

znaci nema "bungee jumping"... :(

ok, znaci trazim tesarske okove...
hvala

bice jos nesto od ovog kreveta... :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U merkuru kad udjes skreni desno, idi skroz do kraja, na polici izmedju dela koji drzi bastovanluk i dela gde su letve, lajdne i slicno.

Pogledaj konstrukciju kakvu je pravio rushinbrain: viewtopic.php?pid=25114#p25114
Mozda mozes da malo prilagodis svoju, tako da dobijes ovaj srednji deo oslonjen celom duzinom o pod.
Robbyn
Šegrt

Post by Robbyn »

Pozdrav svima,pošto vidim da već postoji ova tema nisam hteo da otvaram novu pa ću se nadovezati ovde.

Nisam nikada pravio krevet (veliki) pa imam nekoliko nedoumica oko pravljenja istog.Pažljivo sam čitao sve ove vaše komentare,mnogo mi je pomoglo ali ostalo mi je nešto nejasno a vidim da vas ima ovde dosta sa iskustvom pravljenja kreveta pa da pitam.

Dakle,kupio sam madrac dimenzija 140x200 cm i toliki bi trebao da bude krevet koji sam zamislio da izgleda nekako ovako:

Image

kupio sam ovakve okove

Image

Iste ću upotrebiti i za učvršćenje srednje letve.
E sad ono što me buni je kako spojiti bočne strane i prednju i zadnju stranu kreveta? Da li je potrebno i čepovati ili je dovoljan ovaj okov.Bitno mi je da se krevet može rasklopiti jer ne znam da li ću ostati na sadašnjoj adresi.
Koliko sam gledao po radnjama,čini mi se da nije čepovan,ali ne znam da li će okovi dati dovoljnu čvrstinu.

Drugo pitanje je u vezi poprečnih letvica.Krevet ću praviti od čamovine (nemam neko drugo drvo na raspolaganju,a bitan je i finansijski momenat da se ne lažemo) neko je ovde pomenuo da se madrac oštećuje ako leži samo na letvicama pa sam rešio da preko njih stavim i lesonit koji ću izbušiti kao sito.
E sad je pitanje da li mogu doći u obzir čamove letve i ako mogu koje bi bile preporučene dimenzije pošto je manje elastična od bukovine.

Eto,to je to što mi nije jasno...
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Okov cvrsto fiksiras na bocnice kreveta a uzglavlje i suprotnu stranu treba usablonu da izbusis i uvrnes matice koje spolja imaju navoj za drvo a unutra klasican masinski navoj obicno m6 ili m8 zavisi koji nadjes a zavisi i od sedanja uokovu. Akosi tacno izbusio uvrnes te matice u uzglavlje i suprotno. ONda uvrnes vijke uto i nakacis bocnice na te vijke. Kad to uradis stegnes te vijke i krevet je sklopljen. Sto se tice letvica sto sire to bolje samo ne preteruj najbolje su mi se pokazale one od 10cm. Razmak izmedju njih stavljam na 4cm i tada ti ne treba lesonit.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
Robbyn
Šegrt

Post by Robbyn »

Hvala najlepše :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

runer wrote:ONda uvrnes vijke uto i nakacis bocnice na te vijke. Kad to uradis stegnes te vijke i krevet je sklopljen.
Runer, sve si lepo objasnio, a ja ću samo da dodam da i one dve dodatne rupe "nečemu služe". Kad se pritegnu ti mašinski vijci, dobro bi bilo da se u te dve rupe, koje su između njih, uvrnu još dva obična šrafa za drvo koji sprečavaju da dođe do bilo kakvog "razmrdavanja" i kod većih opterećenja od običnog spavanja :) .
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Metabo covek pravi porodicni krevet ,a ti oces da ga armiras,pa nemaju svi u glavi sto i ti da sve komsinice iz ulice prodju kroz tvoj krevet..he.he,stara lisico!
Post Reply