artcam

Softver i projektovanje - pitanja i saveti
Post Reply
digger
Majstor

Post by digger »

Probaj da uvecas - zumiras maksimalno koliko mozes to mesto koje je problematicno, da bi video o cemu se radi. Mozda imas nekoliko mesta na kojima se vektori seku. Ja sam to imao... Mozda imas i nekoliko vektora koji su jedan ispod drugog, pa to bas ne mozes jednostavno da vidis.
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Odradi sa Vektor doktorom i on ce ti pokazati ako nesto nije u redu.Ovako resavas probleme sa vektorima.Ukoliko nije to,onda je mozda greska u samom programu.Koju verziju AC koristis.
pozdrav
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
ib
Šegrt

Post by ib »

AC 2008.Probo sam ,vektor doktor ne pokazuje nista.Nesto je tu sitno a pravi problem.Nije to ni bitno,ali mi je nejasno sta se dogadja.Kad selektujem i zatvorim vektor alatima iz vector tools onda je sve u redu,jasno se vidi zelena tacka.Ali kad to uradim alatima face vizard (postoje tri opcije za zatvaranje vektora) zelena tacka se gubi i klikom na next dobijam poruku koju sam vec naveo.Nebitno je ovo i nema potrebe da vas zamaram.Mene to muci sto sam ,mislim ,dva puta sve to do kraja uradio bez problema,a nakon toga nikako ne uspevam.
Pozdrav
ib
Šegrt

Post by ib »

Evo jedan jednostavniji rad.
Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajd prikaci negde tu sliku koju pokusavas da odradis face wizardom, pa da probamo da uklavirimo o cemu se radi.
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

U pravu si Mbole.Prikaci sliku,ako mozesi vektor sacuvaj u eps formatu i okaci da pogledamo.
ib
Šegrt

Post by ib »

Moja greska.Kad se uvelica nadje se poneka mala crta unutar ili van zatvorene linije i to je predstavljalo smetnju.
Pozdrav
digger
Majstor

Post by digger »

ib wrote:Moja greska.Kad se uvelica nadje se poneka mala crta unutar ili van zatvorene linije i to je predstavljalo smetnju.
Pozdrav
:)
ib
Šegrt

Post by ib »

Kad uvezem sliku jpeg fajl i nacrtam vektore pri podizanju reljefa u 3d pregledu pokazuju se samo konture.Kad se preterano smanji tada reljef dobija normalan izgled.U 2d je normalna velicina.Da li pri dimenzionisanju modela se pravi greska.
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Postavi slike da vidimo o cemu je rec.Pretpostavljam da si podesio veliku visinu po Z-etu,kada si ucitavao sliku,Moras pogledati kolika je velicina velicina slike,i po njoj odrediti Z.Ovo sve u slucaju da si radio reljef iz slike,a potom iscrtavao vektore,i smotovao.
ib
Šegrt

Post by ib »

Image
Image
digger
Majstor

Post by digger »

Probaj sa povecanjem rezolucije. Mislim da ti je to problem. Ako povecas rezoluciju, iscrtavanje crteza ce biti sporije, ali ce zato crtezi biti lepsi. Probaj da pronadjes optimum koji ti odgovara brzina / kvalitet crteza.
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Dobro ti je rekao diger,povecaj rezoluciju,na otprilike 60-70 posto na klizacu,a u pregledu 3D podesi medium detail,da bi ti brze otvaralo model.pazi da ne pretjeras sa rezolucijom,jer kod komplikovanih modela,ima da se nacekas dok ti pokaze 3D model.
Evo jedna ikona Sveti Vasilije Ostroski,sto upravo zavrsavam,Velicina modela 550x350 mm rezolucija 2600x3600,model je vec velicine oko 120 MB i do kraja ce izaci na 150 MB.
Image
Ako ti je losa rezolucija,kada uradis model na cnc-u biti ce mutan,nece se lijepo vidjeti detalji.
Pozdrav
ib
Šegrt

Post by ib »

Rad,u celini,za mene izvrstan.Cini mi se da postoje neki sitni detalji,na koje cu pokusati da vam ukazem,ali svakako dobronamerno.Kada se slika malo uveca kao da postoji mali nesklad izmedju levog i desnog ramena.Mozda je takav crtez bio,ali desno rame je moyda malo neprirodno spusteno.Takodje palac na ruci,blize odredjeno gornja polovina ,malo doraditi.Reljef brade u nekim delovima,malo plasticnije doraditi.Ovo su neki moji utisci,koji mogu biti pogresni,ali vi ih necete pogresno razumeti.Nisu dati sa namerom da na bilo koji nacin umanje vrednost vaseg rada,vec ukoliko su prihvatljivi da poboljsaju.
Evo i jedno pitanje na koje ne morate dati detaljan odgovor,samo nacelno.Da li reljef podizete shape editorom i posle odradjujete skulptingom,ili to radite na drugi nacin.Kako izbeci onu "naduvenost" koja se javlja koriscenjem shape editora,jer toga kod tebe nema.Ili to eliminisete izborom odredjenih vrednosti na skali.Pozdrav
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Zdravo
Svaka kritika je dobro dosla.Ja ukazivanje na greske,uvijek tumacim pozitivno,jer kod modeliranja,se cesto predvide stvari,koje si naveo.Pravio sam model po originalnoj ikoni,tako da sam obracao paznju vise na visine reljefa,i samu kompoziciju.Mada sve modele,stalno doradjujem,jer uvijek nadjem nesto,sto moze bolje da se odradi.
Pri pravljenju modela koristim sve alatke,jer ne moze se samo sa jednom ili dvije zavrsiti posao.Konkretno ako neces da ti neki dio bude balonast,koristis Two Rail Sweep i Extrude alate.Sculpting i Smoth koristis sto manje,jer sa njima smanjujes ostrinu kada odradis model na CNC-u.
Pozdrav
Post Reply