Kako pravilno gitovati rupe od srafova u MDF?
I dalje cu tebe da kritikujem. Tako ti i treba kad dajes pogresne savete!:)singer wrote:lepo napisem coveku sta da radi(jer sam ja sve i svasta isprobao)ta se varijanta pokazala najbolja za to,a on pita da mesa lepak i piljevinu.mbole wrote:Sto se tice kombinacija piljevina-lepak, meni to nikada nije dalo dobar rezultat, sto moze da znaci i da jednostavno ne radim nesto ispravno.
najbolje rešenje za MDF je prah od njega sa drvofixom , meni git služi isključivo za šperploču, i to baš autogit, a za mdf samo piljevina da se ne poznaje nakon farbanja i ne menja se nakon obrade.Pigoza wrote:I mislio sam da je kit za automobile,zar moze taj kit,zar to nije za metal?
Mbole a koji je dobar kit za popunjavanje tih rupa,dali pomaze strugljevina od MDF i drvofix izmesano,pa da se time popune rupe???
Pozz
Mada iz iskustva znam da sam u MDF šrafio ( doduše male šrafčiće za ringlice-šarkice) ali sam prvo bušio rupice burgijom a šraf močio u lepak sintelan ili super lepak .
Opet kažem male šrafčiće .
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
bravo,:D:D:DPigoza wrote:Pretpostavljam da je laske izbrusiti git ili kit,kako ga vec po Srbiji zovu, nego li lepak sa prahom MDF?
sad da ti kazem sta ces dobiti ako izmesas lepak i piljevinu od mdf-a:dobices sranje koje ces posle gitovati.

pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Ovo je tacno.singer wrote:..........
sad da ti kazem sta ces dobiti ako izmesas lepak i piljevinu od mdf-a:dobices sranje koje ces posle gitovati.:P:P,zato sto lepak splasne i ostane hrapavo a lepak ce ti fest gusiti smirglu,ja sam ti lepo rekao svoje a ti radi kako mislis da treba..........
Najbolje je, ako se MDF vec i lepi, ne koristiti srafove uopste nego kekse ili tiplove (ne postoje bez razloga!)
Last edited by boggy on 23 Feb 2010 12:23, edited 1 time in total.
mislim da je opet lakse ukeksati... ako se obore ivice pod 45, obicnim kosim glodalom... ili na cirkularumetabo wrote:Da li je neko probao ova glodala za spajanje MDF-a pod 45 stepeni? Ona bi trebala da reše problem "bežanja kod lepljenja", a i cirkulacija vazduha kroz ovaj nazubljeni spoj nije baš jednostavna.
http://www.cmtutensili.com/media/files/ ... 550311.jpg
http://www.cmtutensili.com/media/files/ ... 550311.jpg
ali... ne.... nisam probao ta glodala
Last edited by boggy on 23 Feb 2010 14:55, edited 1 time in total.
Čim radiš sa MDF, najgora prašina ti ne gine, ali mislim da ju je lako odstraniti jer je profil "otvoren". Da li si radio sa ovim glodalom ili si gerovao običnim ravnim glodalom pod 45 stepeni? Spoj sam sebe zaključava i ne bi trebalo da bude problema kod lepljenja odjednom svih stranica. To naravno ina svoju cenu - prava sitnica : 62,19 EUR .a sam tako radio dok nisam kupio formatizer i nikad se nebih vratio na to!
Nemaju svi stabilni cirkular, na kome mogu da odseku fin ger od 45.
Razlika u kolicini prasine izmedju odsecanja cirkularom i skidanja ovim glodalom nije mnogo velika za materijal koji nije mnogo debeo. Jeste prasina od glodalice obicno finija, ali uz dobro usisavanje ne bi trebalo da bude problema.
Nisam skidao bas ger pod 45, ali jesam radio sa nekim drugim glodalima (profilnim) koja skidaju slicnu kolicinu materijala. KO sto rekoh, uz dobar usisivac nije nesto strasno.
Razlika u kolicini prasine izmedju odsecanja cirkularom i skidanja ovim glodalom nije mnogo velika za materijal koji nije mnogo debeo. Jeste prasina od glodalice obicno finija, ali uz dobro usisavanje ne bi trebalo da bude problema.
Nisam skidao bas ger pod 45, ali jesam radio sa nekim drugim glodalima (profilnim) koja skidaju slicnu kolicinu materijala. KO sto rekoh, uz dobar usisivac nije nesto strasno.
Izvini, tek sad videh ovo pitanje.metabo wrote:Da li je neko probao ova glodala za spajanje MDF-a pod 45 stepeni? Ona bi trebala da reše problem "bežanja kod lepljenja", a i cirkulacija vazduha kroz ovaj nazubljeni spoj nije baš jednostavna.
Pretpostavljam da si mislio da se ploce spajaju pod 90 stepeni?
Ja sam radio sa njima. Da budem iskren, ne znam sta da ti kazem. Ima malo igranja dok se ne podese, ali kad si to uradio, obicno napravis sablon, da drugi put ne bi morao ponovo da radis podesavanje. Nakon toga samo guraj i to je to.

Nisam imao prilike da radim u nekom tvrdjem drvetu. Mislim da tih problema ne bi trebalo da bude. Takodje, nasao sam da neko stavi i letvu preko ploce / ivice koju obradjuje tako da podupre odozgo tu ivicu. Nadam se da sam bio 'slikovit'. Ako ima pitanja, samo napred.
Imace, postoje i glodala za spoj od 45 stepeni koja rade na istom principu.
Problem bezanja kod lepljenja se moze resiti tako sto se ploce koje se spajaju seku pod 45 stepeni, i onda se u taj rez napravi jedan kanal (na obe ploce) u koji se ubacuje drvena traka iste sirine kanala. Ne znam kako se zove na srpskom, ali mislim da je na engleskom ' spline joint'. Tako nesto sam koristio kada sam pravio cetvrtinu kruga iz cetiri dela. Uopste nije bilo jednostavno, ali uz pomoc ovoga nacina spajanja nije bilo problema.