izvlacenje furnira ili kako se vec strucno zove....

Sve o obradi drveta
Post Reply
milanCHE
Šegrt

izvlacenje furnira ili kako se vec strucno zove....

Post by milanCHE »

elem,uzeh pre par dana dva komada nekog mazer javora, dimenzija....komad 1: 90 cm x 60- tak cm x 5 cm ; komad 2: 125 cm x 60- tak cm x 5 cm....
obzirom da oba imaju interesantnu saru,a nepotrebna mi je ta debljina (5 cm), da li neko zna da li (i gde) mogu da iz ta dva komada od po 5 cm debljine izvucem vise tanjih komada,debljine do 1 cm.
znaci,dimenzije duzina i sirina "dasaka"mi ostaju iste, samo bih iz te debljnine 5 cm pokusao da dobijem sto je vise moguce( 3 do 4) komada debljine oko 1 cm .
zanima me Beograd ili ev.nesto blizu..
Poz....
Last edited by milanCHE on 21 Feb 2010 22:00, edited 1 time in total.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Cacak ,Filos imaju masinu za furnir koja reze u listovima nozem kaoda rezes cilkularom,debljina ispod 3mm uzimao sam i funir 0.5 mm sa iste te masine
milanCHE
Šegrt

Post by milanCHE »

nisi izgleda procitao do kraja ..... rekoh - Beograd ili bliza okolina....glupo je da zapucam 300 km zbog jedne "daske" ....
Poz
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Posalji Siti ekspresom!
milanCHE
Šegrt

Post by milanCHE »

Izgleda ne govorimo istim jezikom....

i'm lookoing for someone in Belgrade or nearby area, who could get that work done for me.....
thank's

Poz....
Last edited by milanCHE on 21 Feb 2010 22:09, edited 1 time in total.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Pa sto odma nisi rekao!!!
E tamo ne znam nikog ko ce ti to zavrsit!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Stvarno, sto je problem da to posaljes i primis brzom postom?
Meni su slali list za cirkular i to je stiglo ekspresno, a i kostalo je nesto sitno (ne secam se vise tacno, al znam da nisu bile neke pare). Pozoves telefonom, dogovoris se sta treba da se uradi, ako mogu, posaljes dobijes nazad. Cak i lakse nego da obigravas unaokolo po Bg, a verovatno bi te gorilo iskostalo vise nego brza posta.
milanCHE
Šegrt

Post by milanCHE »

čekajte malo,momci....:/
šta da šaljem brzom poštom i kome ? ne kapiram ? ovima u Čačak pošaljem te moje daske brzom poštom, a natrag mi stigne u furnirima ?
i da li menja situaciju što su te daske danas malo obradjene,kantovane, upolovljene su po širini,tako da je najveća širina oko 31 cm , i debljina je sad nakon obrade oko 4 cm.....
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da bas tako. Prvo ih pozoves, vidis jel to mogu da ti odrade tako kako ti hoces.
Ako mogu, pozovews brzu postu (pitaj njih koju, znam da rade sa nekom prilcno jeftinom cini mi se da je ATS), oni dodju, pokupe daske i odnesu za Cacak. Kad bude gotovo, oni ti isto tako vrate nazad. Platis postaru cenu usluge i transporta, i svi sretni.

E sad posto si ih suzio, to bi verovatno moglo da se izvede i na nekom boljem i dovoljno velikom banseku (ne, ne znam gde ima u Bg :) i ja sam svojevremeno trazio), a ne bi moralo da ide na ljustilicu.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Da se nadovezem sa pitanjem...
koja je vlaznost drveta prilikom rezanja (razlistavanja) furnira ?
milanCHE
Šegrt

Post by milanCHE »

hvala mbole, evo danas nadjoh jednog ujakovog prijatelja u Pančevu koji kaže da može to da odradi....dakle ima tu neku specijalnu vertikalnu el.testeru za radove do min. 5 mm debljine,u šta upada i ovo moje....
@maricaiivica
koliko sam video na par stranih sajtova ( a i na nekim našim) , mislim da se "daska" prvo dooooobro napari kad se izvlače tanki furniri da bi se malo "otpustila" , tj. razmekšala vlakna pre samog furniranja da se ne bi cepalo pri furniranju,pa se posle ti furniri osuše.......ali bolje da ti odgovori neko malo upoznatiji sa problematikom....
poz
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Postoji parionica uz liniju za secenje ,to sam video kada sam kupovao furnir kod njih,mislim da mora nekoliko dana da se pari pa tek da se kroji.Ovu masinu sto sam video ona vadi iz cetvrke furnir ,a u kombinatu u Mitrovici komad se okrece i ljusti se furnir iz truca.
Post Reply