Ubodna pila

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

@mbole
Ja se sa tobom u potpunosti slazem, ali postoje fiziki problemi za tako nesto.Sa temperaturom bi se moglo izaci na kraj, ali bi usled velih sila trenja bukvalno doslo do skidanja zastitnih slojeva.Da ne pominjem sta se desava kada se sece metal i kada mikro prasina dodje u prostor izmedju testerice i podupiraca.Ona u datom momentu bude jos i abrazivni dodatak, da "fino" jos bolje "raznese" zastitne slojeve.
Lep je to pokusaj Boscha da rese problem, ali je vrlo verovatno da su mozda i drugi proizvodjaci dosli pre na datu ideju ali nisu izvrsili njenu implementaciju ne zbog patentnih prava (pa i Bosch je patentirao hammer pa ga danas svi koriste) vec zbog nevelike benefiti.

Problem termickog zagrevanja je posebno izrazen secenjem tvrdog drveta i bez "pomoci" podupiraca, a ovako se stvari jos vise "zaostravaju" :(
Inace problem trenja se moze relativno lako resiti tamo gde je potencijalno najveci , pri rezanju metala.Tu se moze vrsiti podmazivanje klasicnim lubrikantima i testerice i podupiraca, jer masan trag na metalnom obratku ne pravi stetu.

@metabo
Slazem se sa zadnjim postom.Lep dodatni "feature" :cool:

Pozdrav
Last edited by ArtCool on 19 Feb 2010 14:58, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

ArtCool wrote:Inace meni je totalno nepoznato da se u masinskoj industriji ne koristi nikakav sistem podmazivanja ili smanjenja trenja pa samim tim i grejanja (ovde bilo kakvo podmazivanje nedolazi u obzir , bar kada su u pitanju klasicni lubrikanti).
Zašto? Meni je baš palo na pamet da probam sa pčelinjim voskom.
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

metabo wrote:Evo, npr. Duletovo mišljenje se može uzeti u obzir jer čovek je RADIO sa oba modela, a nije neki novinar koji je modele dobio na testiranje i "filozofiranje".
Imao sam Bosch 2 godine, sad već godinu dana imam Makitu i ne bi se vratio na Bosch nikako (ne preferiram alat po markama, imam Bosch, Makita, Dewalt, Festool, Metaboo, Iskra Perless, B&D alate koje aktivno koristim).

Samo LED svjetlo koje osvjetljava rez mi je ogromna prednost.

Ono što ću napraviti je uzeti još i Festool ubodnu (pod uvjetom da novi model ima LED ili čak stroboskop svjetlo kao što se priča).
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

@metabo
Koliko ce ti trajati bilo kakvo podmazivanje, koje nece odneti drvo koje seces.
Moze da se proba, sa kracim pauzama i redovnijim podmazivanjem, pomaze u svakom slucaju.Ja sam to radio sa nekim domacim sapunima kada sam koristio obicnu testeru i primeti se razlika.Ali ja definitivn nisam rucno mogao da pilam brzo kao ubodna testera :lol: :lol:
Last edited by ArtCool on 19 Feb 2010 15:07, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

ArtCool wrote:Ali ja definitivn nisam rucno mogao da pilam brzo kao ubodna testera
Čak ni kad si uključio njihanje? Razočarao si me :D
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Sta cu "siroma" jos se ucim osnovnim stvarima.Kako da zauzmem pravilan polozaj tela i pod kojim uglom da pozicioniram noge :lol:
Ako budem tako jako zapilao poletecu sa sve svojih cca 100kg :D
Last edited by ArtCool on 19 Feb 2010 15:18, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ajde djuro kupuj tu ubodenu dok nisu izasle CNC ubodne i pocni da deres s njom pa nam javi jel cemu.:D:D:D
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Da ne otvaram novu temu, Đura sigurno do sada ima dovoljno informacija za izbor....

Naleteo sam na ovaj uporedni prikaz Festoola i Boscha. Reč je predmetnim ubodnim...
http://www.thewoodshop.20m.com/festool_trion.htm (Bosch 1590/1591 je ova sa Precision control za US tržište)
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

singer wrote:ajde djuro kupuj tu ubodenu dok nisu izasle CNC ubodne i pocni da deres s njom pa nam javi jel cemu.:D:D:D
Kada sam postavio pitanje mislio sam da ce tu biti par odgovora al eto vec na 5 strana.
Uglavnom, nakon hrpe procitanih tekstova vaseg razmisljanja i inih stvar momentalno naginjem ka izboru sa D ruckom.

Kao sto sam vec napisao, nisam majstor vec ambiciozniji amater ili ko sto bi ameri rekli DIY kind of a guy :D
Od povecane lakoce vodjenja pile ipak ce mi prevagnuti pakiranje i dodatni set pilica. Skucen mi je prostor i volim biti mobilan a ovo novo pakiranje
kada se upregne sa drugim kutijama omogucuje mi da lako selim svoju mini radnju iz jednog u drugi prostor.
Makar prije kupnje stavit cu obje pile u ruke i vidjet cu kako mi to lezi. Kao sto se vecina slozila obje pile su dobre i stvar je navike.

Samo se nadam da necu proci kao i sa cirkularom od iste firme koji definitivno ne opravdava ime bosch. Ako se to dogodi bit cu kao i tomislav i reci NE boscu ubuduce :mad:

kada obavim kupnju napisat cu dojmove

Hvala svima na pomoci
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

Kupi i zakljuci temu!!! :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

A da ipak pogledaš i Makitu...
Ja lično, posle ove diskusije, bih pogledao i nju, ali NAJOZBILJNIJE.
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

metabo wrote:A da ipak pogledaš i Makitu...
Čovjek vjerojatno ima preferenciju prema Bosch-u (još :D)....ja sam Makitu kupio za oko 1400KN (malo manje od 200EUR), dok je Bosch bio 220EUR+22%PDV.

U USA odakle idu svi ti testovi usporedbe i gdje svi hvale Bosch cijene Boscha su bolesno niske...znam da sam često viđao Bosch top model po 129USD....znači 3-4x jeftinije nego kod nas.
Za tu cijenu definitivno je best buy.....ali kod nas nikako.
Eventualno ako ga sad nude u systaineru u akciji iako bi ja provjerio takvu istu ponudu od Makite.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

metabo wrote:A da ipak pogledaš i Makitu...
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

kao sto bi filozof rekao "Sada znam da AMA bas nista ne znam" :lol:

Imam sad hrpu informacija i sada mi je samo cekati pocetak treceg mjeseca da vidim sto ce biti sa dodatnom opremom
koja ide uz zeljenu pilu i vidjet cu koji popust mogu iskamciti. Kupovao kod tog trgovca vec alate pa imam valjda bonus nekakvi :)
Onda ce pasti odluka. Uf uf razumijem djecu kada ih pustis u trgovinu igracaka pa ih samo uz dreku i suze mozes van izvuci jer oni
bi SVE :D
Last edited by djuro2 on 19 Feb 2010 20:31, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

djuro2 wrote:Kada sam postavio pitanje mislio sam da ce tu biti par odgovora al eto vec na 5 strana.
A pitao si decu koje su najlepse bombone :)
Vecina ovde su "alatoholicari" (pocevsi od mene, kao notornjaka), i verovatno da nema coveka na forumu koji ne bi zeleo da proba svaku alatkicu koja se pojavi na svetu. Kako zavidim pojedinim novinarima :(
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

mbole wrote:
djuro2 wrote:Kada sam postavio pitanje mislio sam da ce tu biti par odgovora al eto vec na 5 strana.
A pitao si decu koje su najlepse bombone :)
Vecina ovde su "alatoholicari" (pocevsi od mene, kao notornjaka), i verovatno da nema coveka na forumu koji ne bi zeleo da proba svaku alatkicu koja se pojavi na svetu. Kako zavidim pojedinim novinarima :(
Eto da zakljucim topic :)
Kupljena Bosch GST 135 BCE ubodna pila za 277€.
Za sada su iskustva izuzetno dobra. Rezovi sa raznim pilicama u razlicitim materijalima izuzetno uredni i precizni.
Ono sto me najvise zanimalo, hvatanje za rucku ili tijelo. Nije problem za rucku mogu potpuno pratiti bilo koju nacrtanu liniju pila prakticki ide sama.
Vibracija skoro da i nema izuzetno miran rad.
Sto se tice funkcie Precision Control, za probu sam prepilio gredu debljine 10cm. Bez te funkcije bilo je malo odmaka od 90 a sa funkcijom ukljucenom
rez na 10cm debeloj gredi je skoro pa tocno pod 90.

Plus pilu prodavac mi je dao za 1lipu i set od 40 pilica + 20 raznih pilica koje sam dobio sa ubodnom. Sve u svemu jako jako zadovoljan.

Hvala svima koji su se potrudili dati savijet.

E da i ovo novo Bosch pakiranje mi se isto jako svidja. Slicno Festool-ovom sistemu.
Locked