Ubodna pila

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

metabo wrote:Nemoj se rukovoditi kutijom jer ona ne reže. Lepo je imati je, ali ona NE REŽE. Ništa ne fali ni onom plavom koferčetu koje se dobije uz testeru. Sve u njego lepo staje i ima viška prostora koliko hoćeš. Od tih 20 testerica trebaće ti 3 za tvoj posao.
Da ima i tu nesto. A ako bas zapnem za kutiju mogu da ju i dokupim za manje pare nego novu pilu :)
Citajuci po drugim forumima svi isticu da imaju vecu kontorlu nad pilom. To mi je najvaznija stvar. Za ravne
rezove imam rucni cirkular.
Hvala.
Izgleda da ce jos jedna Bosch alatka sjesti na svoje mjesto.
Samo kada me zena dohvati pa ce biti posla po kuci, ipak ne kupujem
zbog sebe vec da njoj mogu ugoditi raznim proizvodima :lol:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

metabo wrote:Isti mali pokret rukom pravi manji i preciznij pomeraj testerice ukoliko je šaka bliža njoj. Å to dalje držanje to se i najmanji pomak ruke mnogo više oseti na putanji testerice.
Sory, ali zar ovo ne bi trebalo da je upravo obrnuto. Sto imas duzu polugu to ti treba da je vise zakrenes da bi dobio isti pomeraj na drugom kraku.
Mislim da je problem stabilnosti sa D ruckom je upravo u tome sto ima veliku polugu, pa je lako pomeriti je.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Sory, ali zar ovo ne bi trebalo da je upravo obrnuto.
Loše sam se odrazio. Veća poluga - LAKÅ I pomak, a ne MANJI. Kad je pomak lakši imaš manju kontrolu.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Kod ove D rucke problem je sto je drzanje visoko pa kad pritiskas naprijed(pogotovo kad se segica malo istupi) zadnji kraj papuce se podize sto nikako nije dobro jer rez sa donje strane ploce pravi potpuno razlicito u odnosu na gornju stranu!

Ovo sa palcem na papuci radi posao veoma dobro!!!
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

metabo wrote:
DrNikola wrote:Ja cu samo da dodam da moja ima 850 vati i da kroz svaki materijal ide kao kroz sir, tako da druga ruka nije ni potrebna.:)
Druga ruka ne gura nego njen palac prislonjen uz papučicu fino kontroliše putanju. Probaj, izgleda čudno ali i te kako pomaže :).
Kolega pa ubodna netreba da se gura vec sece sama ja je samo pridrzavam. :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

ja je samo pridrzavam.
Ali čvrsto, molim te! Može da pobegne :)
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

A to ne zelimo da se desi!:)
markonii
Precizni šegrt

Post by markonii »

nesto ovako..... Image Image
kako citas....tako razumes...
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Ta Makita markonii je odlicna masina, ali bas odlicna.I nju jedino nisam preporucio jel je iz starta bio Bosch u igri.
Kod date Makite mi se dopada masivnost vodece ploce.I dosta miran rad, sto vec i sam znas.
Pozdrav.
markonii
Precizni šegrt

Post by markonii »

bas tako, a platio sam je ko crnog vraga da sam kupovao, pre par godina, i to rodjak mi je kupio po mom izboru na jedvite jade u austriji, novu...
kako citas....tako razumes...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Iskreno receno, nisam znao kolika je cena ove Bosch-ove. Sad pogledah i vidim da je oko 220-240 Eur (gledao sam cene u Nemackoj)
Posto razlika nije prevelika, mozda mozes da razmislis i o Festu Trion 300 koji je u Nemackoj 281 Eur (sa elektronskom regulacijom i u koferu).
Koliko sam uspeo da izguglam u Hr je cena za ovaj Bosch oko 1700 Kn, a za Festo oko 2000 (obe bez PDV-a)
Po karakteistikama su jako slicne, ista snaga, obe imaju elektroniku za konstantan broj obrtaja, obe su sa SDS prihvatom...
Malu prednost Bosch ima u nacinu podesavanja ugla papucice, a festo u mogucnosti primene sine (nisam video tu opciju za Bosch).
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Malu prednost Bosch ima u nacinu podesavanja ugla papucice, a festo u mogucnosti primene sine (nisam video tu opciju za Bosch).
Jock. Verovatno nije predviđeno da se ubodnom raskrajaju ploče :) . Bosch ima dodatk za glodalicu, a za ubodnu samo "za u krug". Samo, čini mi se da sam negde video dodatak koji je kao za šestar, ali ima na drugom kraju mali "zub" koji kliza po šini...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne moras da raskrajas plocu da bi ti sina bila zgodna.
Fino je i kad samo treba da urezes cosak za parket lajsnu, ili neki tako kratak rez od desetak cm, a rez je bas lepo prav.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Fino je i kad samo treba da urezes cosak za parket lajsnu,
Da li si ovo nekad radio?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da. Posto ti je sina obicno pri ruci, a dodatak kojim se ubodna vezuje za sinu se montira jednim potezom (na klik), cela operacija nije komplikovana.
Sinu najcesce samo spustim odozgo, ne vezujem je stegama. Guma sa donje strane je dovoljna da se ne pomera, a posto sina vodi, mozes slobodno da lepo pritisnes desnom rukom samu ubodnu (nema potrebe za finom kontrolom).
Jos stavis plasticni umetak koji stiti od krzanja (zero clearance sto bi rekli), i divota.
Locked