ABS kantovanje

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
ddejan
Šegrt

Post by ddejan »

Eurikant, Novi Sad. Subotička 6, 021/401-640.

Cena je od 35-45 dinara ABS 2 mm dezen, boja je nešto jeftinija.
0.5 mm 10-13 otprilike.
Za dobrog majstora nema lošeg alata
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

mbole wrote:
ali imaju specijalna ljepila koja koriste ove ručne kantarice koja su kao tečnost nekako kao drvofix gustine.lično nisam nikada snjima radio ali moje kolege u mom gradu to rade na taj način.kad se budem više informisao koje je to ljepilo i kako se snjim radi i koliko košta svakako da ču da napišem nešto o njemu
Ovako po opisu, i po tome sta se lepi, lici na PU lepak.
Tri tipa rucne kanterice sam vidjao...
Prva je ona sa fenom, koji zagreva lepak koji se vec nalazi na traci, tu je gumeni valjak kojim pritisnemo traku na komad i ostaje jos par detaljcica oko stelovanja debljine na koju lepi.
Druga je ona koja ima zagrejan valjak koim se pritiska traka na komad. Ona moze da lepi samo melaminsku traku (ABS bi se istopio) i tesko da se moze bas nazvati "rucna"
Treca i najcesca je ovakva http://hudek.hr/alati/index.php?option= ... &Itemid=88
Kod nas se prodaje kao Goliath ili nesto sl. Samo ona koristi lepak ali to je lepak kao i za svaku kant masinu samo se topi na nesto nizoj temperaturi (150 C - radna temp)
Ako postoji i jos neki sistem, voleo bih da vidim ili bar cujem princip
Last edited by maricaiivica on 07 Feb 2010 19:17, edited 1 time in total.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Koliko se isplati kantovati rucno ? Koliko lepka treba za kantovanje recimo 50m i za koliko vremena se to obavi ?
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

stolart wrote:Koliko se isplati kantovati rucno ? Koliko lepka treba za kantovanje recimo 50m i za koliko vremena se to obavi ?
Ako pricamo o ovim rucnim masinicama i topivom lepku, cena je beznacajna, 1 - 1.5din/m (za 18mm traku). Samo lepljenje netraje dugo ali sa sve obradom...zavrsio bi za 2-3h
Last edited by maricaiivica on 09 Feb 2010 18:33, edited 1 time in total.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Ja sam danas posle dugo vremena kantovao rucno,prvi put ABS sam lepio i to tanki.Ide prilicno brzo,za ceo dan mogao bi skoro 100tinjak metara.Jedini problem je sto mora da se ceka da se lepak osusi,da bi se obradilo i kantovale susedne strane.Ko ima dosta posla njemu se ne isplati , jedino ako posla bas i nema pa dan ili dva duze da radis .
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Nisam shvatio...kako ti lepis ABS ?
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Nanesem lepak na nekoliko elemenata 5-6 sa naspramnih strana ako treba ili sa jedne,kad lepak polako presusi prislonim ABS i nekoliko puta protrljam preko njega da dobro pridje.Kad se osusi za par sati porezem visak stalperom i lepim na tom elementu sta jos treba.Samo ovo mi je prvi rad na ovaj nacin i ako vidite da gresim slobodno ispravljajte !!!!!!!!!!
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

I da ide prilicno sporije nego sto mi se ucinilo prvi dan .
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

a lepis obicnim lepkom belim?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

ABS seces skalpelom?
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Lepak je univerzalni,a secem po duzini skalperom a po sirini ,to je neka spahtla za skidanje tapeta,jedna plasticna alatkica sa trapezastim nozem,koji je zamenjiv.Jedino po pitanju lepka nisam bas siguran valjao bi neki jaci lepak,jaci po moci lepljenja,probao sam SINTELAN ali on je mnogo jak topi tanku traku,dok mu je snaga lepljenja ista.Ako neko ima dobro resenje za lepak neka napise ovaj koji ja koristim ja NEOSTIK SARATOGA.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Na ivericu treba naneti 2 sloja neoprenskog lepila da bi spoj bio dobro zalepljen.Bilo je reci na forumu o ovome.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Hoces da kazes da 2mm debeli ABS seces time bez problema?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Hoces da kazes da 2mm debeli ABS seces time bez problema?
Čovek ima sigurnu ruku, a možda je mislio na 0,5mm debeli ABS.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Ne,ne.Sve ovo je za ABS 22/05.Sa 22/2 se jos nisam pozabavio.Tek sam kupio glodalicu jednorucnu za te stvari,ali imam proble sa glodalima(bitovima ili kako ih ko zove).Uzeo sam MAKITU 3709 ali joj je prihvat(precnik osovine glodala) 6mm i nigde ne mogu da nadjem.Sa 8mm ima ali za 6mm ili nema ili treba da se naruci.Zvao sam FILOS u Cacku oni imaju CMT ali sa 6mm morao bih da naruci i stize tek krajem meseca ili u martu,BELANOVIC ima ali isto po narudjbini za 10-15 dana ali je cena 5700 din,za ravno sa lagerom u donjem polozaju,GAVRA ALATI su zastupnici FREUD-a oni nemaju i ne mogu da nabave.Tako kada resim ovaj problem stizu i moji utisci o kantovanju sa ABS 22/2.

I ako neko zna gde da nadjem glodala neka napise.Ja sam unapred zahvalan !
Last edited by stolart on 12 Feb 2010 16:11, edited 1 time in total.
Post Reply