Industrijski usisivači (JET i slično društvo)

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
digger
Majstor

Post by digger »

Pored ovih dimenzija i crteza, potrebni su i crtezi koji opisuju kako napraviti bure i levak i otvor za odvod do filtera. Ima te crteze, u obliku excel fajla, ali ne znam kako da okacim ovde da mogu da skinu oni koji hoce.

Tishler, pravljenje elise bi stvarno bilo interesantno detaljno opisati. Ima nas koji bi to radili - mada se ne preporucuje da se to pravi, vec da se pazari gotovo. S tim u vezi sam malo lutao po Srbiji da vidim ko to radi, i uspeo sam da nadjem da postoji firma u Senti http://www.elektromotor-simon.com/ventilatori/
Kontaktirao sam ih mailom, ali na zalost nema odgovora. Ne znam da li bi oni bili voljni da prodaju samo elise, posto ostalo moze sve da se napravi.
shef
Samostalni majstor

Post by shef »

velja wrote:Jedna sugestija - Nije bas preporucljivo da se pkoriste PVC cevi zbog elektriciteta. Cesto se desava da dodje do spontanog paljenja prasine u sistemu usisivaca. Kompromis je da se obmota bakarna zica oko cevi koja ce biti na JEDNOM kraju uzemljena. Jos bolje ako je ta zica U cevi ali onda stvara probleme sa protokom.
što se tiče ove opasnosti i nevernih toma glede toga u dva slučaja sam se uvjerio šta je to,posle explozije niko ne konta čime se čovjek bavio nema ni sistema ni krova ni zidova,da napomenem i ja sam koristio pvc i rizikovo kao i većina
Jezik kosti nema, ali kosti lomi
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sta je to konkretno eksplodiralo?
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Za bure i lijevak evo opet link http://www.ablett.jp/workshop/cyclone.htm na kojem je sve detaljno opisano i slikovno prikazano.Elisa je osestarena i malo preciznije okruzena dok su peraja vagana i stegnuta sarafima sa maticom. Ne znam bolje da objasnim ali znam da neko ko se imalo razumije u ovakve poslove moze da napravi i rijesi problem vase piljevine.Ima veoma dobar usis za koristenje 4 masine Kod nas (iz Bosne sam) jedan polovan ventilator moze da se nabavi za 250 eura pa navise dok sam ja dao za aluminijum 10 i njemu za ruke 20 i jos mi je trebalo 2 kom blazujke 60x60.
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

digger wrote:Pored ovih dimenzija i crteza, potrebni su i crtezi koji opisuju kako napraviti bure i levak i otvor za odvod do filtera. Ima te crteze, u obliku excel fajla, ali ne znam kako da okacim ovde da mogu da skinu oni koji hoce.
Posalji meni pa cu ja okaciti na 4shared
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

Негде сам прочитао да при одређенојконцентрацији дрвене прашине у ваздуху долази до експлозије, ако дође у додир са неким извором топлоте.
Нешто слично као бензинске паре у резервоару.
Last edited by dragisa dragisa on 04 Feb 2010 12:07, edited 1 time in total.
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

To je tacno. Isto vazi i za skoro svaku fino rasprsenu materiju koja moze da gori (brasno ili ugljenu prasinu na primer).

Pitanje koje se postavlja je da li varnica nastala od PVC cevi ima dovoljno toplote i temperature da upali tako nastalu smesu vazduha i prasine. To sto ce da nas "drmne" uopste ne znaci da moze i da zapali nesto.
Koliko treba da budu dugacke te PVC cevi, da bi se nakupila dovoljna kolicina statickog elektriciteta koja moze da napravi varnicu sa dovoljno energije.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo ga fajl za proracun: http://www.4shared.com/file/215548998/d ... 80120.html

Posto se ovaj fajl s vremena na vreme azurira, u buduce najnoviju verziju mozete da skinete sa:
http://billpentz.com/woodworking/cyclon ... nePlan.cfm

A i nije lose pogledati sajt, ima puno korisnih informacija oko ciklona.

Zaboravih. U fajlu imate i colovne i metricke varijante, samo izaberite sheet Metric (pri dnu ekrana levo)
shef
Samostalni majstor

Post by shef »

mbole wrote:Sta je to konkretno eksplodiralo?
pa explodiralo je u cijevima gdje se sitne čestice kreću velikom brzinom naelektrisane ,dođe do samozapaljenja lančano i sve ostalo a naj interesantniji je bio koš za piljevinu ozidan od bloka,ko ga nije vidio prije misli da nije ni postojao:(
Jezik kosti nema, ali kosti lomi
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

aj bolan nemoj da nas plasis.:rolleyes:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

shef wrote:
mbole wrote:Sta je to konkretno eksplodiralo?
pa explodiralo je u cijevima gdje se sitne čestice kreću velikom brzinom naelektrisane ,dođe do samozapaljenja lančano i sve ostalo a naj interesantniji je bio koš za piljevinu ozidan od bloka,ko ga nije vidio prije misli da nije ni postojao:(
Nisam na to misli pod "sta" (znam da je eksplodirala fina piljevina).
Mislio sam koji obejkat, mala radionica ili neka industrijska hala, velika pilana...
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Nabavio sam bakarnu zicu koju planiram da omotam oko plasticnih cijevi,ali je zica izolovana pa ne znam da li moram da skidam izolaciju ili ne ....ima li neki strucnjak da mi odgovori

Đorđe
Moderator
Moderator

Post by Đorđe »

Zapališ vatricu, ispečeš roštilj, skineš klopu baciš žicu u vatru dok se plastika ne istopi ti fino ručkaš roštilj :)
Problem rešen!
Last edited by Đorđe on 25 Mar 2010 22:55, edited 1 time in total.
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Dobra ideja:lol::lol: ali ako ne moram ne bih da mi onaj "miris"plastike pokvari rostilj...

metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Pre nego što kreneš da topiš plastiku pogledaj malo ovu temu viewtopic.php?pid=17859#p17859
Post Reply