Pomoć oko brodskog poda?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
zmijuga3
Brzi dodavač alata

Pomoć oko brodskog poda?

Post by zmijuga3 »

Imam par pitanja vezana za ovu temu:
Nameravam da postavim b.pod u prizemlju kuće. Ispod roštilja na beton bi postavio dodatnu hidro izolaciju( najlon,kondor ili neku vodo.nep.masu), a između roštilja termo.

- Koliko je potrebno da brodski pod odstoji pre montaže i da li uopšte i mora?
- Koliki bi trebao biti razmak roštilja i koja visine da bude?
- Mogu li letve lepiti za tlo mont.lepkom kako ne bi probio šrafovima hidro izol.sloj?
Koga ne mrzi nek napiše .Hvala .
DEJANP
Moderator
Moderator

Post by DEJANP »

Ajd da ja probam:

1.Koliko je potrebno da brodski pod odstoji pre montaže i da li uopšte i mora?

Pitanje je koliko je suv?Danas se svasta prodaje (uvaljuje).Ako je suv onda par dana negde unutra da se "privikne" jer je pitanje gde je pre toga skladisten.Moj je savet da sacekas neko lepse vreme za kupovinu i postavljanje.

2.Koliki bi trebao biti razmak roštilja i koja visine da bude?

Za rostilj neko koristi letve 3x5 a neko stafle 8x5.Moj je savet koristiti stafle (obavezno suve,jer se ljudi zeznu i kupe pod suv a iz letava/stafli curi voda) i razmak izmedju njih 50 cm.Toliko je sirok i toplotni izolator (stiropor ili mineralna vuna)

3.Mogu li letve lepiti za tlo mont.lepkom kako ne bi probio šrafovima hidro izol.sloj?

Moj ti je savet tiplovanje.Miran i ne mislis.Za hidroizolaciju koristi neku od masa (Isomat,Dramin ili slicno) i nista se ne boj da ces ostetiti izolaciju.Jos ako si u kopsuljicu stavio nesto od hid.oizolacije nema da brines.Nadam se da sam bio od neke koristi.Ima ovde jos pametnih i iskusni(ji)h ljud pa ce valjda i oni reci koju.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Ovo sto kaze Dejan to je to ,ja bi samo pridodao ako ti se ne zuri kupi stafne i pod u isto vreme lepo slozi u prostoriji gde ces da postavljas i neka stane neki mesec neces pogresiti,najbolje ako mozes kupis na prolece a postavis septembar oktobar.Obavezno izmedju paketa ostavi razmak da moze da struji vazduh.Sto moj drugar kaze sve ti je to gradja sto je sinoc kukavica sletela sa grane.Brodski pod je najbolje da stane neki mesec pre ugradje u prostoriji u kojoj se ugradjuje to je ono pravo.
zmijuga3
Brzi dodavač alata

Post by zmijuga3 »

Hvala u svakom slučaju, otprilike sam tako i planirao nego ajd da budem sigurniji.

Za košuljicu mislim da nemam mesta zbog vrata, a i majstor mi reče da ne treba. Dole je beton a ispod najlon pa sitna zemlja.Tako reći već imam hid.izolaciju , nego me bunillo da li ova druga ima ikakve koristi ako je istiplujem.
A možda bi i valjalo košuljica pa da zdeljem malo vrata? Više ne znam ni sam,a radovi se planiraju svakako za proleće?
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Po meni ako ides na stafne netreba ti kosuljica ,bolje ta sredstva preusmeri u termo i hidro izolaciju.Ali tu su nasi iskusni majstori koji su sve probali na svojoj kozi pa ce kazu misljenje.
DEJANP
Moderator
Moderator

Post by DEJANP »

Pitanje je koliko ti je ravan sadasnj pod/beton.Ako je ravan onda ti ne treba kosuljica a ako nije .....Kosuljica mora biti debljine min 3 cm.U samu smesu (da je tako nazovem) za kosuljicu se stavlja protektant( hidro izolator).
Mislim da ti za postavljanje brodskog poda nije potreban majstor vec dobra volja i nesto malo alata (ubodna testera ili Ger cirkular sa sto vise zuba radi lepseg reza).Bolje pare koje si mislio da das majstoru, daj za alat koji ce ti ostati za neke druge poslove.
Da dodam nesto oko toplotne izolacije.Moj je savet da koristis min.vunu od 5 cm (ako nadjes deblju jos bolje,bolja toplotna izolacija).Skuplja je od stiropora/stirodura ali je bolja jer se moze sabiti na zeljenu debljinu rostilja( 3cm kod letve ili 5 cm kod stafli)
Ako sta zapne tu smo da pomognemo ako je to moguce
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Skuplja je od stiropora/stirodura ali je bolja jer se moze sabiti na zeljenu debljinu rostilja( 3cm kod letve ili 5 cm kod stafli)
Mineralna vuna debljine 5cm je više nego dovoljna. Sabijanje ne preporučujem jer i vazduh koji je "zarobljen" u vuni ima i te kakvu izolacionu ulogu. Moj glas za štafle i min. vunu 5cm. Knauf (nekada Vunizol Surdulica) je odličan proizvod.
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Ako bi stavljao stafne 50 sa 80 mm. ja nebih stavljao izravnjavajuci, niveliso bih stafne i poturo kajle.
Gaga
Majstor

Post by Gaga »

Slazem se i ja nije potrebna poravna, ali bih dodao jedno iskustvo: Kada iznivelises stafne u medju prostor, pomedju stafne i betona- utisnes
pur-pjenu (neka koja ne nateze), time ces neutralisati skripanje poda.

Hidro i termo izolacija: OBAVEZNO. glas za vunu od 5 cm.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

pomedju stafne i betona- utisnes
pur-pjenu (neka koja ne nateze), time ces neutralisati skripanje poda.
Viđao sam da ljudi preko štafni stavljaju sirovu ivericu 10, pa onda onaj sunđer za laminat (zbog škripe), i onda brodski pod. U roštilju je vuna, a ispod bez košuljice, ali sa hidro izolacijom (može i poseban sloj preko betona). Po meni to nije preterivanje ako uslovi i novčanik dozvoljavaju.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

evo ako ce da pomogne nacin na koji sam ja radio
Image

Image

Image
Gaga
Majstor

Post by Gaga »

Bravo majstore!
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Ma Paja je cudo!
zmijuga3
Brzi dodavač alata

Post by zmijuga3 »

Svaka čast na slikama pajjo i na odgovorima ljudi, sad tačno znam šta ću. To će biti ssm varijanta što sam i planirao.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Samo jedan mali savet, kod Paje se to ne vidi na slikama...
Ako brodski pod moraš da nastavljaš, spojeve pravi na polovini štafle/letve. Nekome se to podrazumeva, ali ni zgoreg podsetiti.
Post Reply