bajcovanje camovine
A da li se nesto menja kada je nesto vec radjeno a neznamo sa cim,recimo bajcovano pa lakirano nitro ili uljanim ili nekim celuloznim lakom a sada hocemo sve to da osvezimo mislim na neki stari namestaj.Sta upotrebiti? Koji bajc(zbog ostecenja) i da li moze vodeni lak posle svega toga a da se ne smirgla do koske?
Stvar je u tome sto nisu svi bajcevi (ili barem ono sto tako nazivamo) isti.Vukasin_1 wrote:"ako uopste postoji" , nepostoji jer drvna vlakna upiju rastvor u koliko bi ga nanosio vise puta dobijao bi samo tamniji ton,nije kao sa sandolinim gde dobijas tanak sloj i sto ga vise nanosis to je sloj deblji i ton boje jaci.
Neki su ko sto kazes rastvor, a neki su ustvari suspenzija. Ovi koji su rastvor se ponasaju ovako kao sto kazes, a ovi koji su suspenzija se ponasaju kao sadolin.
Koliko znam mi nemamo dva razlicita izraza za ove vrste vec ih nazivamo samo bajc. U engleskom bi to trebalo da su dyes i stains (e sad koji je koji nisam bas siguran).
- PREOBRAZBA
- Majstor početnik
Imam jedan golemi problem.Treba da vrata koja su furnirana bukvom bajcujem u krušku. Prilikom bajcovanja tamo gde je kit javljaju se fleke. Bajc je na PU bazi(aceton i razređivač 50-50%).Å ta vi mislite, dali postoji neko rešenje? Puno pozdrava iz SLO,imamo 15* ispod nule!!!
Teorija brez prakse - ko voz brez akse!
Cao. Imam problem i molim vas za strucno misljene. Resila sam da sredim jedno staro ogledalo sa komodom. Izgleda da je na njemu bio bajc. Ja bih sada da ga osvezim sandolinom pa imam nekoliko pitanja za vas:
1. Da li ce drvo moci da primi sandolin?
2. Kako treba pripremiti drvo? Smirglanje ili...?
3. Da li treba naneti neku podlogu?
Unapred hvala!
1. Da li ce drvo moci da primi sandolin?
2. Kako treba pripremiti drvo? Smirglanje ili...?
3. Da li treba naneti neku podlogu?
Unapred hvala!
jeste bio bajc,ali,preko bajca je neki lak.Pitanje je koliko ti je ogledalo i komoda staro tj. sa kojim je lakom radjeno?Moja preporuka ako znas koji je lak misli se na nitro ili uljani,sve to finom smirglom osmirglas,ostacenja ako ih ima zabajcujes i sve to prelakiras.i dobijes juce uradjeno a staro 100 godina.Mislim da ce lak na vodenoj bazi pregaziti postojeci bez problema , a mozes i da probas negde na unutrasnjoj strani sta se desava ,za svaki slucaj.Probaj pa javi sta je bilo