Izrada fi(j)oka

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
banebg81
Majstor početnik

Izrada fi(j)oka

Post by banebg81 »

Poštovani,
nov sam na forumu, potrebno mi je par informacija (možda malo više od "par" :P ) a ovde ima dobrih ljudi voljnih da pomognu pa sam odlučio da postavim neko pitanje.

Ako naslov teme nije odgovarajuć, promenićemo :)

Naime, nije mi prvi put da se susrećem sa stolarijom, radio sam nekih 6 meseci kao pomoćnik stolara u jednoj firmi (da ne reklamiram, velika je dosta bila, nisam siguran da postoji više) ali to je bilo pre više od 10 godina a u među vremenu sam se stolarijom bavio samo kroz izradu zvučnih kutija, koje su bar što se stolarskog zanata tiče dosta proste.
Imam i nekog alata, a i dosta volje da napravim nešto.
Razlog izrade je to što ću uskoro postati PONOSNI otac :) a i živim kao podstanar, pa baš i nemam previše novca za plaćanje "majstora" jer svačeg sam se zaista nagledao.

Projekat se sastoji iz više elemenata, svaki dobro nameran savet mi je dobro došao!!!

Materijal za izradu je UNIVER (iverica) 19mm crne boje (uklapa se gazdarici u ostatak nameštaja :lol: ) a i sada je na sniženju baš takav materija u jednoj Beogradskoj radnji koja se bavi sečenjem na meru.

Jedan od elemenata je sto za kompjuter i tu treba da budu fi(J)oke, i tu nastaje proble.

KAKO SE IZRAČUNAVA IZRADA ISTIH???
Visina je 780 mm, širina nekih 450 mm (možda i manje) nije toliko bitno, kako se određuje veličina maske, visina fioke i sl.
Malo mi je glupo da idem više puta da mi se prave ti neki delovi jer ne umem da izračunam.
Da napomenem da bi dobro bilo da bude više fijoka :D i koliki se razmak stavlja kada se maska stavlja.

Hvala na odgovorima,
slikaću sve što budem napravio, pa stavljam u "vaši projekti"
Pozdrav
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

bane,ako radis sa klasicnim klizacima:sirina elementa(korpusa)se odbija za 2debljine materijala,pa onda za25mm,pa onda opet2debljine materijala i dobijas unutarnju sirinu fijoke.evo jedan primer:sirina(spolja)40-3.6-2.5-3.6=30.3
visina je proizvoljna,pa dodajes na visinu min.2cm da mozes izvuci jednu ispod druge.
ako radis teleskopskim klizacima,sve je isto jedino visinu nemoras da tempiras jer te fijoke nemaju"iskakanja",nego je vadjenje tako da samo kocnicu otkopcas.:):):)
nadam se da si dobio kakvu takvu informaciju za sada,ako ne slikacu ti element sa fijokama klasicnim i teleskopskim ako treba.pozdrav!!!:cool::cool::cool:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Sirina prednje i zadnje stranice fioke=sirina korpusa-99mm i radi kao sat bez zapinjenja, mislim da je ova Singerova racunica pretijesna i da ce da zapinje!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Samo mala napomena, valjda će se još neko javiti ko radi sa pločastim materijalima...

Singer je dao matematiku za debljinu materijala od 18mm. Tvoja i njegova matematika se razlikuju za 2mm na 4 debljine materijala (pod uslovom da si i ti računao da je debljina materijala 18mm).

Evo ti nekih linkova, a ti malo još pročešljaj po forumu
viewtopic.php?pid=771#p771
viewtopic.php?pid=13884#p13884
banebg81
Majstor početnik

Post by banebg81 »

Poenta je što su meni neki izrazi nepoznati. Frontovi su MASKE, jer, fioka je ono što je unutra a MASKA JE FRONT ako sam dobro razumeo???

Čitao sam po forumu, pretraživao al, nikako da nađem ono što mi treba.

Poenta je što je to veliki projekat.
Svi elemetni će da se odvajaju, a moraju da budu u celini, jer, možda ću jednom i ja imati gde da spakujem sve te stvari...
Imaće jedan veliki (visoki deo) 205x40x55 cm sve to puta 2, između njih jedan radni sto sa tim fiokama, a desno od svega toga sto za TV i audio ...

Znači, posao do bola ... :) sve je za sada na papiru ... a moja logika je da se prvo projekat mora da uradi DOBRO i detaljno, pa tek onda da se kupuju delovi ...

Isčitaću ovo, hvala za linkove, nadam se da imaju i slike ...

Hvala na odgovorima
pozdrav
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Par klizaca za fioke bi trebalo da je sirok tacno 1" (col, inch, palac...), sto ce reci 25.4mm.

Za njih se obicno odbija 26mm od unutrasnje mere elementa (sirine "rupe"). Bolje da budu malkice labavi, nego da glave.

Izmedju maski (jeste to su frontovi) se ostavlja vertikalni razmak od 3mm.
Ako maske idu "preko" bokova (ne uvlace se u element) one su uze od samog elementa isto tako 3mm.
Ako maske ulaze u element (tako da je prednja strana maske ravna sa prednjom ivicom boka kada je fioka uvucena, maska je 3mm uza od unutrasnje mere elementa (od "rupe").
Za vecinu klizaca (kako obicnih tako i teleskopskih...) mozes da pronadjes na sajtovima proizvodjaca tacne mere, i tacne mere za ugradnju.
Dobar broj klizaca je standardan, odnosno isti je kod svih proizvodjaca.
Potrazi recimo na FGV sajtu http://www.fgv.it/fgv/download.do, odnosno konkretno za klizace: http://www.fgv.it/fgv/download.do?id=19

Usput, kaze se fioka (bez j). J se nikada ne nalazi izmedju slova "i" i slova "o". Obrnuto moze, znaci j moze da dodje izmedju "o" i "i" (recimo "podoJila", "napoJen")
ddejan
Šegrt

Post by ddejan »

Ja stavljam razmak između maski 4 mm(kada montiram stavljam da šrafa za ručice M4) i po meni ne bi trebalo manje.
Ako su ti maske prepuštene (spoljni frontovi) ja oduzimam 5 mm od širine korpusa, tvom slučaju 45 - 0.5 = 44.5 cm. Ako su upušteni ja oduzimam od unutrašnje mere korpusa 5 mm, kod tebe 45 - 3.8 - 0.5 = 40.7 cm
Visina maski zavisi ti od visine sokle ili nogica(ako stavljaš) i broja fioka a time koriguješ visinu fioke.

U tvom slučaju kada je korpus 45 cm širine, unutrašnju stranicu fioke stavljem 45 - 3.8 - 2.5 - 3.8 - 0.1 = 34.8 cm na FGV ili Lama klizače. Ako su turski preporučio bih ti 34.7 cm.
Dužina spoljne stranice fioke je koliki ti je klizač, nisi naveo dubinu elementa.
Last edited by ddejan on 11 Jan 2010 10:36, edited 1 time in total.
Za dobrog majstora nema lošeg alata
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

moja racunica je naravno za 18mm materijal i to sto sam dao funkcionise idealno(ne zapinje ni mrvu a nije nimalo labavo da seta levo desno)ja koristim fgv ili tm klizace i nemam problema s tim nikad(koristim minifix za fioke(sablon).teleskopski klizu savrseno po toj meri.:cool::cool::cool:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Branko kv
Šegrt

Post by Branko kv »

vrlo rado bi ti poslao sliku mog projekta da znam kako.ja uglavnom oduzimam od unutrasnje mere rupe za fioke po 12mm za obadva klizača i 38 mm za dve bočne strane fioke( dve debljine iverice).znaci ukupno 24+38=62.do sad nisam imao problema sa klizanjem fioka
"Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao."
Branko kv
Šegrt

Post by Branko kv »

singer pomagaj u vezi slanja slika
"Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao."
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Branko kv wrote:singer pomagaj u vezi slanja slika
viewtopic.php?pid=9959#p9959
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

da ti ispunim obecanje:po mojoj matematici(razlika visinska izmedju fioka je min2cm)a zazor izmedju maski po vertikali je lesonit(3.2mm):)
Image
Image
Image
Image
Image
Image
klizaci su min 1cm kraci od dubine elementa.:)
pozdrav!!!
banebg81
Majstor početnik

Post by banebg81 »

Pre svega, hteo bih da se zahvalim svima koji se trude da mi pomognu, zaista mi mnogo znači ! :)

Obzirom da sam isčitao svašta nešto zanimljivo, rešio sam da projekat unapredim, tj da ne radim onako kako sam prvo zamišljao, jer vidim da ću imati svesrdnu pomoć.

Prvo što sam razmišljao jeste da se vrata NE POKRIVAJU ceo deo (ne govorim o fiokama) nego da ulaze unutar KORPUSA (već sam nešto novo naučio, HVALA). To će možda poskupeti izradu, jer ću koristiti ABS (još jedna novina kod mene) za spoljne strane i za cela vrata.

Onda isto tako, i te fioke će biti UNUTAR KORPUSA, ali, neće korpus biti sa obe strane, samo odozgo i odozdo (sad sam baš zapetljao).

Večeras, kasnije malo ću da da, dimenzije, za neke delove (možda i za ceo projeka) a voleo bih da mi ostali napišu šta misle o tome.

MOLIM ADMINISTRATORE DA PREMESTE TEMU, negde, gde joj je mesto, jer sada više baš i nije vezano za fioke.

HVALA JOÅ  JEDNOM,
SJAJAN FORUM !!!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

MOLIM ADMINISTRATORE DA PREMESTE TEMU,
Otvori novu temu :) u projektima, lepo je nazovi, osmisli šta ćeš da postaviš kao problem, pa polako... i srećno ti bilo!
Branko kv
Šegrt

Post by Branko kv »

http://www.mojaradionica.com/Projektovanje%20fioka.html malo sam gledao po netu pa sam nasao ovo.mozda je malo kasno
Post Reply