Nedavno sam pazario gore pomenuti cirkular i hteo bih da pitam koje su mu loše strane zato što je napravljen za englesko tržište 110 v?
Uz njega sam dobio transformator na 220 v.Reže on,mada mi se čini da je nekako slab,da to nije zbog toga?
I koje su još dobre i loše strane uređaja od 110 v,a da se koriste kod nas na 220 v?
Unapred hvala.
Pretpostavljam da si mislio na USA trziste (Engleska ima napon mreze od 220V kao i ostatak Evrope).
Moguce je da je trafo preslabacak.
Iskreno nisam bas siguran (neka me ispravi neko od kolega koje su iz elektro struke), al mislim da postoji i problem frekvencije (110V/60Hz, i 220V/50Hz).
Sad sam malo pricao sa jednim poznanikom elektricarem.
Problem je u 60/50Hz, tako da se tebi cirkular vrti u sustini skoro 20% sporije nego sto bi trebalo.
Takodje, kaze da se u tim varijantama (110V na 200V) kolektor icetkice dosta greju, tako da je zivotni vek dosta skracen (ako radis duze pa se pregreje ume da izleti segment iz kolektora).
Znači problem je u tome...
I ovako ga ne koristim puno,on mi služi za fino rezanje nekih manjih lajsnica,i na terenu za sužavanje pločastog mat....mada me me začudilo da su stavili relativno slab motor,ipak je to plavi bosh...
Faguse
Mislim da motor od 1.8KW nije slab za ovu masinu iako je to portabl klasa.Sa ovom snagom motora dasku od 5 cm trebalo bi da razrezes bez problema. Mislim da imas problema sa trafoom. Tacno je to sto je Mbole primetio 50/60Hz kod 60Hz dobijas vecu snagu i vise obrtaja ali da 1.8Kw masina zabusava pogotovo bosch ni ide. Jedino ako rezes grede mozda, a za lajsne??? (valjda 1.8KW je ipak previse) .
Ako imas nekog elektricara proverite ampermetrom vucenu jacinu struje od trafoa do masine treba da je oko 16,5 ampera(110v x 16.5A= 1800W) ili jos jednostavnije ako za 10-15 minuta rada transormator pregejava trebas jaci.
Najbolje premeri jacinu struje, voltazu i cestotu struje -treba da imas 60Hz (ako je 50Hz onda ti je to problem) i sve to naravno pod opterecenjem
Pozdrav
Last edited by dikar on 05 Jan 2010 21:55, edited 1 time in total.
Faguse
Zanima me samo dali je transformator original (bosch) za ovi masinu ili su ti trgovci prodali "origanal" Nije mi jasno da Bosch prodaje u evropu 110V masinu sa traffom kad imaju dobar 220v motor. Da ti nisu doneli preko "bare"
Pozdrav
izmeriću frekvenciju,jačinu,pa ću da vidim...nije original trafo boshov...nije meni problem za lajsnice,nego sam probao da odrežem komad bukve debjline 4 cm i vidim da se mašina muči,da to nije to...inače cirkular je kupljen od čoveka koji prodaje malo korišćen alat...
mbole
posto mu je masina 110v/60Hz trafo od 220v/50hz treba da preradi struju na 110/60 uz najmanju snagu od 17 ampera, ako trafo nema ove karakteristike onda treba da trazi drugi trafo(doduse moze da ugradi oscilatorno kolo da promeni frekfenciju-(vrlo precizan posao) ili u prvi servis da zameni motor.
Isto tako tacno je sto ti je prilatelj elektricar rekao za pad snage 50/60HZ (umesto da dobije 60 impulsa u sekundi masina dobija 50) i da se kolektor i cetkice pregrejavaju, ali za ovaj Bosch (od 770-800 eura) motor treba da je indukcijski, a ne kolektorski
Mbole
evo sajt za trafoe nisam bas najbolje razumeo tahnicke detalje (slabo stojim sa tehnickim engleskim) ono sto sam razumeo(?) je da se najpre puni 5 minuta (valjda ima batreiju unutra kao UPS), a posle radi.
Isto tako kod svakog je ulazna velicina 220v/50Hz a izlazna 100V/??Hz (nema podatka za izlaznu frekvenciju) http://www.toolbank.com/452/p/C3568/C-M7501
Faguse
za svaki slucaj proveri koliko kosta zamena motora na 220v (ovo ce biti najbolja varijanta)
btw koliko si kupio masinu i trafo ako je bilo jeftino isplati se zameniti motor (nova masina kosta od 770 eur pa nadalje)
Ipak je zalosno imati dobar plavi bosch sa problematicnim motorom -ko da imas BMW 535 turbo sa motorom od
Z 101