Kačenje ugaonog elementa u kuhinji

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Google
Šegrt

Kačenje ugaonog elementa u kuhinji

Post by Google »

Ima li neko kreativnu ideju kako okačiti ugaoni viseći element u kuhinji? Element se sastoji iz dva dela koja su spojena pod 90 stepeni (keksićima ili tiplovima, još ne znam), ima leđa od 18mm univera (dakle, nije HDF) i poprilično je težak (ukupno oko 50kg)

Ide skroz do pod plafon, a donja ivica mu se naslanja na gornju ivicu pločica koje su oko 7mm odmaknute od zida. Najjednostavnije rešenje bi bilo da probušim leđa, pošto su od debelog univera, i da ušrafim par masivnih šrafova u tipl, ali to rešenje mi nije estetski lepo jer bi se videli šrafovi.

Za šine takođe znam, ali ne znam kako bi ih iskoristio u ovom slučaju, jer je u pitanju ugaoni element.

Ima li neko neku ideju?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

jesi li vec napravio element?da li je otvoren ili ima vrata(front)?
ako je zatvorenog tipa glupo je da ledja pravis od univera 18mm,ja konkretno stavljam lesonit na ledja(do zida),ako nema takav dezen lesonita onda univer.
na bocne stranice elementa(levu i desnu)u gornjoj zoni(10 cm od plafona )stavljaj kuhinjski nosac na obe strane sa poklopcima(beli,crni,braon,sivi,bukva...)tipla fi 10,sraf pz 6x80 ili 6x100 i nemas brige da ce pasti.
ja kad montiram kuh.elemente na svaki se okacim(ako cvrci ili skripi)skidam i ponovo.:)bio sam prisutan kad je komsiji pala kujna sa zida i sve se polupalo pa zbog toga tako radim.i na kraju sve elemente povezem spojkama(dvokrajakfi6)2 komada na visinu sa ceone strane.pozdrav!!!:):):)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Google
Šegrt

Post by Google »

Нисам га још направио, али сви делови су исечени и спремни за састављање. Леђа од универа сам бирао због специфичне конструкције и чврстине. Засад је све отворено, врата стављам накнадно. Да ли могу да користим тај"кухињски носач" иако делови иду до самог плафона, и ако су леђа од универа?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

naravno da mozes,samo ces onda staviti sraf 6x100(za 2cm duzi)mada da sam na tvom mestu nebi radio ledja od univera(bacas materijal,imasa je veca)mada to nije strasno jer lezi na plocicama a razlika u ceni 1:5(materijala)ja radim element ugaoni ovako:stranice redovne isecene,pod i plafon elementa kao i police unutra isecem pod 45*(ako je element 60x60)leva i desna strana po28cm(korpus)i onda sastavna linija jeoko44.5cm,znaci toliki ce otprilike biti front x duzina.:P
sam cosak elemeta radim tako da po visini ubacim letvicu od masiva(hrast,bukva,jasen...)i usrafim gore i dole .
na toj letvici je sastav lesonita,usrafim kuhinjske nosace na bocne stranice i to je to.:D
kupim sarke za 45*,namontiram i eto veselja.;)
ajd,ziv mi bio i ne bacaj pare na ledja elementa.pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Samo da pojasnim, posto google ocigledno ne zna sta je nosac za kuhinjske elemente.
Evo kako izgleda: http://www.artinvesthome.com/katalog.ph ... catID=1047
Srafi se u bok elementa, tako da su (kratki) srafovi koji ga vezuju za element uvek optereceni na smicanje a ne na cupanje. Kroz drugu stranu slova L ide veliki sraf sa tiplom (ja nekako vise volim da tu stavim sraf sa sestougaonom glavom). Uzmi kvalitetne tiplove (fisher SX, UX ili nesto slicno u zavisnosti od toga kakav ti je zid), i nemas problema.
Google
Šegrt

Post by Google »

Sve je jasno, singer i mbole - hvala na savetima. Ovaj nosač sam puno puta koristio, ali nisam znao kako se tačno zove. (ja obično kupujem materijal kao totalni pacer - "Dajte mi TO!", uz pokazivanje prstom. (:
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

To ti je najčešće korišćen nosač ali postoje i drugi. Ovaj je definitivno najjednostavniji i naj korišćeniji.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

eto veselja.znaci da nismo dzaba pisali.:lol::lol::lol:
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

Jupi!!!!!!!!!!!! :cool: :cool: :cool: :cool: :cool: :cool: :cool: :cool: :cool: :cool: :cool: :cool: :cool: :cool: :cool:
Last edited by DrNikola on 25 Dec 2009 10:26, edited 1 time in total.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Ljudi ne znam da li ce vama ali meni je bilo potpuno nevjerovatno da je zovjek zalijepio kuhinjske elemente na zid!!!
Naime, kad sam kupovao u Okovu Montaz kit da zalijepim neku lajsnu prodavac (kojeg dobro poznajem) mi preporuci neki novi SEUDAL-ov lijepak koji sve lijepi! Kao objasnjenje mi rece da su njihovoj koleginici zalijepili visece elemente za zid bez ijednog sarafa!
Ima li neko iskustva sa necim clicnim?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

boze sacuvaj puj puj.:P:P:P
to gledali reklamu za loctite kad ga zalepi za plafon u cipelama( a on ispadne iz cipela!!!!):lol::lol::lol:
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

I meni je asocijacija bio loktajt, ali se cena kune da su joj za probu zalijepili kuhinju za zid!!!
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

Možda su zalepili samo jedan a sastrane ima još neki koji je utiplovan pa ga drži.
Nemogu da zamislim da neko može da bude dovoljno hrabar da samo zalepi element na zid, dodje domaćica i natovari ga tanjirima a on kući kao kul ne razmišlja da li će da padne.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

kao sto okace tablu klincu za basket na garazu pa ceo nba zakucava.:P:P:P:P
nekazem da je taj lepak sranje ali mislim da i on ima nekih granicnih vrednosti"nemoze brate bas sve"
to se oni malo k***e,kako bi ga prodali:)
to moze samo neki amater da se zaleti pa napravi glupost.
nemoze lepak da toliko "vata" jer ne upija u zid vec povrsinski,pa cak i da je na malter bez neke prethodne podloge ne moze a da nepricamo na ogletovan pa okrecen zid(ljudi krece posle 4-5 slojeva i gule zid jer se ljusti a da ce lepak drzati 40-50 kg tereta(napunjenog)bez obzira sto je opterecen na smicanje.:P:P:P
pu pu daleko bilo nek im je bog na pomoci.cista glupost.
ajd zrao.:D:D:D
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U sustini sam lepak bi verovatno mogao to da nosi, i to bez nekih vecih problema. Znam da smo mi navikli na sraf/tipl i to je nesto u sta smo sigurni, ali generalno gledano lepak ima dosta prednosti. Naime on hvata na daleko vecoj povrsini, pa samim tim opterecenje mnogo bolje rasporedjuje. Naravno to zahteva i drugaciju konstrukciju ledja, posto ona sada preuzimaju nosecu ulogu, pa ne mogu da se rade od lesonita.

Problem je u zidu. Ako je on "zdrav", i nema debele slojeve premaza, lako bi moglo da se desi da moze da istrpi daleko vece opterecenje nego par srafova/tiplova. Mejdutim ako je zid los... bice srce.
Post Reply