Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
Bravo, čist rad. Da li si razmišljao o još jednoj stezi sa strane?
Ne fali samo muzika, fali i frižider! A ono ispod je neko pomagalo za glodalicu?
Kolika je ta radionica i šta još nameravaš da staviš u nju?
Muzika je samo kad radim.Pošto je sad zima ništ ne radim unutra.
To mi je inače i garaža 6x4m.Imam preklopnu pilu i mali cirkular.
Ono ispod je pomagalo za glodalicu.S tim radim spoj utor-pero.Kad malo zatopli poslikaću i to.Ideju za tu napravu sam našao na internetu.
Svaka cast, bas mi se svidja, jedan od boljih od svih sto sam gledao! Ako si slucajno plan nasao na internetu mogao bi da okacis link.
Ovo vreteno od stege, da li je sitan tj standardni, navoj? Sa fotografije mi izgleda da jeste, pa me interesuje koliko je dobar taj korak za tu namenu, mislim na to da ne bude da trebas da okrenes 10 puta a da se celjust pomeri samo malo. pitam zato sto imam dve osovine namenjene bas za to ali se plasim da mi treba krupniji navoj???
grunf21 wrote:Svaka cast, bas mi se svidja, jedan od boljih od svih sto sam gledao! Ako si slucajno plan nasao na internetu mogao bi da okacis link.
Ovo vreteno od stege, da li je sitan tj standardni, navoj? Sa fotografije mi izgleda da jeste, pa me interesuje koliko je dobar taj korak za tu namenu, mislim na to da ne bude da trebas da okrenes 10 puta a da se celjust pomeri samo malo. pitam zato sto imam dve osovine namenjene bas za to ali se plasim da mi treba krupniji navoj???
Samo utipkaj u Google "Workbench" i naći ćeš što ti treba.Baš za tu klupu nacrt nisam našao na netu, već sam ga sam radio.Navoj je M24x2.Bilo bi idealno da vreteno ima trapezni navoj, ali moraš dati raditi i maticu.Ovako sve kupiš u trgovini, prođeš jeftinije, a brzina okretanja vretena meni i nije toliko bitna, pa mi je i ovako dobro.
Gornja ploča je od blažujke.Dva komada 1800x620x18 su zaljepljena i još sam ih pričvrstio međusobno šarafima.
daco wrote:Pozdrav. Jel moze malo detaljnije o pomagalu za glodaqlicu u vasoj varianti. Hvala.
Kolega, pitanje nije postavljeno na pravo mesto. Ovo je tema o stolarskoj tezgi, a pomagala za glodalicu ima mnooogo tako da ne znam na koje si tačno mislio.
Damire, molim te da mi objasniš iz kog razloga si za gornju ploču izabrao blažujku a ne recimo MDF ili nešto drugo? Pitam iz razloga što sam ploče blažujke viđao onako talasaste i krive i nije mi delovala uverljivo.
Inače sviđa mi se radni sto i podstiče me da sam napravim jedan.
Å perploča je čvršća.Å to se tiče valovitosti ploče, to je istina ali pošto sam kupio cijelu ploču, razrezana je na dužinu 1800mm a onda na još na dva dijela širine 600mm tako da sam dobio dva kom. 1800x600x18 koja sam međusobno zalijepio i još učvrstio šarafima ta se valovitost uvelike smanjila pa još kad sam montirao noge uspio sam dobiti sve u vaservagu.Htio sam napraviti ploču od tvrdog drveta, bukva ili hrast ali problem je naći takvo drvo suho a onda dati nekome da to sve obradi.ovako sam sve sam napravio.Noge su od gotovih gredica iz dućana 74x44mm.Ja sam ih samo odrezao na mjeru i zalijepio.Ladice su napravljene od starog kreveta koji je bio od ivarice.Isto tako i dvije daske koje povezuju noge.Prednja daska koju sam stavio na rub klupe je od bukovine i ona je isto sa tog kreveta.Sama stezna čeljust je od čela za stepenice koje je od bukovine koju sam izrezao na tri dijela dimenzije 350x180x18 pa sam ih zalijepio.Dakle dosta zavisi od snalažljivosti samog čovjeka.