Moze li neko da napravi ovakvu stolicu?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
smejuljicans
Brzi dodavač alata

Moze li neko da napravi ovakvu stolicu?

Post by smejuljicans »

Dragi majstori
neki od vasih radova su me stvarno odusevili,te dodjoh na ideju da vas priupitam-koliko je komplikovano(skupo) napraviti jednu(tj vise:-)) ovakvih stolica? Pokusacu da postavim vise slika(prvi mi je put,ali detaljno sam proucila uputstvo:-)),da vidite kako je otprilike napravljena i kako izgleda i verzija bareske stolice istog modela.Imam i nekih drugih koje mi se svidjaju kao event. alternativa,pa ako vas zanima,pokazacu vam.Interesuje me,koliko bi to moglo da kosta,koliko vremena treba,itd.

http://nl.tinypic.com/view.php?pic=24x2b7l&s=6

http://nl.tinypic.com/view.php?pic=30syk61&s=6

http://nl.tinypic.com/view.php?pic=33tnos2&s=6

http://nl.tinypic.com/view.php?pic=2uh2usi&s=6

Ocigledno ono uputstvo moderatora i nisam bas tako detaljno proucila kao sto sam mislila,ali nadam se da cete ove slike moci da vidite.

Hvala.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Ako vas interesuje veca kolicina stolica nije problem,ali ako je u pitanju jedna ili par komada onda se javlja problem .Moze da se uradi i jedna ali licno mislim da bi je blo jeftinije uvesti nego proizvesti.Jedino bas neko iz hobija da je odradi ali mislim da bi bila skupa .Stolica je radjena sistemom presovanja furnira a to je dosta slozen proces,moze se odraditi bez problema ali u svakom slucaju bi bio potreban uzorak.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

More nogari i naslon su mi jasni kako je radjena, al mi ovo sediste i nije bas najjasnije.
Jedino sto mi pada na pamet je da je precizno (ali jako precizno) izradjen centralni deo sedista od nekog drveta, MDF-a ili tako neceg, pa onda stavljen sloj furnira odozgo i odozdo, i sve zajedno ubaceno u presu. I na kraju jos proslicovan onaj kanal u krst gde nalezu nogari.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Moze bole masiv ,moze ovo sto ti kazes,a treca varijanata je samo furnir pa posle da se obradjuje i mislim da je tako radjena.Otpresci su posebna oblast na drvopreradi imam drugara koji je magistrirao na otprescima.Konkretno na ovoj stoici je sve radjeno sistemom presovanja.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

radmit wrote:treca varijanata je samo furnir pa posle da se obradjuje i mislim da je tako radjena
Prvo sam i ja pomislio da je tako, al onda bi se videle ivice furnira na ovoj krivini sa donje strane, a ovde bar koliko moze da se vidi sa ove slike, deluje glatko, to jest kao da je odozdo jedan ceo list.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Bole mogu da se odrade alati nepravilnog oblika pa da se slaze furnir ,u sustini kao ledja.Radili smo sediste od punog drveta za barske stolice pa smo sa nekim alatima skidali anatomska lezista za cenjene zadnjice,mislim da je cena tog sedista bila oko15tak evrica.Furnir kada se provuce kroz masinu za nanosenje lepka odmekne od samog lepka i pritiska valjaka tako da se lepo oblikuje.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Aha, ukapirao :)
U sustini slozis jednu stranu pune velicine, pa onda slazes manje komade da priblizno prate oblik, i na kraju opet jedan list furnira pune velicine. Kad to gurnes u presu, ona zgnjeci ivice ovih manjih komada tako da spolja sve izgleda lepoo i glatko.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

i na kraju se to iscetka ili izbrusi i to je to
smejuljicans
Brzi dodavač alata

Post by smejuljicans »

Majstor majstora i administrator
slatko se vi i strucno iscaskaste:-))
Salim se,naravno i hvala na vasem misljenju.Iskrena da budem,ocekivala sam da ce se vise majstora javiti.
Ovako:ovu stolicu sam nasla na sajtu (cini mi se nemacke) firme Thonet(ako se sad dobro secam) i rece mi ljubazna teta preko telefona da joj je cena od 659-759 evra:-).Ne pitah od cega zavisi hoce li biti "tricavih" 100 evrica skuplja.Tako da,dragi moji,cak ni od uzorka-nista:-)).Meni se baaaaas svidela,ali cak i mom laickom oku (i bez tih presovanja,slicovanja,"odrezaka",otpresaka:-))nekako deluje komplikovano za napraviti,mozda bas zbog oblika sedista.Eto,mozda nije slucajnost sto toliko kosta.Sad ce se verovatno javiti oni koji ce reci-pa evo ja cu ti to napraviti,za 400:-))
Ustvari,ja sam u potrazi za dooobrim majstorom,ako je moguce da je u NS,BG(i Bataja,naraVski dolazi u obzir) jer imam kojekakvih idejica koje bih volela da mi neko realizuje(bar dok ne izucim stolarski zanat).Ako mozete(ili smete) nekoga da mi preporucite,bila bih vam zahvalna.
Pozdravcic.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

smejuljicans rece
ili smete
Zamislite kako izgleda skica kuhinje :rolleyes:
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Mislio sam da je do 300 evrica ,sve to neko plati kad tad.Thonet je vrh u stolicama ima svoj brend.
Post Reply