Lepljenje furnira
Lepljenje furnira
Video sam negde na forumu da je kontaktni cement isto kao i nas NEOSTIK. E sad, ja ne mogu da nadjem NEOSTIK pa me interesuje da li je isto kao i SINTELAN ili TIGAR?
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Mislim da jeste... mada sacekaj da neko iskusniji to potvrdi.velja wrote:Video sam negde na forumu da je kontaktni cement isto kao i nas NEOSTIK. E sad, ja ne mogu da nadjem NEOSTIK pa me interesuje da li je isto kao i SINTELAN ili TIGAR?
Davno je moj otac lepio ultrapas na panel-ploce bas Tigrom, to stoji i dan danas... preko trideset godina.
Secam se da je bilo jako bitno sushenje Tigra, odnosno lepilo se kada je tacno osusen koliko treba..
mazao je reckastom spahtlom... recke su bile oko 1mm ili manje.... video sam da ima da se kupi tako nesto slicno u Merkuru...
Last edited by boggy on 06 Feb 2008 08:37, edited 1 time in total.
Contact cement bi trebalo da je kontaktni lepak.
Neostik je imao takvu varijantu, a da li je imaju Tigar i Sintelan ne znam (Neostik je imao i "obicnu" varijantu).
U sustini kontaktni lepak je samo podvarijanta neoprenskih. Razlikuju se samo po nacinu rada. Kontaktni treba kratko vreme opteretiti velikom silom, a ove druge (obicno ih zovu univerzalni) duze vreme manjom silom.
Cini mi se da sam vidjao neki od Henkelovih (da li bese Moment) u obe varijante.
Zo ono cemu ih stolari koriste oba rade posao (lepljenje furnira, ultraplasa...)
Neostik je imao takvu varijantu, a da li je imaju Tigar i Sintelan ne znam (Neostik je imao i "obicnu" varijantu).
U sustini kontaktni lepak je samo podvarijanta neoprenskih. Razlikuju se samo po nacinu rada. Kontaktni treba kratko vreme opteretiti velikom silom, a ove druge (obicno ih zovu univerzalni) duze vreme manjom silom.
Cini mi se da sam vidjao neki od Henkelovih (da li bese Moment) u obe varijante.
Zo ono cemu ih stolari koriste oba rade posao (lepljenje furnira, ultraplasa...)
Mozes da napravis mazalicu od stare testere sa vrlo sitnim zubima ili od komada ultrapasa sa malom trouglom turpijom...Davno je moj otac lepio ultrapas na panel-ploce bas Tigrom, to stoji i dan danas... preko trideset godina.
Secam se da je bilo jako bitno sushenje Tigra, odnosno lepilo se kada je tacno osusen koliko treba..
mazao je reckastom spahtlom... recke su bile oko 1mm ili manje....
najvaznije je sto tanje i ravnomerno namazati i prvi sloj ostaviti pola sata da se susi a drugi oko 15 minuta (da ne lepi).
pazljivo spustiti furnir jer ako ti pobegne nema mu skidanja, a zatim dobro istrljati glatkim mekim komadom drveta.
Uglavnom su svi "univerzalni" lepkovi kod nas neoprenski. Svi se lako poznaju po karakteristicnom mirisu.
Takvi su i gradjevinski kontakt gitovi tipa bison ali sa njima ne mozes da lepis furnir. :-)
Last edited by nikola145 on 06 Feb 2008 11:19, edited 1 time in total.
E sad, posto moze i obican, univerzalni lepak, nova dva pitanja: Zasta se koristi onal mali cekic za furniranje i da li hoce taj univerzalni lepak na bilo koji nacin da smeta finisu kako vodenom tako i onih sa drugim rastvaracima. Mislim na odbijanje bajc-a ili laka.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Moras da pazis da ti ne iscuri.. kapne ili tako nesto... nanosi se tanak sloj.. ne sme biti "potoka"velja wrote:Pa onda je neupotrebljiv. Sta vredi da ga zalepim tim lepkom kad nemogu da izlakiram taj komad kako lici. Koje je resenje?
a sto ne pokusas lepak za drvo?
Last edited by boggy on 06 Feb 2008 20:51, edited 1 time in total.
Kako izgleda taj cekic?Zasta se koristi onal mali cekic za furniranje i da li hoce taj univerzalni lepak na bilo koji nacin da smeta finisu kako vodenom tako i onih sa drugim rastvaracima. Mislim na odbijanje bajc-a ili laka.
Ne razumem kako bi lepak mogao da smeta finisu? Lepak je sa donje strane furnira.
Jedino ako mislis na sam sastav furnira i nosece ploce gledano s boka. Sloj lepka je veoma tanak, tako da tu nema problema.
Procuri lepak ako ima neka naprslina na furniru, na sastavu ili ako ima neki ispali cvoric. Cekic je neki specifican Ima na ovoj stranici negde oko sredine slika http://www.joewoodworker.com/veneering/glues.htm ali ja ne razumem, da li samo lupkas tim cekicem ili posle mora i pod presu? Ili samo dovedes furmir na preciznu poziciju?
Ah, sad sam ukapirao.
To ustvari nije cekic koji se koristi za udaranje.
Radna povrsina "cekica", koja je pod 90 stepeni u odnosu na drsku (cekic vise lici na motičicu nego na cekic), je zaobljena. Njome se furnir "utiskuje" u povrsinu. Mozes da napravis takvu alatku i od komada tvrdjeg drveta
Povrsine se tek tada spajaju. Pazi, kad se jednom povrsine dodirnu, vise nama pomeranja. Hvata trenutno.
Ispali cvoric na furniru ne smes da dozvolis, sastavi listova moraju perfektno da se uklapaju. Pukotine nisu problem (ako ne "zevaju", ako zevaju to parce ne mozes da upotrebis.
Kako postici perfektno uklapanje ivica?
Zalepis dva lista furnira za neku privremenu radnu povrsinu (recimo dasku koju neces upotrebljavati) lakirerskom trakom tako da se preklapaju na sastavu za jedno santimetar-dva. Onda se testericom za furnir sece kroz oba lista. Ovo je jako pipavo.
To ustvari nije cekic koji se koristi za udaranje.
Radna povrsina "cekica", koja je pod 90 stepeni u odnosu na drsku (cekic vise lici na motičicu nego na cekic), je zaobljena. Njome se furnir "utiskuje" u povrsinu. Mozes da napravis takvu alatku i od komada tvrdjeg drveta
Neoprenski lepak ne moze da procuri. On se namaze tanko na obe povrsine, i onda se ceka dok se POTPUNO ne osusi (ne sme da bude lepljiv na dodir cistim prstom). Posto je drvo porozno, i jako ga upija, kad se osusi prvi sloj, maze se jos jednom i takodje ceka da se potpuno osusi.Procuri lepak ako ima neka naprslina na furniru, na sastavu ili ako ima neki ispali cvoric.
Povrsine se tek tada spajaju. Pazi, kad se jednom povrsine dodirnu, vise nama pomeranja. Hvata trenutno.
Ispali cvoric na furniru ne smes da dozvolis, sastavi listova moraju perfektno da se uklapaju. Pukotine nisu problem (ako ne "zevaju", ako zevaju to parce ne mozes da upotrebis.
Kako postici perfektno uklapanje ivica?
Zalepis dva lista furnira za neku privremenu radnu povrsinu (recimo dasku koju neces upotrebljavati) lakirerskom trakom tako da se preklapaju na sastavu za jedno santimetar-dva. Onda se testericom za furnir sece kroz oba lista. Ovo je jako pipavo.