Amaterska klasa alata

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
dikar
Vrhunski majstor

Amaterska klasa alata

Post by dikar »

Postovani forumasi ovu temu sam otvorio iz prostog razloga sto se u ovu klasu od pre nekoliko godina uvuklo sve i svasta tj u ovu klasu se je uvukla i "kilava klasa" -alat koji radi samo nekoliko sati i najcesce nema garanciju. Pojavili su se razni brendovi na trzistu i covek bukvalno ne zna sta kupuje.
Ovde napisite svoja iskustva posle garantnog roka za svoje alate Einhel. Womax Gude Matrix B&D Iskra i sl. Dok traje garancija sve je ok problem je posle
Na ovaj nacin cemo najbolje zastititi sami sebe.
Last edited by dikar on 08 Dec 2009 11:01, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

dikce ja imam sve plavi bos i zadovoljan sam,par puta sam popravljao ali tipa cetkice lezajcici,u sustini potrosni materijal servis mi salje sityem delove iz bgd i to je to.alate tipa einhell,womax....itd ,to je brate za ponekad i svi ce raditi godinu dana a posle je jeftinije kupiti taj isti nov jer se ovaj raspadne.
znaci momci koji se bavite iz hobija za vas je zeleni bosch,a za profi plavi,a za propro moze makita,festool,dewalt i da ne kenjam vise.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Singeru Sad svi znamo sta je sta i ko je ko u klasama, ali sta da kupim ako mi zeleni bosch nude po ceni plavog bosha.
Pre desetak godina neki soferi su mi iz Nemacke doneli zelenu Bosch busilicu 550W za 100 dem u Skoplju je ista kostala 250dem i ona i dan danas radi. Imao sam sitnih problema sa futerom ali WD-40 je resio problem.
Temu sam otvorio jer 80-90% forumasa ima i kupuje jeftine alate -za ovo je bilo nekoliko tema i sve se uglavnom svodilo na to dali da kupim einhel i sl ili ne . odgovori su u glavnom ne kupuj to kupi B&D, Bosch i na kraju Makitu za 500eurica, a covek je imao samo 50eura za kupovinu. U ovu klasu spadam i ja i ne mislim da bacim silnu lovu za neku mashinu koju cu koristiti par puta u godinu dana.

PS Singere zaboravio si Maffel ipak je to alat i po.
Pozdrav
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

tako je,to sam rekao.
uvek je bilo kolko para tolko muzike,a sto se tice einhella znam iz prve ruke sve jer je moja kuma vencana kuma jeleni iz wobyhausa(cerki od zdravka),a sto se tice womaksa da vam kazem:zdravko(gazda)je otisao u kinu,otkupio licencu od einhella i pravi alat womax(njegova robna marka)koja stize kontejnerima sa broda i alat se sklapa na brodu dok putuje.inace cene alata koje mi placamo u radnji(wobyhaus)realna cena u dolarima(tako placaju kinezima)je 1:10.znaci ono sto mi platimo u radnji 10$ to tamo kosta 1$.tako da ljudi(hoby)majstori nemogu da ocekuju ikakav kvalitet od tog alata.sve se radi u kini(i velike firme)jer nisu konkurentni sa cenom na nasem i evropskom trzistu.e sad to je druga prica sto neki alat kod nas kosta mnogo vise nego u eu.to je zato sto su kod nas uglavnom svi dileri alata pa dok se svi ugrade....itd
BLA BLA TRUC TRUC
srecan je onaj koji donese alat sa zapada jer mu je tamo realna cena.
ali sta ces tako je kako je.pozdrav dikce!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

dikar wrote:Singeru Sad svi znamo sta je sta i ko je ko u klasama, ali sta da kupim ako mi zeleni bosch nude po ceni plavog bosha.
Pa naravno: plavi :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Uvek ce biti pitanja: a koji alat da kupim a da je dobar i da kosta 50 evra?
Na sva ta pitanja postoji samo jedan odgovor: takav alat ne postoji (i ne samo alat, nego bilo sta, nema dobre robe za male pare).

Da nisi malo preterao sa odnosom cena? Od onoga sto postoji u klasi 50 evra kod Sh alata, tesko da ima nekog u klasi Makite da je 500 evra. Ima kod Festa, Feina... ali nema kod makite, boscha...

Evo za 10 dana startuje beli shengen, pa moze da se zapuca u svet. Nije to bas tako daleko, ne ide se samo radi kupovine alata, ne kosta gorivo bas toliko... Pasce i cene ovde, posto ako mogu da za 250 evra kupim busilicu i odem do Beca, sto bi samo kupio busilicu?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Već sam pisao o svom iskustvu sa tvojom "kilavom klasom" čekića viewtopic.php?pid=8469#p8469

Ta moja priča sa po 50 evrića mesečno je poodmakla i sad sam na koti 350 i čekam pravi trenutak za nabavku glodalice za koju sam se raspitivao. Ah, kako vreme brzo prolazi :)
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Mbole i Metabo pre nekih mesec dana sam Vas na PP pitao dali da otvorim ovu temu. Dosad je nisam otvarao jer sam mislio da ce krenuti ovim tokom i tako je i poslo. Bice da se forumasi stide svog alata ili ko zna.
U svakom slucaju ako mi neki alat bitno treba onda cu odresiti kesu i kupicu to bez obzira koliko kosta. Ako mi ne treba takav kvalitet necu lupiti 500 eurica na nesto sto cu koristiti 2 sata u godinu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Iskreno receno zaboravio sam (izlapelo se u ovim godinama).
A nije ni bilo potrebe za pitanjem, ovakve teme su sasvim OK i ne vidim zasto bi trebalo nesto posebno pitati (nit nekoga vredjas, niti nekoga reklamiras, ovo je opsta tema, jedino sto se dosta cesto ponavlja).

To sto je moje misljenje ovakvo kakvo je ne znaci da su sva takva (samo bice prilicno tesko da me ubede u suprotno :)).
Misljenje Metaba, Bojana, mene... nije "sveto pismo", dogma koja mora da se postuje, vec potpuno ravnopravno sa bilo cijim drugim.

Veruj mi ja bi jako voleo da neko pronadje alat koji je jako kvalitetan a kosta malo. Momentalno ce da postanu moji favoriti (a tek sto ce novcanik da mi se obraduje).

Zasto se drugi ne javljaju? Ne znam.

Recimo bilo bi lepo da neko ko ima konkretan model trt-mrt firma, model drnzvrc-354A, boje sucmuraste... radi sasvim lepo/radi jako lose, ima mane te i te/ima prednosti te i te...
Ja pricam o ovome na osnovu par (losih) iskustava, i na osnovu pregledanja po prodavnicama, posto neke manjkavosti mozes odmah da uocis (klackavost, losu plastiku, nikakve prekidace, losa resenja...)
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Bole upravo to sam i mislio i zbog toga sam i postavio temu. Zato se i tema zove amaterska klasa, a ne profesionalna klasa. I moja tasta zna sto je najbolje - to sto je skuplje (brrr ovo ne vredi na balkanu).
Tema je zamisljena upravo tako - ovo ne valja ovo valja. Ako se je neko opekao sto i drugi da stradaju.

Metabo skupi jos malo eura i ako mozes naruci ovo ali preko nekog sofera http://www.mafelltoolstore.com/lo-65-ec ... i-in-.html Imam prijatelja koji profesionalno radi stolariju do pre 5 meseci isklucivo masiv. Taj za Bosh, De Walt i Makitu nece ni da cuje. Ove marke su mu se pokvarile jos u garantnom roku Vozikao ih je par puta do Skoplja i opet se pokvare. Na kraju ih je bacio. Od brendova priznaje isklucivo Sparky. Pre mesec- dva u Bugariji je nasao ovaj Mafell i na preporuku kolega stolara iz Bugarske ga je kupio. Covek je odusevljen
Last edited by dikar on 09 Dec 2009 00:17, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pisali smo pre nekog vremena o mafellu ( http://www.mafell.de/cms/wm?catId=25818 ).
Visoka klasa, uglavnom jake masine, sve u svemu odlicno.

Malo sam potrazio i ova glodalica u engleskoj kosta oko 700 Eur (sa sve VAT-om odnosno PDV-om), sto za masinu od 2600 vati u ovom kvalitetu uopste nije previse.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ovo je tema o amaterskoj klasi alata. Za moje amaterske poslove, hvala lepo na divnim Mafell željama :) , je sasvim OK Metabo, Bosch i slično društvo. Više nego pristojan kvalitet, cena u granicama (moje) normale, servisna mreža dostupna... Meni sasvim dovoljno.

Probao sam "kilavu klasu", sada koristm Einhell NTK 900 "nazovi" stoni cirkular za poprečne rezove (Za uzdužne tu mi je ručni cirkular sa šinom Metabo). Sve profile, pa i one koji bi mogli testerom, pravim glodalicom jer Einhell je dobar za "potkraćivanje"... To su mu mogućnosti i ja više i ne očekujem.

Pristalica sam tvrdnje da će "kinezi" mnogo bolje raditi u rukama profesionalaca jer su oni svesni njihovog (ne)kvaliteta i ne siluju ih. Kad vikend majstor uzme u svoje neiskusne ruke ovakvu alatku on je forsira preko mere i tada crkava. Govorim samo o "veku trajanja", a ne i o kvalitetu alata.
diplmajstor
Majstor

Post by diplmajstor »

Mislim da je ovo što metabo kaže prava mera kada se govori o tome šta očekujemo od koje sorte alata.
Ja bi da iznesem svoje iskustvo na ovu temu, a to je kombinovanje. Kupio sam relativno jeftin stoni cirkular Einhell New generation (Vau!) i preko očiglednih mana prećutno prešao, a one druge otkrivao u radu (amaterskom). Zaključio sam da list testere koja ide uz cirkular i neke druge jeftinije koje sam probao nisu ni za K. Pošto radi na 5700 obrtaja, krenu neke vibracije da se sabiraju, mora da ga vezujem da ne pobegne. Pazarim BOSCH list 250mm, 60 zuba i ... Milina, simfonija, čuje se samo moćno šuštanje vazduha. Nisam mogao da verujem. Posle podešavanja uglova i paralelnosti vođice, mogu da kažem da imam cirkular koji daje sasvim korektan rez. Najverovatnije ostali delovi nisu razdešeni ili su dobro postavljeni tako da radi OK. Malo sam opširan, ali čisto da kandidujem temu, da li ima smisla kombinovati jeftin alat sa nekim vitalnim delovima iz više kategorije (sad što ti delovi mogu da budu skuplji od osnovne alatke, ...ebiga
Kad naiđe oluja jedni grade zidove - drugi prave vetrenjače
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Ok ubedili ste me. Kad skupim 5000 eura uzecu 10 profi alatki e sad koje marke ne znam - i ovde ima dilema te- ova te ona.
E kad umrem, tad ce valjda sav balkan biti u EU ili bar moci da shopinguje preko E-baya, moj sin ce organizirati aukciju sa pocetnom cenom 10 eurica po komad. Pogledajte samo aukcije na E-bay-u Delta st. cirkular star 5,10,15 godina (kad mu obrises prasinu sija) pocetna cena 10-20$ obicno zavrse na 200-400$,a nekad i mnogo jeftinije. Na primer http://cgi.ebay.com/10-TABLE-SAW-RYOBI- ... 53de661616 ili http://cgi.ebay.com/HITACHI-C10FR-TABLE ... 19b847ef03 ili ovo http://cgi.ebay.com/Grizzly-G0444-10-Ta ... 4a9ce0cad5, http://cgi.ebay.com/Rockwell-Delta-34-4 ... 53de8f28ca

Diplmajstore najverovatnije je da kruzna pila nije bila balansirana. Ja imam rucni onaj zuti, pila je bila ok ali imao je zazor izmedju tela i pleh papuce Bravari su mi napravili 2 nove piksne i sad je ok.
Sto se tice podesavanja paralenih vodjica i da si kupio Makitu od 500eur morao si da je sam podesis (imaju srafove za podesavanje).
Pozdrav
Last edited by dikar on 09 Dec 2009 21:59, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

mbole wrote:Uvek ce biti pitanja:

Da nisi malo preterao sa odnosom cena?
Bole - zelenu bosch busilicu od 550w su mi doneli neki soferi koji su isli u Nemacku. sa plast.kuferom me je kostala 100dem pre 15 godina.(jos su bile marke) Isti taj bosch je u to vreme kostao u Makedoniju oko 230-250dem. Jedini problem koji sam imao s njim je bio futer. Posto sam busio zidove od prasine se zaglavio, a u to vreme su se pojavili brzostezajuci futeri, otisao sam u Skoplju i nasao Bosch servis (posle sam saznao da se tip sam nazvao Bosch serviserom) i ponudio mi da mi zameni futer za 75 dem-te Bosch ima specifican navoj te futer je original. Naravno da mu je nisam dao, kod kuce sa pola boce WD-40 sam sredio problem. pre neki dan sam bio u Skoplju nisam narocito gledao alat ali onako od oka sam nasao Iskra Ero -(onaj falsifikat), Perlles iB&D. Ali posto sa Iskrom i B&D sam imao losa iskustva jos u bivsoj Jugi nisam se prvise zamarao njima

Na kraju i sam si video koje su cene polovnjaka ovde u MKD (za 20 godina staru HOBI-83(sa famoznom drobilicom za kukuruz) traze od 250-400 eur, novi einhell tks 1500 -195 eur itd itd) ako ne pogledas cene novih alata jos mozes i da nadrljas kod polovnjaka

Pozdrav
Last edited by dikar on 09 Dec 2009 21:48, edited 1 time in total.
Post Reply