da li bi ovo neko mogao da napravi (šmirglanje lukova)

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
milanCHE
Šegrt

da li bi ovo neko mogao da napravi (šmirglanje lukova)

Post by milanCHE »

evo,kao prvo(obzirom da mi je ovo prva poruka na forumu),pozdrav svim članovima i odmah jedno pitanjce:):
dakle,potrebna mii je jedna alatka za obradi,tačnije nosač "šmirgl"-papira,koji bi trebalo da bude od nekog postojanog ( i suvog) drveta,koje se neće vremenom izvitoperiti (mada ga i ne bih držao u nekim nepovoljnim i vlažnim uslovima).znači-BUKVALNO zamislite jedno parče "daske" dužine 30 tak cm,širine 10 tak cm i debljine 3 do 5 cm,fino obradjene,s tim što joj donja strana nije ravna,već je konkavnog (udubljenog profila) pod odredjenim radiusom ........evo pokušaću da okačim sliku koju sam nekako "iskonstruisao",nadam se da neće biti konfuzno....
da li neko ima predstavu gde bih to mogao napraviti......a evo da napomenem da nije pod obavezno da materijal bude drvo,može i metal (lim...ili bilo šta savitljivo,koje se može tako oblikovati).
ne znam baš kako to direktno da "okačim" ovde da se vidi,ako bi neko to učinio,bio bih mu zahvalan:cool::)
evo link za tu sliku ("skicu")

Image

hvala unapred

metabo:
Sad se vidi :)
Samo si trebao da klikneš na "Embed" i da kopiraš link za forum ;)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Prvo pitanje, sta ces time da smirglas? Od toga zavisi materijal od koga ovo treba napraviti.
Reecimo za smirglanje tvrdog drveta blok se pravi od malo mekseg materijala, recimo plute, ili se postavlja filcom debelim jedno milimetar.
Za smirglanje mekog drveta se koristi blok od tvrdog drveta.
Koliko ti je bitna bas precizna krivina sa radijusom 300mm?
Ja na zalost nemam na cemu ovo da napravim :(, ali mzoe relativno jednostavno na stabilnom cirkularu.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

milance verovatno se to moze odraditi(sigurno),evo ti jedan savet,raspitaj se po radnjama sa gumenim proizvodima,pazaris parce gume debljine od 10mm ili jace(procenis)koje ce ti biti kao papuca za smirglanje(savitljiva je prema svim radijusima a i ne haba se)pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Trt, mrt, zivot ili smrt!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Pogledaj ovo pomagalo, možda padne neka ideja.

Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Covek ako sam dobro shvatio pita da mu to neko napravi, a ne kako da to napravi.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ja sam mu dao alternativu,nije naveo sta ce raditi(sto si ga pitao sta ce smirglati),ako bas mora da se napravi nek lepo javi pa cemo se ukljuciti da pomognemo coveku(ko mu je najblizi da mu to odradi).
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Covek ako sam dobro shvatio pita da mu to neko napravi, a ne kako da to napravi.
Jeste. Ja sam samo hteo malo da mu probudim stvaralački duh :) . Ipak je ovo sajt sadašnjih i budućih stolara.
Može stonim cirkularom, kako si mu ti naveo, ali može i neka improvizacija stubnom bušilicom.
milanCHE
Šegrt

Post by milanCHE »

uhhhhh...hvala svima na ovim odgovorima
evo da razjasnim par stvari
prvo-TRAŽI se preciznost izrade tog luka
drugo- time bi se obradjivalo drvo velike tvrdoće,brazilska ruža ili afrička crna ebonovina,a uzgred,alatka mi treba jer se malko bavim pravljenjem nekih žičanih instrumenata i služi za obradu "grip-a".tj.gornje površine po kojoj se svira na vratu instrumenta,koji je poželjno da ima malu zakrivljenost zbog ergonomije itd.....
e,obzirom da je u pitanju ručna "maloserijska" izrada;),ne bih se mnogo smarao pravljenjem posebnih (i skupih) alatki....a drugo,u ovom poslu (hobiju) tradicionalni načini obrade se uglavnom izvode RUČNO...
eto...hvala u svakom slučaju,razmotriću varijantu da sam napravim neku takvu alatku....samo ne bih se previše vezivao za elektriku...znam gledao sam na zoutube-u video klipove gde postoje specijalne tračne šmirgle na kojima se to radi velikoserijski...ali jednostavno nemam uslove za sve to........to radim iz ljubavi,a i neki sam (kao) muzičar...
pozdrav
danko31
Majstor

Post by danko31 »

Pozdrav kolega s'drvo i s'muzika.!
Ako uhvatim vreme napravicu nije problem,koliko je hitno ?:P
milanCHE
Šegrt

Post by milanCHE »

eeee,Danko,svaka ti se dal...,pardon,svaka čast;)...ma nije neka preterana hića,ali ne bi bilo loše da ne potraje baš do godine.:rolleyes:...
uostalom,evo poslaću ti p.p.,pa ćemo se dogovoriti
i evo taj link sa you tube-a kako to rade majstori u jednoj opasnoj maloj kompaniji ("Ramirez Basses" Co.Ltd.) koja radi vrhunske električne bass gitare

http://www.youtube.com/watch?v=i_TrjG2gTq4

a ostalim drugarima VELIKO HVALA na volji da pomognu i na predlozima....
Post Reply