Sayerlack hardener

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
velja
Vrhunski majstor

Sayerlack hardener

Post by velja »

Posto vidim da ima vise ljudi koji se dobro razumeju u lakove evo jednog pitanja:

Letos posle farbanja mi je ostalo nesto laka i litar ucvrscivaca TH805 Sayerlack-a mislim, u flasi od 1,5l od kisele vode. Tako su mi sipali iz kante. Ja to stavim u crnu kesu pa u kanal u garazi, kad posle mesec dana izvadim iz kanala on se stegao kao kamen. Sta sam pogresio? Kako sam trebao da postupim?
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

hehe,moj velja.tu gde si kupio farbu su ti sigurno rekli da sto pre potrosis farbu i katalizator,a ako nisu trebali su.naime katalizatori za poliuretanske lakove(uopsteno)se moraju cuvati iskljucivo u metalnoj ambalazi dobro zatvorene inace se zavisno od kolicine temperature,svetlosti zgrusnjavaju.to im je i namena.jel tako?tako je!znaci kad ti ostane manje od litre (pogotovo u pvc flasi)trosi sto pre jer ces ga baciti,osim ako ti neostane u metalnoj ambalazi.on jako reaguje na svetlost.najpametnije ti je ako imas vise posla ili cesce radis farbanje onda kupi original kantu(12,5l)(reskiraj,salim se)pa onda svaki put kad ti ostane od farbanja resto naspes u kantu(originalnu)eto toliko.i nemoj da ti se to jos koji put ponovi jel jasssnnooo!pozdrav za tebe!!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

sigurno da je jasno to me je kostalo 10-15 evra, ne secam se vise. A sta kad u kanti od 12,5 litra ostane 1litar?
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

onda se ne stvrdnjava(100%)znam jer meni nekad tako ostane,pa kad pazarim u pvc flasi onda saspem u limenu i nema problema.pozdrav!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ima jos jedan trik pored svetla, metalnih kanti i slicno.
Za sve sto otvrdnjava u dodiru sa vazduhom, a potrosio si recimo pola konzerve (znaci ostalo je pola konzerve vazduha).
Kupi gomilu klikera (jeftini su kod kineza ili orobi podmladak to je jos jeftinije :)). U konzervu dosipas klikere dok ne podignes nivo tako da vazduha bude minimalno. Kad potrosis, operes klikere recimo u nitro razredjivacu, i imas ih za sledeci put.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

za taj trik nisam znao,klinja ima preko 200 klikera hehehehe,mada mislim da u kanti moze dugo stajati(godinu sigurno)ako to ne potrosis do tada onda daj nekom farbaru.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zgodno je za neke druge stvari, recimo tung ulje ocvrscava u dodiru sa vazduhom (oksidacijom), pa kad se smanji nivo u kantici, ono vazduha sto ostane pravi skramu na povrsini.
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

Skoro svi proizvodjaci stampaju na ambalazi to upozorenje.Cuvanje i skladistenje na suvom i hladnom mestu.Proizvod cuvati od svakog kontakte sa vlagom.Cuvanje u PVC ambalazi uopste nije predvidjeno.PVC ambalaza se koristi samo za brzo koristenje.Na pojedinim pakovanjima katalizatora pored roka trajenja ima i upozorenje da se nakon otvaranja-skidanja osiguraca,palsicnog dela daje nekih 6 meseci roka za upotrebu u optimalnim uslovima.Ako se kolicina katalizatora svede na 1/3 zapremine pakovanja,postoji velika sansa za stvrdnjavanjem ili gubljenjem svog hemiskog svojstva.Metalna ambalaza-limenke je bolje skladistiti-cuvati sa otvorom okrenutim na dole.ako su predhodno otvarane.Isti problemi se javjaju i kod vodenih premaza,samo sto je kod njih drugi uticaj okoline u pitanju,napadaju ih bakterije i gljivice,to se primeti po neprijatnom mirisu,promeni boje,viskoziteta.Dok se kod katalizatora uocavaju promene boje-pobeli,nije transparentan,isto menja viskozitet,poprima zelatinsku masu,gubi svojstvo ucvrcivaca.i kod i duzeg lagerovanja izlozenog vlazi,svetlosti i toploti... stvrdnjava.
Post Reply