Nov sam na forumu ali moram da se zahvalim na iscrponom opisu i proračunu stepeništa
Skoro smo postavljali zet i ja kod njega samo gazišta; sami radili sistemom: pur-pena + 2 šrafa + teret.
Sve je ok ispalo a ostaje nam još muka sa rukohvatom, jel ima tu neki sistem??
Zet je sjajan bravar a ja vajar pa kombinujemo znanja i saznanja na njegovom stepeništu. Da je gelender od gvožđušine već bi ga on sheftao ali sestra hoće drvene stubiće pa smišljamo najbolji način.
Nisam uspela da pronadjem odgovor nigde drugde pa da postavim pitanje ovde:Treba mi pomoc oko lakiranja stepenista,tacnije,zanima me kako izgleda citav taj proces od samog starta?
Stepeniste je hrastovo i radjeno je pre 10-ak godina,pa sad zelim da ga prelakiram i sredim...nema vajde od muskaraca iz familije,pa sam resila da preuzmem stvar u svoje ruke!:)
Dakle,moze li neko da mi da detaljno uputstvo za rad-sta mi treba od "alata",koje vrste smirgli,koji lak je najbolji...ma sve!Mogu da postavim i sliku ako vam nesto znaci!Hvala puno unapred!
Sistem je potpuno isti kao da lakiras parket. Samo je nezgodnije posto mora da se radi rucno/polurucno (slajfericom) a ne moze hoblericom.
Znaci kvalitetan lak za parket. Ima ih puno na trzistu, a najcesce cena objasnjava kvalitet, u svakom slucaju preporuka je neki dvokomponentni. Pogledaj uputstvo proizvodjaca, sta preporucuje kao podlogu (osnovni lak), i toga se pridrzavaj (oni najbolje znaju sta se sa cim njihove od hemije slaze).
Pre toga smirglanje "do besvesti", to jest do golog drveta, da se uklone sve eventualne ogrebotine.
Kreces sa smirglom 40 ili 60, pa 80 i 120. Mozes naravno i finijom ali mislim da za tim nema potrebe.
Zavisi koliko je stepeniste
Ako je veliko, slajferica koja bi ti se isplatila da je kupis za taj jedan posao bi verovatno crkla pre nego sto bi ga zavrsila (nesto reda 2000-3000din), a da kupujes ozbiljnu alatku (reda 100-200Eur) za taj jedan posao se ne isplati. U tom slucaju je povoljnije angazovati profesionalca.
Ma ljudi mozda gospodja zeli samo da osvjezi stepeniste, a ne da ga radi nanovo! Za to je dovoljno blago presmirglati sitnim smirglom 240+ pa jedna ruka laka eventualno dvije i ima da izgleda ko bombona!
Samo jedna sitnica. Mora da zna kakvim je lakom radjeno prvi put, pa da uzme isti takav. Ako se "posvadjaju" lakovi, bice svasta.
Naravno zavisi i od stanja stepenista, to jest od postojecih ogrebotina (njihove dubine), izguljenosti, ispucalosti laka... Puno faktora.