Podesavanje rucne kruzne testere pod prav ugao secenja?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
user
Šegrt

Podesavanje rucne kruzne testere pod prav ugao secenja?

Post by user »

Ja sam pre mesec i vise dana kupio rucni cirkular medjutim jos nisam uspeo da ga podesim da mi sece ivicu pod tacno pravim uglom. Da li neko ima neki savet kako to uraditi ili neki link na internetu, da li postoji neki sablon za to?

Moj rucni cirkular je prava amaterska varijanta medjutim dobro sece i nemam primedbi na njegov rad jedino sto jos uvek nisam uspeo da mu podesim idealan ugao da sece ivicu drveta recimo neke daske uzduzno pod uglom od 90 stepeni?

Model:
Matrix CS 1200-190L

Bez obzira sto ovo nije neka ekstra marka meni zadovoljava moje potrebe jedino sto mislim da nema logike da nemoze da se podesi da sece pod tacno pravim uglom ivicu drveta.

Da li je neko imao iskustva sa podesavanjem ugla kod ovog cirkulara?
Last edited by user on 10 Nov 2009 16:15, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Glavno pitanje je da li "drzi" ugao na koji ga podesis. Drugim recima da li je taj ugao jednom manji drugi put veci ili je uvek isti. Ako se menja, tu ti nema pomoci, vec se jednostavno radi o nepreciznoj izradi alata (kolko para tolko muzike).
Ako je to u redu, onda je sistem za pronalazenje pravog ugla sledeci:
Uzmi bilo kakvo parce recimo MDF-a ili iverice (potrebno je da bude 100% ravno) i raseci ga. Samo nemoj da bude mnogo tanko, bar 18mm, a pozeljno sto deblje (bolje se vidi).
Dobio si dva komada. Jedan ostavi gde je i ne pomeraj ga, a drugi okreni za 180 stepeni oko ose koja je pod 90 stepeni u odnosu na rez. Ovo se zove biti precizan ali nejasan :)
Da probam ovako: jedno parce prevrni, drugo ostavi gde je i spoji povrsine reza.
Ako rez "zeva" onda nije pod 90. Ako povrsine reza perfektno nalezu jedna na drugu onda je rez tacno pod 90.
Kad uspes da ga namestis tacno, ne zaboravi da nekako obelezis gde se stvarno nalazi 90 stepeni.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Slična priča kao kod stonog cirkulara.
Pogledaj i ovoj link http://www.stolarskaradionica.com/stola ... cija=citaj Tu imaš i slike za ovo mboletovo objašnjenje.
Post Reply