Tipovi "montaznih" kuca

Deo foruma namenjen velikim projektima, koji ne spadaju u nameštaj
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Oce zidana kuca da se napravi za iste pare,gradnja zidane ostane sest meseci temel,cokla ,zidanje,krov,malter i opet nemozes da se uselis zbog susenja zidova podova (mnogo fizikaalije)a bate ovi dodju doteraju i za petnest dana gotovo.Ali nikad nebi menjao kucu od cigle za gips,cigla je vrh materijal.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Naravno, njeno velicanstvo cena i brzina gradnje su primarni faktor.
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

radmit wrote:...cigla je vrh materijal.
Zid od dve cigle i vazdušna izolacija temelja danas je mislena imenica.

PS Ajd' da se vratimo na montažne kuće.
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Kuca 140 kvadrata tuto kompleto sa coklom olucima, fasadom, grejanjem,namestajem 65000evrica gotovo useljivo bilo za 45 danaradila firma iz Ivanjice.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Oko svih montaznih kuca koje sam gledao ovde ima puno nepoznanica, a i firme koje rade kao da se trude da sakriju sto je vise moguce detalja.
Na primer velika je razlika da li je oplata iverica, OSB-2 ili OSB-3. Da li su grede i gredice impregnirane ili "sirove". Sta je izolacija. Kakvi su prozori i vrata (samo PVC stolarija ili drvena stolarija ne znaci puno).
Da li se u kvadraturu racuna i trem ili ne...
Ima toga gomila
digger
Majstor

Post by digger »

Cena kradratnog fita kuce u Kanadi je od 100-300 CAD. To je cena gotove kuce, znaci, okreceno, prozori, patos, oluci, podno grejanje.... U mnogome zavisi sta se trazi od zavrsnih radova. Zato je i tako veliki raspon cene. Sama izgradnja nije tako skupa, ali je zato zemlja skupa. Obicno je cena kuce samo manji deo cene koja se placa kada se kupuje kuca. Jedan kvadratni metar ima nesto malo vise od 3 kvadratna fita, za one koji se teze snalaze sa imperijalnim jedinicama.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Jedan kvadratni metar ima nesto malo vise od 3 kvadratna fita
Neće da bidne :)

Jedan dužni metar = 3.28083 stopa
Jedan kvadratni metar = 10.76391 kvadratnih stopa

100.00 CAD = 62.5718 EUR
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Drugim recima cena je (grubo) 600-1800 evra po kvadratu? Mlooogo bre.
Jel to cena sa sve placom ili cena same kuce?
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Verovatno bez placa.
digger
Majstor

Post by digger »

U pravu si. Preracunao sam se u vezi odnosa kvadratnih fita i metara. :(

Nas prijatelj je srusio svoju kucu u kojoj je ziveo nekoliko godina i umesto nje je sazidao zamak od 3000-3500 kvadratnih fita. Pri tome se ne racuna podrum. Sve ga je kostalo 660.000. Zavrsna obrada je fantasticna, pa je zato i cena tako visoka. Da vidite kako izgleda jedna od nekih 800000 cad. http://www.mls.ca/propertyDetails.aspx? ... Id=8855888.

Ako nekoga zanima nacin gradnje, kako to zakon trazi sta se od materijala koristi, kako se prave zidovi, krov, i sve ostalo sto ide u kucu, neka mi se javne, mogu da mu posaljem knjigu na tu temu.
digger
Majstor

Post by digger »

mbole wrote:Drugim recima cena je (grubo) 600-1800 evra po kvadratu? Mlooogo bre.
Jel to cena sa sve placom ili cena same kuce?
Moze biti da je mnogo, ali ti dobijas kucu. Drugim recima, ako se ne varam, kolika je bila cena stana u Beogradu? Nesto se ne secam da je bila nesto niza. Islo je i do 2000e, ako se ne varam, sa sve garazom, italijanskim plocicama klimom - kao da je sve to nesto sto ti sada u vreme globalnog zagrevanje nije potrebno i normalno da imas. I povrh svega toga, stanujes u zgradi, gde komsijin sin voli da slusa glasno muziku... a mama da kuva paprikas i kiseli kupus. Naravno, taj isti kupus se kiseli u podrumu te iste zgrade. Naravno, ovo je horor prica nekih zgrada. Imao sam prilike da budem i u drugima, gde je sve to misaona imenica. Ali, radije bi da mi smrdi moj kupus nego tudj. :)

Cena izgradnje je bila samo cena izgradnje, bez placa. Gradjevinci obicno prave racunicu, pazare neku stariju kucu, koja nije sredjivana i nju ruse i zidaju zamak, koji odmah prodaju. Svako tu pravi pare, koje na kraju kupac daje.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mnogo je u odnosu na ovu radetovu cenu od oko 450 evra po kvadratu.

O tome da su cene stanova u Bg besmislene ne vredi ni pricati.
No doci ce i to na svoje. Trziste stanova bukvalno "stoji" vec neko vreme. Potraznje naravno ima, ali ne za te pare.
Vec sam video oglase po novinama: kuce, kljuc u ruke (sta god to znacilo, nije siva faza), alu stolarija, sanitarije... bla bla montazne od 250E/kvm, zidane od 350E/kvm.
digger
Majstor

Post by digger »

radmit wrote:Oce zidana kuca da se napravi za iste pare,gradnja zidane ostane sest meseci temel,cokla ,zidanje,krov,malter i opet nemozes da se uselis zbog susenja zidova podova (mnogo fizikaalije)a bate ovi dodju doteraju i za petnest dana gotovo.Ali nikad nebi menjao kucu od cigle za gips,cigla je vrh materijal.
Rade,

Imao sam prilike da budem u kuci koju je pravila spik ivanjica. Vlasnik kuce je moj prijatelj i ne verujem da me laze.Kaze da se nikada vise nije nagrejao za manje para. Pored toga imam naravno i iskustva jer sam ziveo u kuci koja je pravljena od cigala. Pravljena je 1917 i ne bih ponovo da zivim u njoj. Vecinu zivota sam proveo u stanu u zgradi koja je zidana sezdesetih - zimi hladno, leti vruce a nismo bili poslednji sprat. Sada zivim u kuci koja je pravljena od gipsa i drveta i ne bih da se menjam. Zasto je to tako? Mislim da je sve u glavi odnosno u navikama i shvatanjima. Prvo jeftinije gradjenje, grejanje / hladjenje (troskovi). Ono sto se ne vidi na prvi pogled a znacajno je i dolazi do izrazaja kada ti treba je kada hoces da provuces neki kabl ili cev ili da dodas neki zid, pomeris zid. To se tako jednostavno i brzi i jeftino radi. Malter, cement, pesak - zaboravi na to. Uzmes noz i seces zid. Zamisli samo koliko ima fizikalije oko toga. A prasine? Neko ce da komentarise, te kuce nisu stabilne i da ne traju dovoljno dugo. To jednostavno je stoji. Koliko zelis da ti kuca traje? Da i tvoji praunuci zive u njoj? Zamisli sebe, da li bi ti ziveo u necemu sto je tvoj cukun deda pravio, ili bi to rusio i pravio nesto sto tebi odgovara? Osim toga, da li pravimo kuce kao sklonista od atomskog udara ili da u njima zivimo?

BTW cigla nije bas tako dobar izolator u poredjenju sa drvetom. :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Nema kuće dok ne napraviš sloj cigle, sloj izolacije 5cm, sloj cigle... Kad dune Čarli i Eli od 300km/h, ti gledaš kako komšijina montažna kuća leti, a tebi miiiiiilo. Ima li veće sreće? Naravno ovo je Å ALA.

I ja sam pristalica montažnih kuća. Sa ovim novim materijalima si stvarno TATA. Samo još da se promene životne navike i da se obezbedi i kvalitetna okolina i infrastriktura i da budeš okružen GOTOVIM kućama, a ne polufabrikatima od cigala kod kojih će praunuci (možda, ako ih nateraš puškom) staviti I FASADU. Moje je mišljenje da bar 60-70% kuća u zemlji Srbiji NIJE DOVRÅ ENO, a da je 80+% kuća sa kvadraturom većom od 150 kvm. Kome /čemu ti silni kvadrati?

Nego, kako ovde u Srbiji, stoji stvar sa uknjižavanjem montažnih kuća, ili su to i dalje privremeni objekti?
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Diger mozda sam ja i tako vaspitan ali zemlja je ovo srbija ,ja sam kucu radio prizemlje od betonskog bloka a sprat od siporeksa ,ali meni u glavvi kuva da je cigla bolja.Danas su tu kod mene bile poplave sta sa tim?
Post Reply