Snaga motora i glava za stono rende.

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
GERSIVARIUS
Majstor početnik

Snaga motora i glava za stono rende.

Post by GERSIVARIUS »

Prijatelji opet ja sa "pametnim"pitanjima.Imam "Severov"el.motor od 1.5kw i kaišni prenos za njega.Da li bi bio dovoljan da pokreće stono rende/diht domaće radinosti(nož od recimo 20cm)i da li mi savetujete da mi bravar napravi konstrukciju po nekoj šemi koja sam siguran da negde postoji.Pravljenje me takođe ne bi ništa koštalo,jedino radna glava(beše "bubanj se zove).P.S.Koliko bi me koštala jeftina glava sa noževima.
"Julije dječače,ja sam odviše star ali poslušaj što ću ti reći-kaniš li pobjediti,nikako ne smješ izgubiti!"
danko31
Majstor

Post by danko31 »

Pozdrav!
Takve jeftinije stvarcice uvek ispadnu skuplje.200mm je premalo za bilo kakvu obradu.Vremenom se povecavaju apetiti i za 3 do 4 meseca ce vam trebati veca masina a tu pravljenu nemate kome prodati. Najjeftinije je kupiti u startu masinu koja je 300 do 400mm nozevi i da ih ima 3 komada .Sto vise nozeva i veca brzina ,bolja je obrada.U Kraljevu na pijaci ima abrihter glava prodaju na tezgama ali je sumljivog kvaliteta,ima u filos cacak.Skoro sam bio u filosu ima jedna mala masina ,diht abrihter ,cirkular futer livena ,ali nisam pitao za cenu.
Ima jedno zlatno pravilo,dok se plasis masine sve ce biti u redu ako se opustis i olako prilazis masini vrlo lako se mozes povrediti.Masina moze da se kupi !
stavrov
Zarezivač olovaka

Post by stavrov »

Moj cale ima Osijecki univerzalni mlin 7 i na njemu je Severov motor od 1KW. Na njemu radi abrihter bez problema. Nisam merio duzinu nozeva, ali je verovatno 25 cm. Izmericu narednih dana.
Tvoj motor moze da zavrsi takav posao. Negde sam video u oglasima da neki covek trazi 3 000 din za takvu osovinu (abrihter + cirkular), samo ne mogu da se setim gde.
Pozdrav
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Ispadne skuplje kad pravis tri puta i nikad nije to ono sto si hteo.Zato postoje konstruktori i fabrike koje prave masine.Ja sam licno protiv ekperimentisanja sa pravljenjem abrihtera ,deseta je prevelika na tim svarima.Napravi se to ali kasnije se pojavljju problemi u raznim vidovima.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Do duzine nozeva od 30 cm vrsice posao ali za 40cm treba nesto jace preko 2.5kw (trofazni jos bolje).

Inace u nacelu se slazem sa Radetom arbrihter ces mozda nastimati , ali diht jako tesko.

Pre par meseci sam gledao jednu kombinirku cirkular, arbrihter i diht. Rucno radjena ali je bilo koristeno liveno postolje sve je bilo ok ali diht nikakav. Jedino on je bio dogradjivan na tom postolju. Bila je umetnuta ploca odozdo sa nekim podizacem. Ploca nikako nije imala 90 stepeni sa osovinom, a prenos vucnih valjaka neusaglasen sa osovinom - c'upala je drvo i ostavljala tragove na obradjenoj dasci.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

mani se corava posla.sve ces nekako napraviti ali pogon dihta sa valjcima DA RADI kako treba tesko.ako si vec upeo nemoj da mozgas vec iskopiraj sa neke masine gabarita koji ti odgovaraju.pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Gledao sam par takvih pravljenih abrihtera i mislim da ne zavrsavaju posao kako treba, ne sumnjam u tvoje sposobnosti ali mislim da je bolje da motor iskoristis za nesto drugo!
Post Reply