Kupovina tracne brusilice

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
banne09
Brzi dodavač alata

Kupovina tracne brusilice

Post by banne09 »

Tri dana lupam glavu koju tracnu brusilicu da uzmem. Radi se o jednoj masini koja ima 850 vati snage i 280 obrtaja trake u minuti i drugoj koja ima 800 vati i 350 o/min. E sad, logicno je da je jaca bolja, ali mi je i logicno da ce brza pre ili bolje izbrusiti drvenu povrsinu ili skinuti lak. Koju da kupim? Unapred hvala i pzdrav clanovima.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Mislis na rucnu tracnu brusilicu?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Pretpostavljam da se radi o ručnoj "stonoj" mašini.

Jedan parametar je "nominalna" snaga, a drugi "isporučena". Ovaj drugi podatak se uglavnom krije. Na žalost, nije to jedini važan podatak. Brusilica "u jednom prolazu" struže odgovarajuću količinu materijala. Koliku? Zavisi od brzine okretanja brusne površine, finoće brusne površine, pritiska koji se vrši na obradak, "aktivne površine" koja brusi u jednom trenutku, ali i od tvrdoće obratka. Dalje, kvalitet brusne površine je JAKO bitan. Bitno je i da li je brzina okretanja konstantna i pri opterećenju. Bitno je i koliko se mašina greje. Bitno je i kako je urađen sistem za izduvavanje istrugane prašine...

Verovatno namerno nisi naveo marke o kojima pitaš, ali nećeš verovati: I TO JE VAŽNO. Servis, cena, garancija, kvalitet materijala, elektromotora, dužina kabla, dodatna oprema... Sve su to stvari koje se razlikuju kod raznih proizvožača, a takođe su bitne, pored cene.

Tračna brusilica je namenjena skidanju velike količine materijala. Kod ručnog modela, to je slučaj kod ravnanja zalepljenih dasaka ili kod skidanja farbe sa velike ravne površine. Tačka. Za finija brušenja preporuka je da glavna alatka bude ekscentar rotaciona brusilica, pa ako ti je ovo prva brusilica koju nabavljaš, razmisli još jednom o odluci.
E sad, logicno je da je jaca bolja,
Uzmi za primer usisivače od "milion vati" i vidi koliko su "bolji" od onih koji su industrijski i imaju samo npr. 1000W.

Navedena dva parametra nisu dovoljna za bilo kakvu kvalitetniju preporuku. Obično se kao parametar kod ove alatke ne daje broj obrtaja/minuti nego broj metara/minuti jer se brusna traka vrti oko točkova koji su razmaknuti ovoliko ili onoliko, ali i koji mogu biti različitih prečnika i širina. Površinu koju brusna traka "obradi" računaj kao broj obrtaja u minuti x (širina točka x aktivna dužina koja naleže na materijal). Ako se vezuješ samo za snagu, podeli nominalnu snagu sa izračunatom površinom pa ćeš videti mnogo realniji parametar od "suve" snage na reklamnoj brošuri.
banne09
Brzi dodavač alata

Post by banne09 »

Prvo, hvala vam. Vidim vec dvojicu koji zele da mi pomognu:) Radi se o rucnoj tracnoj brusilici. Ne, nije mi prva brusilica, rotacionu vec imam Einhell 420w. Vibraciona slajferica od 150w mi je pokvarena, stara 15 godina i to mi je bila prva alatka. Nedavno sam resio nabaviti sve rucne alatke, a zbog zurbe, to su sve hoby masine (nizeg kvaliteta), zbog cene. Jedino cime mogu da se dicim su Black & Decker ugana brusilica i busilica koje mi je poklonio tast:). Kako me interesuje za tracnu brusilicu sada, za mesec dana ce me interesovati i vibraciona. Jedino su mi one ostale da ih nabavim i rucnu glodalicu. Da ne davim vise, tracna brusilica od 850w i 280m/min je marke Womaks, a ona od 800w i 350m/min je PowerTehnik. Vec imam rucni cirkular PowerTehnik i sluzi mi solidno za moje hoby potrebe.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

to su sve hoby masine (nizeg kvaliteta)
Ako je hobi, to ne znači da je nižeg kvaliteta. Pitaj mboleta, ako ne veruješ. A možeš i mene. :)
Da ne davim vise, tracna brusilica od 850w i 280m/min je marke Womaks, a ona od 800w i 350m/min je PowerTehnik. Vec imam rucni cirkular PowerTehnik i sluzi mi solidno za moje hoby potrebe.
Za koju god da se odlučiš od ova dva modela ne mogu te posavetovati jer nemam iskustva u radu sa njima. Ako imaš, daj linkove prema tim mašinama pa da vidimo malo bolje. Ovako, na prvu loptu, činimi se da se radi o vrlo sličnim kineskim pričama.
grunf21
Precizni šegrt

Post by grunf21 »

Imao sam ranije tracnu, neka kineska varijanta, Pro Max cini mi se (oni narandzasti), najpre mi je crkla! Prilikom rada sa njom ona se greje a posto je dosta delova bilo od plastike oni su se usled grejanja deformisali (istopili) i traka je spadala!!! Znaci nije crkao motor ili sl vec se deformisala, tako da ne bih ( iz licnog iskustva ) preporuci jeftinu varijantu tracne, cisto bacanje para. Ja sam kasnije kupio vibracionu zeleni Bosch i radi i dan danas, onu sam bacio jer nema delova, vibracionu sam pozajmio prijatelju i za****o je, odnesem je u servis i popravim, ima delova, radi odlicno, vise ne pozajmljujem! Sve sto sam ranije kupio od Pro Max-a vise nemam a sve sto sam kasnije kupio u normalnoj hoby varijanti (Skil, zeleni bosch... ) imam i dalje.
Pitanje je koliko su tacni ti podaci koje su istakli, moguce je da neki alat slabijih karakteristika od proverenog proizvodjaca radi efikasnije od jace kineske?!?
Last edited by grunf21 on 27 Oct 2009 11:40, edited 1 time in total.
banne09
Brzi dodavač alata

Post by banne09 »

Zasto ti ne bih verovao?:) Za Womax www.wobyshop.com model w-bs850, a za PowerTehnik...ne mogu da verujem da nema na web adresama! Trazio sam na kutiji od cirkulara, ali na njoj pise web adresa radnje "Uradi sam". To je sve sto ti mogu reci za PowerTehnik, jedino da dodam da je brusna povrsina, cini mi se, veca nego na Womax-u. Metabo, da ti kupujes, a gledajuci karakteristike kao sto su snaga i brzina, za koju bi se odlucio? Mada si dobro rekao, sve su to slicne kineske price. Onda da biram po dizajnu:)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Onda da biram po dizajnu:)
i po tome koja ti je radnja bliža. Ako ideš kolima, da imaš manje troškova. Ovo ozbiljno mislim. Pogledaj i cene brusne trake.
Zasto ti ne bih verovao
Mislim da nisi shvatio :) mbole-tu je Festool hobi alat. Meni Metabo i Bosch. Nekome je Einhell ultra profi alat sa kojim zarađuje pare i tim parama se vozi u Bembari. Dobrodošli u Srbiju - zemlju čuda!
banne09
Brzi dodavač alata

Post by banne09 »

Grunf21, znam ja sve to, ali ja po kuci ne radim nista ozbiljno...napravim zvucne kutije, stocic, itd. Imam do nekle iskustva sa altima i priborom. Znam da se greje, ali cim pocne da se greje, skuvam kaficu, pa nastavim kasnije. Sto se tice ugaone brusilice i busilice Black & Decker, nemam reci. Brusilicu sam skoro drndao 2 dana od jutra do mraka i hladna je kao led!:) Imaj u vidu da je stara 10 godina i da je koriscena profesionalno. Ne znam kave su danasnje, da li je opao kvalitet, ali ova moja je fenomenalna. U pravu si za pozajmicu. Coveku sam pozajmio vibracionu i kod njega je crkla. Ni ja ne volim da pozajmljujem, zato i hocu sve da nabavim. Slazem se sa tobom u vezi kvaliteta, ali to je sto je, za pocetak.
banne09
Brzi dodavač alata

Post by banne09 »

Zaboravio si da kazes da treba gledati gde je lepsa prodavacica, pa uzeti kod nje:)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

banne09 wrote:Zaboravio si da kazes da treba gledati gde je lepsa prodavacica, pa uzeti kod nje:)
Pa nisam ih baš nešto viđao u Uradi sam ili Vobiju :( Možda pobegnu kad me vide :rolleyes:
GERSIVARIUS
Majstor početnik

Post by GERSIVARIUS »

Poštovani kolega pitanja koja si postavio su krajne diskutabilna.Naravno da važi "koliko para toliko muzike"ali i još ponešto.Po meni,glavne vodilje prilikom kupovine alata su bezbednost i nivo rada.Pod ovim drugim podrazumevam intezitet i učestalost korišćenja kupljenog alata a bezbednost treba da bude broj jedan.Ja imam takođe isti ručni cirkular koji planiram da montiram na radni sto i koji me odlično služi ali...kvalitetan alat ostavlja mogućnost da se sa amaterskog pređe na profesionalni nivo rada.Pošto planiraš da kupiš ručnu glodalicu,posavetuj se sa kolegama višeg ranga o "Skills"-u
ili "Black and Deckker"-u.Mišljenja sam da su one najsretniji izbor za nas koji volimo obradu drveta a nemamo para za hobi verzije "Bosch"-a ili "Makite".Pozdrav.
"Julije dječače,ja sam odviše star ali poslušaj što ću ti reći-kaniš li pobjediti,nikako ne smješ izgubiti!"
grunf21
Precizni šegrt

Post by grunf21 »

banne09 wrote:Grunf21, znam ja sve to, ali ja po kuci ne radim nista ozbiljno...napravim zvucne kutije, stocic, itd. Imam do nekle iskustva sa altima i priborom. Znam da se greje, ali cim pocne da se greje, skuvam kaficu, pa nastavim kasnije. Sto se tice ugaone brusilice i busilice Black & Decker, nemam reci. Brusilicu sam skoro drndao 2 dana od jutra do mraka i hladna je kao led!:) Imaj u vidu da je stara 10 godina i da je koriscena profesionalno. Ne znam kave su danasnje, da li je opao kvalitet, ali ova moja je fenomenalna. U pravu si za pozajmicu. Coveku sam pozajmio vibracionu i kod njega je crkla. Ni ja ne volim da pozajmljujem, zato i hocu sve da nabavim. Slazem se sa tobom u vezi kvaliteta, ali to je sto je, za pocetak.
Ma znam ja to, i ja sam mislio samo za pocetak, kupio tracnu, vibracionu, malu ugaonu i fen za vreli vazduh, sada vise nemam nista, najduze mi je trajao fen! Nisam ni ja radio nista ozbiljno, kupio sam kada sam u stanu hteo da skinem beli lak sa vrata i ofarbam sadolinom, tracna je pala vec kod pervajza od drugih vrata ( samo pervajza, bez vrata) i to tako sto je lak prethodno skinut fenom a vrata radjena pojedinacno sto znaci da nije bila u stanju ni 4,5 letvice da izdrzi koliko ima pervajza. Inace taj Pro Max je jako licio na ovaj Einhell, sve je pisalo na nemackom kao da je nemacki alat! Cisto sam naveo moje iskustvo kako ne bi bacio tih 50-tak evrica .
Sto se tice pozajmice, neko je negde na forumu rekao da kineski alat treba kupiti da pozajmis kada ti komsija zatrazi alat a ne zelis da ga uvredis :)
banne09
Brzi dodavač alata

Post by banne09 »

Dobro, bili ste mi od pomoci. Hvala vam na informacijama.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Po meni snaga pa brzina,ali jedno dok se neuskladi sa drugim ......
Post Reply