Pozdrav majstori.Kupio sam amatersku ubodnu testeru "Ergotool-Einhell"koja ima laser i mogućnost oscilovanja sečiva napred-nazad(postoji četvorostepeni prekidač koji reguliše oscilacije testerice ,preko točkića koji je sa zadnje strane podupire).Dve pojedinosti me interesuju:
1.Kako se može proveriti preciznost laserskog zraka koji se vidi na materijalu?
2.Čemu služi opcija njihanja testerice napred-nazad pored postojećeg njihanja gore-dole?
Unapred hvala i nemojte se baš mnogo smejati mom neznaju!
Nova ubodna testera
- GERSIVARIUS
- Majstor početnik
Nova ubodna testera
"Julije dječače,ja sam odviše star ali poslušaj što ću ti reći-kaniš li pobjediti,nikako ne smješ izgubiti!"
1. Napraviš neku "šinu" po kojoj testera ide bez mrdanja. Iscrtaš olovkom liniju po nekom komadu prateći laser, pa onda isečeš taj komad i uporediš rez sa tragom olovke. Ako si mislio da ti ubodna glumi cirkular, u grdnoj si zabludi.
2. Pročitaj viewtopic.php?pid=16129#p16129 i tu ćeš naći odgovor na svoje pitanje, a i naučićeš nešto novo u vezi tehnike rezanja.
2. Pročitaj viewtopic.php?pid=16129#p16129 i tu ćeš naći odgovor na svoje pitanje, a i naučićeš nešto novo u vezi tehnike rezanja.
- dragisa dragisa
- Majstor
Nikad mi nije bilo jasna"epohalna" ideja da se laser montira na ubodnu testeru. Ubodna testera je prvenstveno namenjena za krivolinijsko rezanje, a tu laser ne može da pomogne. Zato nemoj mnogo da se "uzbuđuješ" zbog njegove preciznosti. Laser shvati kao markentiški trik i zaboravi da ga imaš na testeri.
Koliko sam, do sada, video na ovom forumu niko se nije podsmevao nikome.
Nije sramota kada čovek ne zna, sramota je kada ne želi da nauči.
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
Zajedno sam kupio cirkular i ubodnu, pre kupovine zakleo bih se da cu vise voleti ubodnu i da cu je vise koristiti. Sada , dve nedelje posle kupovine, mogu da kazem da je cirkular zakon, ne kazem da je ubodna losa stvar ali za ono sta ja zelim da pravim nije mi bila neophodna, mogao sam nesto drugo kupiti a nju kasnije. Da kojim slucajem nisam kupio cirkular, bilo bi kao da nista nisam ni kupio, dzabe sve ostalo. Mozes citati forume, slusati tudja iskustva, koliko god hoces, ali dok nekoliko puta ne osetis masinu u rukama, dok se ne upoznas sa njom, ne shvatas njenu pravu vrednost.metabo wrote:Ako si mislio da ti ubodna glumi cirkular, u grdnoj si zabludi!
Ove dve alatke su projektovane za potpuno različite poslove i treba ih posmatrati odvojeno, ali ih nikako ne treba razdvajati. I jedna i druga testera su na vrhu prioriteta u svakoj radionici. Neko češće koristi cirkular, a neko ubodnu, ali ne znam nikoga ko može da se oderkne usluga bilo koje od njih. Za mene su i cirkular i ubodna odvojeni zakonigrunf21 wrote:Sada , dve nedelje posle kupovine, mogu da kazem da je cirkular zakon, ne kazem da je ubodna losa stvar ali za ono sta ja zelim da pravim nije mi bila neophodna, mogao sam nesto drugo kupiti a nju kasnije.

Slazem se da su obe vazne, mislio sam na ocekivanja pre kupovine kada sam mislio da ce mi cirkular sluziti uglavnom za grube stvari dok cu za finije koristiti ubodnu. Sada vidim da i cirkular moze biti `fin` dok ubodna sluzi za sasvim druga rezanja koje nemaju veze sa finocom vec vrstom reza. Svakako mi je potrebniji cirkular jer uglavnom nesto petljam sa camovim daskama dok ce neko ko radi sa ivericom koju mu iseku na meru reci da mu je ubodna potrebnija jer kako bi otvorio rupu za ugradnu plocu...
Mislim da dosta njih misle kako je cirkular grub i sluzi za vece stvari a da je njima dovoljna ubodna da povremenio nesto preseku. Koliko sam zapazio, ljudima koji nisu profesionalci i koji kupuju alat za `ponekad`, ubodna je na vrhu prioriteta, odmah posle busilice, verovatno svi planiraju da je koriste kao neku univerzalnu testeru, dobro si rekao ne moze ona da glumi cirkular.
Mislim da dosta njih misle kako je cirkular grub i sluzi za vece stvari a da je njima dovoljna ubodna da povremenio nesto preseku. Koliko sam zapazio, ljudima koji nisu profesionalci i koji kupuju alat za `ponekad`, ubodna je na vrhu prioriteta, odmah posle busilice, verovatno svi planiraju da je koriste kao neku univerzalnu testeru, dobro si rekao ne moze ona da glumi cirkular.
- GERSIVARIUS
- Majstor početnik
Nisam siguran 100%ali mislim da je laser(koji projektuje preciznu liniju)predviđen za situacije u kojima treba napraviti kratak precizan rez.Recimo da želiš da otvoriš kvadratnu rupu 10*10cm.Sa cirkularom to nije moguće(ili je jezivo nezgodno).Predpostavljam da pošto bi izbušio pilot rupe i između njih iscrtao vodeće linije,uz pomoć tačnog lasera bi poravnjao pravac testerice sa vodećom linijom nacrtanom na materijalu(verujem da tako male dužine mogu da se isecaju bez montiranja šine samo sa paralelnim graničnikom).Molio bi da neko prokomentariše ovo moje razmišljanje i napominjem da ne tvrdim da je ovo što sam izneo tačno već pretpostavka.Pozdrav.P.S.Izvinjavam se administratorima na greškama u vezi neotvaranja novih tema za svako novo pitanje.Nadam se da sam ovo uradio kako treba.dragisa dragisa wrote:Nikad mi nije bilo jasna"epohalna" ideja da se laser montira na ubodnu testeru. Ubodna testera je prvenstveno namenjena za krivolinijsko rezanje, a tu laser ne može da pomogne. Zato nemoj mnogo da se "uzbuđuješ" zbog njegove preciznosti. Laser shvati kao markentiški trik i zaboravi da ga imaš na testeri.
"Julije dječače,ja sam odviše star ali poslušaj što ću ti reći-kaniš li pobjediti,nikako ne smješ izgubiti!"
Za precizan pravolinijski rez ubodnom testerom laser nije potreban, a na žalost ni dovoljan uslov. Kvalitetan sistem za vođenje testerice, sa mogućnošću fiksiranja pravca mrdanja u dve tačke, i mogućnost da se testerica postavi pod tačno 90 stepeni u odnosu na bazu su potrebni uslovi. Da bi bili i dovoljni, potrebna je sigurna ruka majstora za koju su potrbne stotine i stotine metara prethodno napravljenih "vrljavih" rezova. Laser na jeftinom alatu je lutrija. A lutrija ko lutrija: dobija jedna od milion.GERSIVARIUS wrote:Nisam siguran 100%ali mislim da je laser(koji projektuje preciznu liniju)predviđen za situacije u kojima treba napraviti kratak precizan rez.
Ideja sa pilot rupama je pravilna. Ipak, za ravan rez su potrebna i pomagala koja drže pravac. To što ti testericom pratiš liniju "iz ruke" i misliš kako je pravac savršen je samo prividan uspeh. Otrežnjenje sledi kad pogledaš gotov rez i shvatiš da je to daleko od onoga što si mislio da jeste.
tu ubodnu testeru koju si kupio einhell je kao alatka toliko losa da je to neverovatno. sam sam imao dve. jednu sam prodao novu u kutiji a druga se vuce negde po radionici maltene isto nova. kao prvo jako su bucne a kao drugo imaju i jaku vibraciju u ruci sto uopste nije podobno za neko duze secenje. ako zelis dobar rez moras kao prvo da kupis kvalitetnu testericu jer ta koju si ti dobio uz ubodnu kad si je kupio nemoze ni lesonit da isece kako treba a kamoli nesto drugo. ako hoces dobre testerice uzimaj iskljucivo metabo ili bosh koje su tvrde i jisu savitljive da kad seces krivinu ona se iskosi i bezi iz ose.
a ovo sto su kolege gore navele moras da imas i jako dobru ruku da bi neki ravan rez izvukao a za tako nesto je samno potrebno vreme i praksa.
a ovo sto su kolege gore navele moras da imas i jako dobru ruku da bi neki ravan rez izvukao a za tako nesto je samno potrebno vreme i praksa.