Шток за врата и пурпена

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Arax
Majstor početnik

Шток за врата и пурпена

Post by Arax »

Занима ме, пошто сам видео на пар места да да шток од собних врата држи само пурпена, нема ексера ни типлова, ништа само пурпена, колико је то добро? Да ли ће после неког времена, неким случајем то да попусти? Јер бих требао да постављам пар штокова, ја сам увек до сада типловао па стављао пурпену. Ђта мислите да ли је довољна само пурпена?
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Vise nego dovoljna (probao, i postavljao i skidao).
Drzi mnogo bolje nego tiplovi, posto hvata na velikoj povrsini, pogotovu kada je zid tanak, i jos od suplje cigle (kakva je vecina)..
Jedino je apsolutno neophodno, da stavis unutar stoka bar jedno 4 letve, da ga pur pena ne bi uvila kad krene da se siri.
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Хвала то ми је битно да знам, јер сам само пар пута постављао штокове, а за летве знам да су потребне.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Letos, kad sam radio zastakljivanje lođu i menja drvenariju u kuhinji, majstori su koristili neku Wurth penu koja samo popunjava rupe i lepi, a NE Å IRI. Sve dihtuje savršeno i ništa nije krivo :)
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Drzi kod mene balkonac 1400x2100mm zadnjih par godina bez problema.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

metabo wrote:Letos, kad sam radio zastakljivanje lođu i menja drvenariju u kuhinji, majstori su koristili neku Wurth penu koja samo popunjava rupe i lepi, a NE Å IRI. Sve dihtuje savršeno i ništa nije krivo :)
Nevolja sa Wurtom je sto su ukinuli sve maloprodaje (koliko sam obavesten). Jedino imaju VP na Novosadskom putu. Jel zna neko gde ima da se kupi njihovih proizvoda? Inace treba mi neki od onih trajnoelasticnih kitova/lepaka koji je otporan na visoke temperature (treba mi da ulepim i zadihtujem jedan uvodnik vazduha u blizu motora gde je prilicno vruce).
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Jedino da zovnes ovu devojcicu sa kojom ja radim pa da ti posalje na kucnu adreu plus PDV ako znas kataloski broj ,vole i oni kes nesikiraj se.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

radmit wrote:Jedino da zovnes ovu devojcicu sa kojom ja radim pa da ti posalje na kucnu adreu plus PDV ako znas kataloski broj ,vole i oni kes nesikiraj se.
Hoćeš da kažeš da nisu gadljivi na keš :)
Pogledaj http://www.wurth.rs/ Gore desno su linkovi prema tri kataloga...
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Samo neka susti pa i nesretni dinari.
zole
Precizni šegrt

Post by zole »

metabo wrote:Letos, kad sam radio zastakljivanje lođu i menja drvenariju u kuhinji, majstori su koristili neku Wurth penu koja samo popunjava rupe i lepi, a NE Å IRI. Sve dihtuje savršeno i ništa nije krivo :)
Koristio sam Wurth penu i mogu da je preporučim odlična je kvalitetna plavozelena lepi i dihtuje.Neki dinar je skuplja ali znaš da je prava stvar!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Mislim da nije lose na stoku sa spoljasnje strane napraviti nekoliko kanala uzduzno da pjena udje u njih! A ako su vrata bas teska najvece opterecenje je na najgornjoj sarki tako da mozes radi sigurnosti postaviti jedan saraf u njenoj visini! Mozes i da ga sakrijes negdje u falcu za krilo i pokrijes kederom da se ne vidi!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Stvar sa pur penom je dosta jednostavna.
Zasto ona u sustini drzi mnogo bolje nego srafovi i tiplovi?
Svaka veza pa i ona srafom je onoliko jaka koliko je jak njen najslabiji deo. Dzaba sto si ti stavio sraf fi 12mm koji sam po sebi moze da drzi par tona, kad je tipl uvijen u suplju cigulu, i veza cigla tipl ne moze da izdrzi ni 15 kila. Jos gore, taj tipl se oslanja na oko 1cm tankog zida, i hoce da ga pokida. Kad tresnes vratima sila se prenosi na 6 tacaka od po par kvadratnih santimetara.
Pur pena sa druge strane ima oslonac na celoj povrsini tog zida. Kad bi posmatrao parcence pur pene, ono drzi slabije nego sraf/tipl, ali parcica je mnogo. Kada se pena stvrdne, posto stok na nju deluje isto tako velikom povrsinom (a tezina vrata se prenosi preko stoka), stok jednostavno ne moze da je "sabije" ili "otkine". Kad tresnes vratima koja su montirana penom, sila se prenosi na oko 0.5 kvadratnog metara povrsine (ako je zid sirine 10cm), sto ce reci na otprilike 400 puta vecu povrsinu nego kod srafa.
Nema potrebe za kanalima. Pena se jednostavno "zalepi" za stok, tako da je ni pored najbolje volje ne mozes skinuti.
Skidao sam jednom vrata koja su bila taze postavljena (par sati pre toga, sto ce reci pena jos nije ni postigla svoju konacnu cvrstocu), posto nismo lepo podkajlovali, pa se stok izvio. Ni ja ni drugar nismo bas "slabasni", al dok nismo dobro isekli penu svuda u krug (ali bas svuda) i to tako da smo "iscupali" jedno pola santimetra pene, nije bilo sanse da mrdnemo stok bilo gde. Samo prosecanje pene nije dalo nikakav rezultat, stok je i dalje stajao ko da je sastavni deo zida.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Kada naidje problem sa isecanjem pene najbolja je sajlica za isecanje sofer sajbni .Mislim kuda prodje to je proseceno dok nozem ili skalpelom nisi nikad siguran de je zakacilo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moze i onaj elektricni kuhinjski noz. Ostrice su mu dovoljno dugacke da prodje skroz, osim ako nemas neki bas debeo stok.
Inace je fenomenalan za secenje stiropora.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

mbole wrote:Nevolja sa Wurtom je sto su ukinuli sve maloprodaje (koliko sam obavesten). .
ponovo su poceli sa starim nacinom prodaje - uvideli da im je opala prodaja
Post Reply