Dilema oko sobnih vrata

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

Tika-spic.Ja se iskljucivo bavim usluznim lakiranjem gradjevinske stolarije,namjestaja i dr.Imam neko dugogodisnje iskustvo.I gore sam ti predlozio ta kraft-master vrata (obloga sa teksturom).Razlike postoje u kvalitetu ali ne tolike koliko bih te mogle sacuvati od neodrzavanja,ostecenja,to je otprilike svedeno na stvar ukusa.Nista ne znaci to sto su mdf ili kraftmaster ako su lose odradjena:los mdf.lose montiranje,obrada,lakiranje,okov sve to utice,znaci lose odradjena vrata od mdf nikad ne mogu biti bolja od dobro odradjenih kraftmaster vrata.Gore sam ti napominjao prednosti kraft master vrata (naravno lakirana poliuratanskim bojama,nikako sandolin,uljana ,nitro ili vodena za vanjsku upotrebu).Ova vrata od mdf su sa dosta ravne povrsine koja je previse osjetljivija od kraft master podloge.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

:)
Posle kazemo da smo stolari :rolleyes:
Ne oprostivo je da nema pisanog teksta o vratima,mislim da nam par dana nema kolege Metaba da pojasni stvari.
Moj glas za furnirana pa lakirana unutrasnja vrata.

Image

Image

Do duse slike su kutije(stoka) ili kako ko zove ali mogu da posluze da znate o cemu pricam.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Slike su sa neta ne ljutite se
za MD (6mm sa kanalinama po želji) + PU.
Image
Taj kraft-master nisam nikada video tako da ne znam sta je.
Image

Moj glas za furnirana pa lakirana unutrasnja vrata.
Image

Sve u svemu unutrasnjost svih je ista
drveni ram u krug,ojacanje gde su sarke,kartonsko sace,

razlikuju se oblogom:medijapan debljine 4mm(6mm ako se sara)ili kraft master(koji mislim da ima vise boja i kvaliteta)

Sva ova vrata najcesce su farbana poliuretanima(pu) bojama(plava,zuta,bela...) lakovima(bezbojni vidi se boja drveta)

To je prica za sobna vrata,postoje i zahtevi za hotele i javne objekte tipa zvucne izolacije,protivpozarne zastite itd ali .........
tika_spic
Šegrt

Post by tika_spic »

Dule wrote:Do duse slike su kutije(stoka) ili kako ko zove ali mogu da posluze da znate o cemu pricam.
Nemoj tako. Čak i ja znam da pravim razliku između te dve stvari. To nije isto.
Na slici su, koliko ja razumem, uske kutije - za pregradni blok.

@Dule, nisi potrefio baš osnovni model. Ova vrata na trećoj slici - furnirana pa lakirana, meni se čini i bajcovana pre lakiranja, imaju furnir postavljen u trakama pod 90 stepeni, što ih bitno poskupljava. Negde sam pre neki dan i video kako se tačno zove taj dezen, ali sam zaboravio. Osnovna verzija podrazumeva samo furnir postavljen u jednom (vertikalnom) pravcu.

@Dule, u svakom slučaju, hvala na odgovorima. Stavrno si mi razjasnio neke stvari.
salchi-ciro wrote:Tika-spic.Ja se iskljucivo bavim usluznim lakiranjem gradjevinske stolarije,namjestaja i dr....
Mislim, nemo' se ljutiš. Verujem ja tebi sve što si mi savetovao. Jasno sam napisao da mi je vlasnik firme koja izrađuje i farba vrata od MD i KM rekao da je kvalitetnija varijanta MD+PU nego KM+PU. Još jedan stolar mi je rekao da ako se desi veći defekt na vratima, npr. kao posledica udara pri pomeranju nameštaja, lakše je popraviti vrata MD+PU nego KF+PU, zbog toga što tekstura ne može da se obnovi, a ravna površina može da se ponovo dobije pomoću nekih gitova. Posle se samo uradi farbanje oštećenog mesta i ništa se ne poznaje. Taj majstor je navodno to već radio.

Terminologija: kanalići, kanalice, kanaline, kanelure ...
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Salchi-ciro imas li kontakta sa bojama za igracke?Posto radis lakiranje.
grunf21
Precizni šegrt

Post by grunf21 »

:):):)
Istu sam dilemu imao pre godinu dana i trazio odgovor na nekom drugom forumu kada mi je Ciro dao savet koji sam poslusao, hvala jos jednom! Kraft master vrata sam lakirao bezbojnim mat PU lakom i veoma sam zadovoljan kako izgledaju, deluju skuplje nego sto jesu i odaju utisak punog drveta cak mi se vise svidjaju od punih vrata kod jednog prijatelja koje je duplo skuplje platio, bas kao sto kazes lose odradjeno odaje utisak jeftinoce iako nisu jeftina.
tika_spic
Šegrt

Post by tika_spic »

I meni se sviđaju vrata KF+PU, al' ne pitam se samo ja oko tih stvari.;)
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

radmit wrote:Salchi-ciro imas li kontakta sa bojama za igracke?Posto radis lakiranje.
Bilo je par interesovanja za te boje ali ni jedna nije realizovana,problemi oko papira (sertifikati) a i cena dosta utice.Ako je sta ozbiljno moglo bih se odraditi.A cene lakiranja,moras mi reci sta bi se lakiralo i kojom bojom,Pozdrav za zaposlene u Lipi.
Last edited by salchi-ciro on 05 Oct 2009 19:37, edited 1 time in total.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Salchi -ciro posalji mi neki mobilni na email il pp pa da se cujemo
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Sva ta vrata koja ste naveli, drage kolege, su dobra i za sobna kao i za kupatilska.
Vrata od MDF-a su dosta teza od ostalih, ali se zato i kace na sarke namijenjene za njih.
Sva ta vrata ce da sluze decenijama ako se naprave, okuju, ofarbaju i ugrade kako treba.

Po meni najvaznije stvari pri prvljenju vrata:
Pravilan odabir sarki zavisno od materijala od kojih su vrata
Ako je krilo vrata drveno ili MDF staviti 3 sarke, stim da treca ne ide u sredinu nego na 10-15cm ispod gornje sarke.
Osa oko koje se sarke okrecu MORA biti ista za sve sarke!!! Staviti prvo gornju i doljnju pa na njih nasloniti ravnu letvu(dugacku libelu) pa
srednju sarku prisloniti do letve i zasarafiti. U slucaju da osa okretanja nije zajednicka za sve sarke one ce pritiskati jedna drugu prilikom
otvaranja!
Sto se lakova tice ja sam na stranu PU i vodenih. Ali i tu se cesto javlja greska jer vrata i stokove treba lakirati prije postavljanja i to obavezno
sa svih strana. Na kupatilska vrata treba obratiti paznju na doljnji dio stoka i krila jer ako nije ofarban povuci ce vlagu sa plocica koja je u
kupatilima cesta!

U sustini sva su dobra sto se tice zatvaranja, dihtovanja, a o ukusima ne treba raspravljati!
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Sasa wrote:Sto se lakova tice ja sam na stranu PU i vodenih. Ali i tu se cesto javlja greska jer vrata i stokove treba lakirati prije postavljanja i to obavezno
sa svih strana. Na kupatilska vrata treba obratiti paznju na doljnji dio stoka i krila jer ako nije ofarban povuci ce vlagu sa plocica koja je u
kupatilima cesta!
Ovo sto jeSasa naveo slazem se u potpunosti iz licnog iskustva.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Samo treba jos da dodam da ako se nekim slucajem vrata moraju skratiti da nebi kacila pod obavezno ih treba ofarbati na mjestu skracivanja bez obzira na to dali se to vidi ili ne!

To farbanje je takodje dobro rjesenje za ona najjeftinija vrata sa stokom od iverice i krilom od nekog loseg "MDF-a" presvucenog najtanjom pvc folijom. Takva vrata uz pravilnu montazu mogu dosta da sluze ali su kantovana sa 3 strane a odozdolj je sirovi medijapan, a svi znate sta ce se desiti tim vratima kad ih neko stavi u kupatilo!

Zato cetku u ruke i farbajte vrata odozdolj jer je to najosjetljivije mjesto i ako se ne vidi!!!
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

Sasa u potpunosti se slazem s tobom,isto sam mu ja gore to navodio.Mislim da postoji razlika u savetima koje dajemo mi na sajtu i od savetnika trgovaca i stolara u neposrednom kontaktu sa kupcem.Mi dajemo nepristrasne savet.Mislim da Sasa iz Podgorice,radmit iz Pozega ili ja iz Bijeljine nemamo komercijalne koristi od tih saveta.To sto taj proizvodi vrata nije mjerilo kvaliteta.Koliko sam pregledao (sto i ostalim ucesnicima predlazem) potpise,vidi se da iza njih stoje ozbiljne i kvalitetne firme(braca dubak d.o.o.szr Lipa.Mislim bas da je i uspjeh ovog sajta sto se u 90% slucajeva daju ne komercijalni i korisni savjeti.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Trgovci uvek govore da je najbolje ono gde im je najveci rabat,a ovo ljudi sto je na ovom forumu uglavnom prenose licna iskustva koja su skupo platili u praksi ,sto iz hobija sto iz profesionalnog posla.Ako smo mi morali da bacamo kojekake sirovine da bi dosli do rezultata nemoraju drugi .
grunf21
Precizni šegrt

Post by grunf21 »

Bez obzira o kom proizvodu se radi, trgovci u 90% slucajeva nemaju pojma o proizvodu koji prodaju, ni sa majstorima nije mnogo bolja situacija cak i oni koje preporucuju trgovci su uglavnom priuceni, samouki i sa debelom rezervom treba uzeti u razmatranje ono o cemu pricaju. Covek mora da bude od svega po malo :) psiholog - da proceni sa kim ima posla, tehnicki `potkovan` - da ga ne namagarce besmislenim idejama, ekonomista - gde i pod kojim uslovima kupiti...
Ustvari ovo se odnosi na sve oblasti, danas u moru kojekakvih likova tesko je doci do pravih ljudi,prosle godine sam dovrsio kucu i verujte mi da sam se nagledao i naslusao svega i svacega, cesto se desavalo da se stvarno zapitam da li me to neko zajebava, skrivena kamera ili slicno...
Dosta toga sam saznao po forumima, hvala bogu da postoje :)
Post Reply