Sto za kompjuter, pomoc
Sto za kompjuter, pomoc
Jako sam se obradovao kada sam na netu naisao na stolarski forum. Nadam se da cu dobiti prave odgovore kako bih uspeo da prebrinem ovu muku:)
Naime menjao sam neki raspored u sobi i potreban mi je sto za kompjuter odredjenih dimenzija kako bi se uklopio. Jako je tesko naci gotov sto tih dimenzija i takav kakav meni treba. Da ne bih duzio zamolio bih sve da me posavetuju posto se nikako ne razumem u ovo.
Potreban mi je najprostiji sto koji je moguce napraviti, znaci radnu povrsinu i nogare sa strane. Bez ikakvih polica ili bilo cega. Vec oko nedelju dana pretrazujem sve radnje i nigde nisam mogao da nadjem takav jednostavan sto. Znaci ove dimenzije bi mi bile savrsene.
100cm duzina
70cm sirina
74cm visina
Takodje bi trebao da ima tockice, posto imam klik klak krevet i kada bih ga namestao sto bi morao da okrecem.
Jako se slabo secam casova opsteg tehnickog obrazovanja tako da mi i ovo predstavlja problem da stavim na papir.
Bio sam do jedne radnje u Beogradu koji su mi rekli da moram da nacrtam da bi oni znali kako i sta da rezu.
Mene zanima na pocetku jel moguce da se ovo napravi za nekih 2000-2500din.
Takodje me zanima jel neko moze da me posavetuje kako da nacrtam ovo, tj. plan stola koji moram da predam njima.
Takodje bi me zanimalo ako neko moze da preporuci neku radionicu koaj bi mogla za ovu cenu da mi to napravi(naravno u koliko je to u skladu sa pravilima foruma).
Hvala svima.
Naime menjao sam neki raspored u sobi i potreban mi je sto za kompjuter odredjenih dimenzija kako bi se uklopio. Jako je tesko naci gotov sto tih dimenzija i takav kakav meni treba. Da ne bih duzio zamolio bih sve da me posavetuju posto se nikako ne razumem u ovo.
Potreban mi je najprostiji sto koji je moguce napraviti, znaci radnu povrsinu i nogare sa strane. Bez ikakvih polica ili bilo cega. Vec oko nedelju dana pretrazujem sve radnje i nigde nisam mogao da nadjem takav jednostavan sto. Znaci ove dimenzije bi mi bile savrsene.
100cm duzina
70cm sirina
74cm visina
Takodje bi trebao da ima tockice, posto imam klik klak krevet i kada bih ga namestao sto bi morao da okrecem.
Jako se slabo secam casova opsteg tehnickog obrazovanja tako da mi i ovo predstavlja problem da stavim na papir.
Bio sam do jedne radnje u Beogradu koji su mi rekli da moram da nacrtam da bi oni znali kako i sta da rezu.
Mene zanima na pocetku jel moguce da se ovo napravi za nekih 2000-2500din.
Takodje me zanima jel neko moze da me posavetuje kako da nacrtam ovo, tj. plan stola koji moram da predam njima.
Takodje bi me zanimalo ako neko moze da preporuci neku radionicu koaj bi mogla za ovu cenu da mi to napravi(naravno u koliko je to u skladu sa pravilima foruma).
Hvala svima.
Najjednostavnija varijanta je da kupis samo plocu 100X70 iskantovanu sa sve cetri strane, i 4 komada nogu za stolove koje samo prisrafis (na njih obicno mogu da se postave tockici). Jedino sto su noge malo skuplje, pa to verovatno prevazilazi tvoj budzet.
Druga varijanta je da sve napravis od univera.
Trebaju ti sledece ploce:
1 kom 100X70 kantovano sa svih strana (ploca)
2 kom 74X68.2 kantovane duze strane (bokovi)
1 kom 100X50 kantovane obe krace i jedna duz strana. (ledja)
Pored toga:
6 kom srafova recimo 4.5X50 ili konfirmat
4 kom ugaonika (L) recimo 4X4cm
8 kom srafova 4X18
Odgovarajuci tockici koji mogu da idu u bok Univera
Prvo prisrafis ledja za bokove, tako da im budu poravnate gornje ivice. Tako gledano odozgo dobijes cirilicno slovo P. Na to postavis plocu, i onda je pricvrstis L ugaonicima. Gotovo.
Nisi napisao odakle si, mozda ti se javi eko ko je u blizini.
Druga varijanta je da sve napravis od univera.
Trebaju ti sledece ploce:
1 kom 100X70 kantovano sa svih strana (ploca)
2 kom 74X68.2 kantovane duze strane (bokovi)
1 kom 100X50 kantovane obe krace i jedna duz strana. (ledja)
Pored toga:
6 kom srafova recimo 4.5X50 ili konfirmat
4 kom ugaonika (L) recimo 4X4cm
8 kom srafova 4X18
Odgovarajuci tockici koji mogu da idu u bok Univera
Prvo prisrafis ledja za bokove, tako da im budu poravnate gornje ivice. Tako gledano odozgo dobijes cirilicno slovo P. Na to postavis plocu, i onda je pricvrstis L ugaonicima. Gotovo.
Nisi napisao odakle si, mozda ti se javi eko ko je u blizini.
U principu, svako stovariste koje sece ivericu na meru, takodje sklapaju ivericu, dovoljno je da odes i da im kazes mere i sta zelis, to bi te kostalo preko 2500 hiljade, jer placas materijal i ruke, kada bi ti sam napravio stolce(ili uz pomoc drugova) i platio samo materijal izaslo bi bas tako oko 2000-2500, takodje zavisi koju ivericu uzima, jer imas 620 din. kvadrat iverice pa na gore. koliko kvatrada ima stolce, toliko ce ti trebati para za stolce, sto stolce ima vise pregrada, fioka itd, to znaci vise kvadrata i para.
Plan stola nacrtaj kako zelis da izgleda, i dimenzije koji si vec ovde postavio, oni bi trebali, ako ti ne znas da sami u dogovoru sa tobom dodjete do zeljenog stolceta..
Plan stola nacrtaj kako zelis da izgleda, i dimenzije koji si vec ovde postavio, oni bi trebali, ako ti ne znas da sami u dogovoru sa tobom dodjete do zeljenog stolceta..
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
Koliko sam shvatio prema opisu kantovanja, mbole misli na nešto ovako (početna ideja, a ti je razradi; možda hoćeš i "fioku" za tastaturu, itd. )...

Iverica je debljine 18 mm, a visinu stola određuješ dužinom bočnih stranica. Na slici je 722 (740-18), a ti možeš da uzmeš u obzir i visinu tičkića, pa prema tome namesti visinu gornje površine stola.
Ako želiš kvalitetnije kantovanje (barem gornja ploča) traži ABS (isplati se za ovu cenu da povećaš budžet zbog krzanja koje trpi gornja ploča).
Pozdrav i dobro došao

Iverica je debljine 18 mm, a visinu stola određuješ dužinom bočnih stranica. Na slici je 722 (740-18), a ti možeš da uzmeš u obzir i visinu tičkića, pa prema tome namesti visinu gornje površine stola.
Ako želiš kvalitetnije kantovanje (barem gornja ploča) traži ABS (isplati se za ovu cenu da povećaš budžet zbog krzanja koje trpi gornja ploča).
Pozdrav i dobro došao

Hvala na jako brzim odgovorima i na ovako slikovitom objasnjenju. Ovo je upravo ono sto sam trazio. Ja bih da istampam ovu sliku i da odnesem da mi oni iseku, nadam se da mogu tako da rade? Samo bih pitao za ugaonike, jer oni spajaju stranice i gornju plocu? Posto ima 4 komada pa me takodje zanima gde da ih prisrafim?
Arax je spomenuo i stovariste koje sece ivericu, jer moze neki predlog gde bi ja u Beogradu to mogao da nadjem?
Hvala na dobro doslici:)
Arax je spomenuo i stovariste koje sece ivericu, jer moze neki predlog gde bi ja u Beogradu to mogao da nadjem?
Hvala na dobro doslici:)
Iz kog si kraja Beograda?Arax je spomenuo i stovariste koje sece ivericu, jer moze neki predlog gde bi ja u Beogradu to mogao da nadjem?
U Zemunu imaš Perin, Artinvest, Å ipad, Agaciju... Svi oni kroje na meru i kantuju. Ako radiš ABS napomeni da rade sa predfrezom (tada automatski oduzima širinu materijala za dabljinu ABS trake - 2mm)
Da. Oni spajaju gornju ploču sa stranicama. Å rafi ih tako da ti ne smetaju i da se ne vide, sa donje strane ploče i sa unutrašnje strane bokova. Ovo ti je najnajnajjednostavnije rešenje. Ima tu i drugih varijanti i podvarijanti, ali ovo ti je baš za nekoga ko je apsolutno van priče i ko nema alata. Obavezno obezbedi pomoćnika za sklapanje.Samo bih pitao za ugaonike, jer oni spajaju stranice i gornju plocu? Posto ima 4 komada pa me takodje zanima gde da ih prisrafim?
Ako trebaš da provlačiš neke kablove kroz leđa, rešenje ti je da probušiš okruglu rupu (za to ti treba krunasta testere koja se kači na bušilicu). Ako bušiš rupu kroz gornju ploču, postoje i plastičme maske koje pokrivaju tu rupu, ali prvo kupi njih, pa onda buši

Za stovariste ti ne treba slika.
Treba ti spisak materijala koji bi prema ovoj slici izgledao:
1 kom 100X70 (na stovaristima koriste santimetre) kantovano sa svih strana ABS
1 kom 100X50 kantovano jedna duza i dve krace strane ABS ili tanka kant traka, stvar finansija
2 kom 72.2X68.2 kantovano obe duze strane ABS (i ovo je ivica koja je izlozena maltretiranju pa i tu idi obavezno sa ABS-om)
Od ove mere 72.2 oduzmi jos visinu tockica
Godovi (ako je materijal takav da ima teksturu) idu uvek duz prve mere.
Znaci ako za plocu kazes da je 100X70 godovi ce ici s leve na desnu stranu stola. Ako kazes da je 70X100 godovi ce ici s prednje ka zadnjoj strani.
Treba ti spisak materijala koji bi prema ovoj slici izgledao:
1 kom 100X70 (na stovaristima koriste santimetre) kantovano sa svih strana ABS
1 kom 100X50 kantovano jedna duza i dve krace strane ABS ili tanka kant traka, stvar finansija
2 kom 72.2X68.2 kantovano obe duze strane ABS (i ovo je ivica koja je izlozena maltretiranju pa i tu idi obavezno sa ABS-om)
Od ove mere 72.2 oduzmi jos visinu tockica
Godovi (ako je materijal takav da ima teksturu) idu uvek duz prve mere.
Znaci ako za plocu kazes da je 100X70 godovi ce ici s leve na desnu stranu stola. Ako kazes da je 70X100 godovi ce ici s prednje ka zadnjoj strani.
malo da se umesam :
- 100*70 * 1 kom. ploca stola, kantujes jednu duzu i dve krace abs i jednu duzu melaminsku traku.
- 65,7*66 * 2 kom. stranice stola, mozes da kantujes dve krace sa melaminskom
- 92.4*8 * 2 kom. ukrute, kantujes jedna duza melaminska
- 35*92.4 * 1 kom ledja, kantujes jedna duza melaminska
prva mera ti prati teksturu, uzmes tockice sa navojem 6.5 cm ( uzmes dva sa kocnicom da ti sto neseta sam), treba ti i 10 srafova 4*50 i 6 kom. 4*30.
- 100*70 * 1 kom. ploca stola, kantujes jednu duzu i dve krace abs i jednu duzu melaminsku traku.
- 65,7*66 * 2 kom. stranice stola, mozes da kantujes dve krace sa melaminskom
- 92.4*8 * 2 kom. ukrute, kantujes jedna duza melaminska
- 35*92.4 * 1 kom ledja, kantujes jedna duza melaminska
prva mera ti prati teksturu, uzmes tockice sa navojem 6.5 cm ( uzmes dva sa kocnicom da ti sto neseta sam), treba ti i 10 srafova 4*50 i 6 kom. 4*30.
A taman sam sve isplanirao:) @pajko, ne znam sta su ukrute a i ne znam ove dimenzije mi nisu nesto jasne:(. Ja bih Vas zamolio da mi ako Vam nije tesko napisete sta meni sve treba. Ceo spisak, tako da ja mogu sa tim spiskom da odem kod stolara. Znaci toliko dasaka, toliko srafova i toliko tockica sa kocnicama. Ne verujem da sam toliko tupav samo sam jako nesiguran jer ne zelim da nesto pogresno odseku i onda ostanem bez stola.
@Metabo, zvao sam danas "Perin" i rekli su da dodjem sutra i da mogu da mi iseku za 1 dan sve. To mi jako odgovara samo se nadam da su i ok posto sam video na sajtu kako im dobro izgleda firma... Jel mi mozes predloziti gde mogu kupiti te srafove i tockice i sve sto mi treba, nisam motorizovan a zivim u centru i bilo bi mi lakse kada bih znao na koju adresu da se obratim za sve.
@Metabo, zvao sam danas "Perin" i rekli su da dodjem sutra i da mogu da mi iseku za 1 dan sve. To mi jako odgovara samo se nadam da su i ok posto sam video na sajtu kako im dobro izgleda firma... Jel mi mozes predloziti gde mogu kupiti te srafove i tockice i sve sto mi treba, nisam motorizovan a zivim u centru i bilo bi mi lakse kada bih znao na koju adresu da se obratim za sve.
Pajko je dao malo drugaciju konstrukciju, pa se zato njegove mere razlikuju (videcu da kasnije to nacrtam pa izaberi koja ti se varijanta vise svidja).
Sto se tice srafova, tockica... to sve imas na stovaristima koja prodaju univer (znaci i u Perinu).
Ako si iz centra, onda ti mozda vise odgovara recimo Tihos u Cvijicevoj 19, ili Crvena Jabuka u Poenkarevoj 1 (kod Dunav stanice).
Sto se tice srafova, tockica... to sve imas na stovaristima koja prodaju univer (znaci i u Perinu).
Ako si iz centra, onda ti mozda vise odgovara recimo Tihos u Cvijicevoj 19, ili Crvena Jabuka u Poenkarevoj 1 (kod Dunav stanice).
Evo obecanih crteza:

Listu materijala imas u Pajkovoj poruci.
U sustini je ova konstrukcija sa ukrucenjima bolja, jedino sto se vide srafovi sa strane. Mozes da kupis nalepnice u dezenu u kome ti je i univer da ih pokrijes (imaju ih na stovaristima).
Jedino sto bih ja ipak sve kantovao ABS-om. Razlika u ceni na ovoliko materijal nije preterano velika, a ABS osim sto je dosta izdrzljiviji nema ostre vec zaobljene ivice, sto em lepse izgleda, em manje boli kad se o njih udaris

Listu materijala imas u Pajkovoj poruci.
U sustini je ova konstrukcija sa ukrucenjima bolja, jedino sto se vide srafovi sa strane. Mozes da kupis nalepnice u dezenu u kome ti je i univer da ih pokrijes (imaju ih na stovaristima).
Jedino sto bih ja ipak sve kantovao ABS-om. Razlika u ceni na ovoliko materijal nije preterano velika, a ABS osim sto je dosta izdrzljiviji nema ostre vec zaobljene ivice, sto em lepse izgleda, em manje boli kad se o njih udaris

- milan_carpenter
- Majstor početnik
imam za tebe vise modela
Last edited by milan_carpenter on 24 Oct 2009 04:12, edited 1 time in total.
" BOG TI SUDI PRE NEGO STO I POMISLIS "