Kvasenje pre lakiranja

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Esteta
Precizni šegrt

Kvasenje pre lakiranja

Post by Esteta »

Citala sam ovaj tekst http://www.stolarskaradionica.com/tehni ... cija=citaj ali mi i dalje nije jasno cemu sluzi to kvasenje pre lakiranja. Je'l bi mogao neko da mi objasni zasto se to radi?
rushinbrain
Majstor majstora

Post by rushinbrain »

"Na ovaj ćemo način podići vlakna drveta sa površine šmirglanja i sprečićemo da se vlakna podignu i površina ogrubi ako lakiramo vodenim lakom. Ali, ja ne lakiram vodenim lakom, istrčava se gospodin piskavim glasićem sa te strane ekrana. A ja kažem - baš me briga, nego lepo uzmi tu vodu i taj sunđer.

Svejedno, ako bi sada lepo išmirglali parče drveta i ostavili ga, recimo, mesec dana, površina bi ponovo bila gruba. Stoga, vodu u ruke i prskaj."

ja mislim da to vrijedi za svaki lak ne samo vodeni
Last edited by rushinbrain on 12 Oct 2009 09:24, edited 1 time in total.
greh je stavit saraf u drvo..al nekad su grijesi slatki kao zene :D:D:D
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Postize li se isto ako bajcujete vodenim bajcom pa blago presmirglate prije osnovnog laka!?

Objasni kolegama i o kolicini vode da neko ne shvati da treba da natopi dasku vodom!?
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Kvasenje pre lakiranja sluzi da se ona vlakna koja su inace bila "pritisnuta" uz povrsinu prilikom smirglanja ponovo podignu, i ovaj put preseku šmirglom. Sve to zarad dobijanja lepo išmirglane površine. I da, poželjno je prilikom svakog lakiranja, nebitno kojim lakom lakirate lepo isprskati drvo.
Esteta
Precizni šegrt

Post by Esteta »

Ma ja sam vec postavljala pitanje o oslikavanju drveta ali mi niko nije odgovorio nesto konkretno viewtopic.php?id=1452

Mislila sam da izbajcujem tronozac i onda razmisljam o dve varijante:

1. Na bajcovano drvo da naslikam temperama neke cvetice i to onako gustim temperama bez mnogo vode i da pustim da se osusi. Posle toga lakiranje, ali kako cu da kvasim pre lakiranja ako ce ta voda da mi razmaze tempere?

2. Bajcovano drvo da prelakiram jednom, osusim, nacrtam temperama nesto pa opet lakiram.

U obe varijante se postavlja pitanje, da li ce i vodeni lak razmazivati tempere?
Last edited by Esteta on 12 Oct 2009 12:15, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako si pre bilo koje od ovih operacija kvasila i smirgala, onda nece.
Drugim recima cilj je da se sva vlakna koja bi se inace podigla od laka (tempere, vode, bajca...) unapred podignu i uklone.
Najcesce ovo uklanjanje ne uspeva u potpunosti iz prvog puta.
Sto ce reci procedura ide:
1. Nakvasi
2. Sacekaj da se osusi
3. Osmirglaj (blago smirglanje, finijom smirglom, recimo 240, 300...)
4. Nakvasi ponovo
5. Sacekaj da se osusi
6. Prodji rukom po povrsini. Ako je hrapavija nego sto je bila nakon smirglanja, idi na stavku 3, ako je glatka zavrsila si.

Pod kvasenjem se podrazumeva da se drvo navlazi. Krpu kojom vlazis drvo prvo dobro iscedis, pa tek onda predjes preko drveta. Znaci sa krpe ne sme nista da kaplje, a drvo treba da blago promeni boju (tako znas da si ga ipak navlazila, odnosno da nije ostalo suvo).
Za manje komade, isplati se koristiti alkohol umesto vode, posto mnogo brze isparava. Moze i za vece naravno samo je "malo" skuplji od vode :) pa se ne isplati
Esteta
Precizni šegrt

Post by Esteta »

Hvala, pokusacu pa sta bude bice .... :)
Post Reply