intarzija ili marketerija

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Svaka cast prijatelju, radovi su za svaku pohvalu!

Jesi li probao da poneses nekome ko pravi furnir komade drveta od kojeg zelis furnir i da ti to odrade? U Srbiji znam da furnir pravi FILOS iz Cacka pa probaj kod njih, a i vjerovatno imaju otpadnih sitnih komada koji nisu korisni u industriji a tebi bi veoma koristili jer uglavnom rezes na sitne dijelove.

Sto se krep trake tice trebalo bi da je imas u svim prodavnicma boja i lakova.

Pozdrav, samo naprijed!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nije to ta krep traka. Ova za furnir je daleko tanja koliko znam i ... jednostavno je drugacija.
Prometheus ce bolje da objasni razliku.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Ok nisam znao da je ta razlicita. Onda je nema u svim prodavnicama boja i lakova!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

A bi li imalo smisla odraditi nesti slicno sa razlicitim debljinama furnira pa da bude kao 3D?
prometheus065
Zarezivač olovaka

Post by prometheus065 »

hvala sasa - lepo je cuti lepe reci za moj rad od nekog ko pravi tako lep namestaj:)!

takodje zahvaljujem za infrormacije za nabavku furnira i upucivanje na cacanski FILOS, mada me je na njih vec uputio nas radmit.

mbole je u pravu.. istina je da se za lepljenje izrezanih segmenata u intarziji moze koristiti i selotejp, kao i krep papir, ali se meni najboljim pokazao upravo fug-papir, jer pri izrezivanju novih detalja, i kada je na poledjini nalepljen, ne pokazuje nikakav otpor skalpelu, jer je naprosto u pitanju obican papir, koji samo ima tanku lepljinu perforaciju.

Image

a najbitnije je, sto ovako lepleni segmenti, pri lepljenju motiva na drvenu podlogu, najbolje se obradjuju ciklingovanjem i smirglanjem

Image
Last edited by prometheus065 on 13 Oct 2009 00:09, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako se ne varam ima jos jedna bitna osobina u odnosu na krep traku: ta papirna fug-traka je potpuno nerastegljiva.
Deluje da je rastezanje krepa malo, ali kod intarzije je jako bitno da se nista i nimalo ne pomeri. Tu se razmak od 0.2mm vidi "iz aviona"
prometheus065
Zarezivač olovaka

Post by prometheus065 »

upravo tako borise!
sve su to sitnice - ali u nasim zanatima cesto bas sitnice umeju da budu cak i presudne za krajnji efekat.
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Post by Mladen »

Па ово је генијално!!! Морам признати да ми се највише свидјају "Девојка са кишобраном" и она "Црнкиња".

Ђто се тиче фурнира, чуо сам да га има у СремскојМитровици. Много ти је ближе од Чачка. Ево ти контакт:

Дрвни комбинат
Сремска Митровица, Ђуре Даничића 104
тел. 022 221 955; 022 221 672

Кад би видели твоје радове, дали би ти фурнир џабе! :)
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Mitrovica radi topolu za gajbice nemaju cak ni bukve a kamoli nekog ozbiljnijeg furnira to ti je prsla stvar.Ima u Bosni ozbiljna proizvodnja ali neznam gde .U Srbiji za neku ozbiljnu proizvodnju nema domaceg furnira sve se uvozi .Za kolegu Prometheusa mozda moze da se iscacka neko parce ali?????????
prometheus065
Zarezivač olovaka

Post by prometheus065 »

:) sjajni ste, zaista !!
pozdrav veliki radmitu i mladenu:)!!

ma, kao i uvek, spremiti dobre parice u zadnji dzep, i ima svega da se nadje kod nasih derikoza ;)!!

pocetkom septembra, doziveo sam tako prijatno iznenadjenje, kakvo odavno zaista nisam.. jedan poznanik, sa jednog inostranog sajta, sa Novog Zelanda poslao mi je nedelju za nedeljom u dve kovertice tablice prelepog lokalnog novozelandskog drveta, koje se zove Rimu.. i kao dragocenost ih cuvam da ih upotrebim u nekom sledecem lepom motivu :)
danko31
Majstor

Post by danko31 »

Za radove svaka cast.Za takve radove ponestaje vremena !
Da li je to intarsia ili inline tehnika?Nesto sam radio u intarsiji ima na www.ekoero.com al sam trenutno iskljucen.Da li sam ja u krivu ili u pravu za intarsiju ili ima vise (vrsta,tehnika) intarsije
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Danko, ne radi ti sajt :(
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Ajde napravi neko resenje za logo sajta u toj tehnici, da se ponosimo!
prometheus065
Zarezivač olovaka

Post by prometheus065 »

u pravu si danko, kao i u istoriji intarzije tako i danas postoji nekoliko vrsta ili tehnika intarzije, a kad se budem konsultovao sa jednim strucnjakom dizajna pokusacu da izlozim i njenu danasnju kakvu takvu kategorizaciju.

za radove, hvala:) ..a za vreme, pa sta znam, vremena se uvek nadje, ako se zeli:)..
po nekad, kada posustanem, setim se samo sa kojom ogromnom energijom renesansni umetnici i zanatlije pristupali su svojim radovima, i koliko je beskrajnog kvaliteta isijavalo iz njihovih ogromnih opusa..

a evo i sasa mi je postavio zanimljivu i intrigantnu temu - u ovoj tehnici osmisliti logo :))!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

prometheus065 wrote:u ovoj tehnici osmisliti logo
prvo logo, pa tehnika. Da ne bude "džaba ste krečili!"
Post Reply