makita kekserica

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dean wrote:šteta što je po defaultu namijenjena za daske od 19 mm...tako da kad vučem po bazi ne ulaze keksi po sredini iverala...postoji li kakav način za to srediti? ili tu nema pomoći...
Pa valjda ima podesavanje?
Obicno imas nekoliko "stepenica" i neki sraf kojim se to rastojanje fino podesava.
Ne znam kako izgleda kod konkretnog modela, ali svaka kekserica koju sam video je to imala.

Ako nista drugo ne pomogne... procitaj uputstvo :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Pa valjda ima podesavanje?
Obično je podešavanje po visini OD GORNJE strane. Deanu "smeta" što OD DOLE nije po sredini. Tu jedino pomaže da zalepi nešto debljine 1/2 mm sa donje površine kekserice :) .
blum
Samostalni majstor

Post by blum »

nego..i mene interesira..
dal ima kakva slika tog vertikalnog pomagala..
kako se to izradi???

ako sam dobro shvatio..to je ovaj dio označen strelicom..
http://picasaweb.google.hr/blumforum/Sv ... 6144059346
stevan1846
Precizni šegrt

Post by stevan1846 »

Izvinjavam se ako sam uneo pometnju sa izrazom "vertikalno pomagalo" Posto mi nikako nije polazio za rukom precizan rad sa vertikalnim usecanjem kao u "Lamello" klipu, ja sam u melaminsku plocu sirine 300mm i duzine 1000mm ucvrstio vertikalno "keksicima" plocu iste dimenzije na udaljenju od 200mm od ivice (nepravilan T profil).Sa zadnje strane (100mm) sam ga podupro sa dva trougla.To pomagalo sam pricvrstio za sto i onda sa njegove unutrasnje strane (gde nisu trouglovi) pricvrstim stegama sa strane plocu na kojoj radim usecanje.Obradak je kraci od pomagala.Posto bolujem od simetrije na donjem delu pomagala sam obelezio pozicije za usecanje za delove kuhinjskog korpusa od 600 i 900mm.Znaci nista narocito samo masina radi u horizontalnom polozaju a ne u vertikalnom i obradak ne mrda.Znam da ce biti primedba sta ako je obradak duzi od 1000mm ali takav slucaj se ne javlja bas cesto.
Napominjem da je ovo pomagalo mozda potrebno samo meni a da ce drugi uspesno da urezuju utore kako je prikazano u klipu.
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

Da malo mi smeta što nije od DOLE po sredini :-),(da je na apsolutnoj sredini mogučnost pogreške bi se svela na minimum, ali preživjet ču...a ovo vertikalno pomagalo šta stevan opisuje mi se kao ideja baš svidja...a svakako ubrzava rad i smanjuje pogreške...i meni se više svidja kad radi mašina u horizontalnom položaju...možda fali prakse u rukama ali za sada :-)
blum
Samostalni majstor

Post by blum »

>> stevan1846
daj stavi jednu-dvije slike..tvog pomagala..
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Meni se svideo sistem sa jednog videa koji sam gledao (e sad sa kog i odakle je, nema sanse da se setim, izlapelo se).
U sustini tip rez u ivici ploce radi tako sto plocu jednostavno polozi na neku ravnu podlogu (recimo astal), nasloni donju povrsinu na podlogu i ureze kanale.
E sad da bi napravio rez na boku ploce (znaci na onoj strani na kojoj je kod univera melamin), pritegne jednu obicnu ravnu malo deblju letvu uz radnu podlogu. Prisloni plocu koju hoce da izreze ivicom uz letvu, na letvu osloni donju plocu kekserice na komad koji radi osloni prednju plocu kekserice (vertikalnu) i usece.
Huh, izgleda da cu ipak morati da nacrtam :)
blum
Samostalni majstor

Post by blum »

i meni se čini da ćeš crtati ;)
:)

dodatak..
ako sam dobro shvatio..mislim da si ovo opisao..

http://picasaweb.google.hr/blumforum/Sv ... 2134732290

a joj..nije to..nešto slično..:)
Last edited by blum on 11 Aug 2009 13:35, edited 1 time in total.
stevan1846
Precizni šegrt

Post by stevan1846 »

Ja danas putujem a kacim tek posle 01.09.2009
Pozdrav
stevan1846
Precizni šegrt

Post by stevan1846 »

Blum,
U pravu si slicno je samo kacim i stege odozgore pod uglom od 45 tako da obradak ne mrda. Imam trouglaste podupirace sa zadnje strane jer keksovi nisu dovoljni.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Pronašao sam ovo interesantno pomagalo u kome se kekserica fiksira.

Image

Koga zanima više, može da pogleda original tekst na http://www.highlandwoodworking.com/inde ... tom&ID=104

Ako se još doda mogućnost da postolje za keksericu može da se mrda gore-dole nekim zavrtnjima, dobija se prilično dobro univerzalno pomagalo. Ako se ode još dalje i ubaci mogućnost naginjanja kekserice do +-90 stepeni ...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Daklem evo ga sa slikicama.

Sklopimo to sto pravimo "na suvo" kako bi obelezili mesta na kojima ce biti keksici.
Recimo da pravimo kutiju kao na slici. Slozimo sve komade i obelezimo svaki sastav sa unutrasnje strane. U ovom konkretnom slucaju povuci cemo jednu horizontalnu liniju po sredini na svakom sastavu tako da linija bude na oba komada koja spajamo, kao sto je "podebljano" na slici.

Image

Najpre se na nekoj ravnoj podlozi napravi zleb u ivici komada. Jednostavno se komad polozi na podlogu, kekserica isto tako i napravi urez. Vodite racuna da linija koju ste ranije obelezili bude gore.

Image

Ovako izgleda pomocna letva. Znaci najobicnija letva (naravno potpuno ravna), pritegnuta za ivicu ravne podloge.

Image

na letvi je popreko nacrtana linija cisto radi reference. Posto keks moze da se seta levo-desno u urezu, ona nije apsolutno neophodna ali je zgodna. Na letvu se prisloni komad koji obradjujemo tako da uz nju bude ivica duz koje treba da se useku zelbovi na boku. Poklopimo ranije obelezenu liniju na komadu sa linijom na letvi.

Image

Keksericu naslonimo vertikalno na komad, a prislonimo skroz uz letvu. Na taj nacin je rastojanje od ivice do zleba na boku potpuno identicno kao ono od boka do zleba na ivici.

Image

To isto samo slikano iz drugog ugla.

Image

E sad malo "naprednih tehnika" :)
Evo ga slucaj kada zelbovi treba da budu na sredini komada.
Podmetne se par otpadnih komada (u ovom slucaju 3) tako da ploce budu u tacno onom plozaju koji zelimo na kraju. Obelezimo linijama pozicije keksica kao sto se vidi na slici.

Image

Odmaknemo horizontalnu plocu i jedan otapadni komad uhvatimo zajedno sa komadom u kome treba napraviti zlebove na sredini.

Image

Sada ih prislonimo uz nasu letvu kao sto je prikazano na slici (zlebovi u ovom sivom otpadnom komadu su tu sasvim slucajno i nemaju nikakve veze sa onim sto radimo).

Image

Sada nam ovaj otpadni komad sluzi kao granicnik pri usecanju zelbova na sredini ploce. Drugu plocu rezemo isto kao i u prethodnom slucaju.

Image

Ostaje jos varijanta kada je materijal tanak. Recimo da je udalejnost sredine noza (pa time i zleba) od donje povrsine kekserice 9mm (sto je uobicajeno posto je najcesce ploca debela 18mm).
Sta da radimo ako imamo plocu od 12mm debljine? Ako radimo kao sto je ranije opisano, zleb ce biti previse blizu ivice. Treba nam "podloska" (broj 1 na slici). U ovom slucaju trebalo bi da bude debela 3mm kako bi zleb bio tacno na sredini ivice ploce od 12mm.

Image

Za rezanje zleba u boku treba nam malkice slozenije pomagalo, nalik na onaj "vertikalni sablon" koji je pomenuo Stevan.
Broj 1 je ona ista podlosma sa prethodne slike.
Broj 2 je tanak komad podloske iste debljine kao ova pod brojem 1 (znaci u nasem primeru 3mm). Bitno je da ta "trakica" ne bude sira od debljine komada koji obradjujemo.
Broj 3 je komad koji obradjujemo.

Image

I na kraju evo kako se urezuje i taj zleb.

Image

Nisam bas neki spisatelj, al nadam se daje sad jasnije.
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Juce sam je kupio,mnooogo je dobra!!
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

je evo nakon nekih mjesec dana koliko je imam, ispraksirao sam se i stvarno radi ko zmaj, i što je meni najbitnije precizna je, korpusi sada izlaze savršeni, što sa konfirmatima nije baš uvijek bio slučaj...neko če reći da se to ionako ne vidi kad se sve smontira...ali eto ja volim da je to fino složeno :-)
Post Reply