Carine i ostali troskovi pri narucivanju iz inostranstva

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
Post Reply
mbole
Profesor
Profesor

Carine i ostali troskovi pri narucivanju iz inostranstva

Post by mbole »

Daklem, danas je stigla knjiga "The Complete Japanese Joinery", koju sam narucio pre dvadesetak dana od Dick-a.
Pre svega transport je bio nekih 15 Eur (salju iz Nemacke, avionskom postom) za paket tezine 1kg.
Naruceno je 14.01. iz Nemacke je poslato 15.01, stiglo u Bg 20.01, pa malo lutalo posto su u Dick-u upisali pogresan postanski broj.

Sto se tice carine, ona za knjige jeste 0%, ali ...

Naplatili su mi:
PDV (18%) 290 din
carinski pregled 655 din

+ postari
dostavu paketa 61.8
podnosenje na carinski pregled 266.9

tako da je sve izaslo oko 1300 din.

E sad, moguce je da su pregledali zato sto je na carinskoj deklaraciji koju su posali iz Dicka pisalo "Fine tools" a ne "books" (posto alat podleze carini). A moguce je da pregledaju cak i ako pise da su knjige.

Uglavnom da znate otprilike sta da ocekujete.
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

Otprilike ti je ista stvar i kod nas, ponekad možeš i nuklearnu glavu prevesti i da ti niko ne otvori paket, a ponekad za recimo jedan CD dobiješ 14 taksi 72 prijave 18 kontroli 28 marži i još moraš biti krajnje ljubazan sa tetkom na šalteru jer te i ona može poslati di hoće, i zaljepiti još par taksi koje naravno moraš platiti :(((
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa ti imas priliku da uopste razgovaras sa nekim?
Meni su samo doneli na vratai i ispostavili racun.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo ga mali update.
Napisem ja Dick-u email o tome kao im je pogresna carinska deklaracija, imao sam troskove, to je izazvalo kasnjenje, a moze da izazove i probleme posto se ne slazu deklaracija i sadrzaj, pogresan postanski broj, bla, bla, truć, truć...
Kad, javlja se covek. Ako mogu da im posaljem skeniranu deklaraciju, bog zna kako se izvinjava...
Posaljem ja sken, i dva dana kasnije evo opet pisamceta.
Zao nam je sto ste imali probleme, refundiracemo Vam na racun iznos troskova koji ste imali.

Nije neka cifra, par evrica, al je postupak bas primer profesionalnog odnosa prema musteriji.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

El mogu da naručim Visa electron karticom?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Elektron bi trebalo da prodje bez problema (znaci sama kartica sigurno ima tu mogucnost), ali zavisi i od banke.
Sad se vise zaista ne secam da li sam nekada placao ovdasnjom HVB Visa Electron mada mislim da jesam (za Dick znam da sam platio Visom Gold), al sigurana sam da sam placao madjarskom Electron (dosuse ima tome dosta).
Najjednostavnije je da okrenes telefon banke i pitas.
Post Reply