Kako se "Draw knife" zove na srpskom?
Kako se "Draw knife" zove na srpskom?
Možete li da mi kažete kako se zove ova alatka na srpskom jeziku (eng - draw knife)?

- milan_carpenter
- Majstor početnik
Ja kako se secam bilo je davno moj deda je to imao i sluzilo je za grubo abrihtiranje drveta (debeli slojevi). Deda mi se bavio pravljenjem seoskih kola. znate one rucke (stubovi slicni amortizerima na kolima koje stoje iznad tockova e to je obradjivao sa njima. Neki bacvari ga jos koriste naravno u americi ga koriste jos tesari da przo skidanje slojeva. Blago receno to je neka vrsta abrihtera a blanjalica je za fino. Postupak obrade prvo sekirom zatim tesom pa onda djelkom (deljanje) pa posle toga blanjalica. Drug koji misli da je za KOZU postoji slicno tome za skidanje dlake i povrzinske kore kod stavljenja. Samo je tamo malo sfernog oblika. Alat koji se nije izgubio u vremenu. Za one majstore sto rade plemenita drva sto ne trpe velike obrtaje i grejanje materijala mislim na majstore za instrumente oni ga koriste. sadasnji majstori nece da se muce rukama nego kabal u uticnicu i gotovo. Pa sta mislite zasto se violine toliko placaju mislim kvalitetne. Evo jednog stariskog alata od mene.
" BOG TI SUDI PRE NEGO STO I POMISLIS "
- milan_carpenter
- Majstor početnik
- milan_carpenter
- Majstor početnik