susena naspram nesusene drvene gradje

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Tko god je planirao neki krov ili neku takvu konstrukciju od drveta oliti greda po mom saznanju i mojim iskustvima u tim poslovima svi su materijal ostavili minimalno godinu dana da se suši upravo iz tih razloga bacanja materijala.Stoga ako nešto planirate raditi najbolje bi Vam bilo nabaviti materijal i povitlati ga i ostaviti ga da se prosuši i onda ste bez brige.Naravno drvo uvijek radi ali ako je prosušeno puno manje nego sirovo oliti vlažno,a to svi znamo.A šta se tiče ovih spojeva utor pero ili preklapanje na bilo koji način je jedino ispravno i najbolje riješenje.Nisu badava stari majstori to radili stoljećima i takve neke konstrukcije stoje godinama a možda i vjekovima.A šta se tiče pak šrafa ili čavala sve je stvar financija po meni.Možemo mi rogove zabijati čavlima za podrožnicu a isto ga možemo i zašarafiti nekim dobrim šarafom,samo šta je šaraf skuplji a čaval jeftiniji a čavlom je i brže.Pa sada ko voli nek izvoli izbor je na gazdi.

Usput sretno Vam sa gradnjom i ljep pozdrav od Å trkca.
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

metabo wrote:
Ćert i usijek su najjača veza.
E, još kad bih znao o čemu pričaš :(
Prepostavljam da se radi o vezama utor-pero
Pretpostavljam da je Gaga mislio na ovo:
Image

Onaj kosnik na levoj strani slike (levo od stepenica) i vezuje stub i horizontalnu gredu. Ne vidi se bas najbolje, ali mislim da ce se videti dovoljno.
U sustini napravis kos zarez na stubu i isto takav na gredi, i u taj prostor uglavis kosnik. Na taj nacin oslonac je direktno drvo na drvo, a ekseri srafovi ili bilo koja druga veza su tu samo da kosnik ne bi mogao da ispadne. Oni ne trpe nikakvo opterecenje.
Gaga
Majstor

Post by Gaga »

Dobar primjer usijeka. A, lijepo si to i opisao.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Strkic vam je lepo objasnio posto je iz krajeva gde se zna kada se i kako radi sa drvetom.
Vlazno drvo nije ni za lozenje.
Iza mene je iskustvo u uzradi desetak krovova i jos toliko terasa, sto sebi sto na mobama i uvek se radilo sa
suvim i unapred pripremljenim materijalom.
Mbole, sto se tice kosnika on se ne zakiva, jer ako se uradi kako treba nema sanse da
ga izbijes a kamoli da sam ispadne.
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Kolega Mbole, izvinjavam se, a di ova kafana? :)
Trt, mrt, zivot ili smrt!
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

za ovaj model ili nacin izrade stepenica na slici jedini naziv koji znam je - grot - znaci stepenice su "grotovane"
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Eh branimire, svi koje sam do danas zagledao su zakivani. Sad, fakat, nisam zaledao one najstarije koji su verovatno napravljeni bez eksera. Verovatno majstori vise nisu kao nekad :)

Kafana je u selu Pošćenje, nekih 10-15 kilometara od Å avnika u Crnoj Gori, i oko kilometar od kanjona Komarnice.
Evo ih koordinate:
42°58'40.91"N
19° 4'31.09"E
U doba kad je radjen aerofoto snimak koji je na Google Earth-u jos nije bila napravljena (pustena je u rad pre oko mesec dana).
Nalazi se otprilike na mestu gde je ova fotografija, sa leve strane puta:
http://www.panoramio.com/photo/7335814
Post Reply