Samogradnja stolnog cirkulara

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ma ja se nebojim da će tu nešto ispasti krivo jer smo ja i moj tata već napravili jedan veliki cirkular za rezanje cjepanica,a on je inače brusač i radi kod strica na pilani kao brusač pila a taj posao radi već skoro 30 godina.Nije napravio samo ovaj cirkular,radio je on toga već ohoho,i raznih drugih stvari,a sa željezom je dosta stručan i ima volje.A onaj moj prijatelj je već radio neke strojeve za obradu drveta tako da združenim snagama nemože da nebude uspijeha.U svakom slučaju puno hvala Stevane i tebi želim uspjeha u izradi svog novog stroja.
Čovijek sniva a Bog realizira!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

stevan1846 wrote:Iako neki krste taj nas posao "budzavinom" ja u tome uzivam a "budzavine" mi odradise i dosta posla.
Samo napred.
"Budžavina" ima raznih vrsta. Nijedno pomagalo se ne može napraviti bez njega. Za budženje (amatersko pravljenje) ozbiljnih mašina treba puno znanja i tehnika raznih fela. Naravno, uz upotrebu preciznog PROFESIONALNOG mašinskog alata. Upravo kod loše odrađenih "budžavina" dolazi do povređvanja i neželjenih posledica. To je jedini razlog zbog koga tu aktivnost ne savetujem.

Ručno pravljene mašine zahtevaju precizne proračune, a ne odokativno majstorsko shvatanje konstrukcija. Ne bih ja tako olako preskakao znanje mašinskog inženjera. Gde je balansiranje? Pri tolikom broju obrtaja, ukoliko "budžavina" nije dobro izbalansirana, mora doći do vibracija. Da ne govorim o opasnosti da se nešto "otkači".

Svaka kupljena mašina iz serijske proizvodnje je jednom bila "budžavina" u prototip fazi. Dakle, samo napred!
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Svaka izrada bilo kakve mašine nije zezancija i naravno da se treba posavjetovati sa stručnim ljudima.Isto stoji da posao treba da se obavi vrhunski točno i precizno jer bez toga nema niti nadalje preciznosti niti točnosti već samo patnja i dodatni troškovi pri obradi i više posla naravno.Jedna sitnica me uvijek povlači da se ide raditi neke stvari a to su svi oni jadni i jeftini alati i strojevi koji se mogu kupiti po trgovačkim centrima.Recimo gledao sam nekoliko različitih modela cirkulara od Einhel-a i to nije za ništa,a prodaje se kao prava mašina,a i onaj koji je izdao ili odobrio ono njihovo garantiranje za te alate stvarno ima jena muda i hrabar je čovjek.Ako njihov cirkular koji je izrađen od lima po njima treba da dura godinama i da radi takav posao sa velikim vibracijama,onda onaj moj čija je konstrukcija skoro pet puta jača i masivnija treba da bude u dalekoj budućnosti u muzeju obrtništva ili strojarstva.
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

metabo wrote:
šarenko wrote:IMA LI OVO U SRBIJI
http://www.mi-lumen.co.rs/wolfcraft/master1000.htm
Za cenu pitati.
Zvao sam , poslao meil, ostavio poruku na sekretarici ali ne javljaju se
Ako neko vidi u Beogradu ili bilo gde od Vas koji obilazite te centre javnite odmah i eto mene da pazarim
Uspeo sam da izkukam od žene da mi da malo veći džeparac pa i malo unapred , a i imam neku crkavicu u crnom fondu znači samo gde da ga nadjem
zabalavio sam ooooooooma čim sam video
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
stevan1846
Precizni šegrt

Post by stevan1846 »

Moj ti je savet ako si vec dobio dzeparac da probas da kupis TRITON , ako ga zastupa neko u Srbiji il da ga uvezes. To je dosada najkvalitetnija "klip-klap" kombinacija stola koju sam video a podobna je za masinice od raznih proizvodjaca.Nisi ogranicen samo na njihove proizvode .Mozda je malo vise love ali ni Wolcraft nije jeftin. Za amatera "Final solution".Osnovna kombinacija:Normalan cirkular i veliki ger >600mm, a posle mogucnost prikljucenja ubodne testere i gldalice.Vrlo je stabilan i lako se iznese naplje iz radionice.Mislim da je cena oko 300 evrica ali nisam siguran.Uostalom pogledaj link:

http://www.google.co.za/url?q=http://ww ... WO8hC_ArFA

Takodje bi skrenuo paznju na stegu-tronozac koju ako kupis postaje izuzetno vredno pomagalo za sve poslove:secenje panjeva za obradu na strugu,razna stezanja, ucvrscenje rolera itd.Steze se nogom tako da su ti ruke sve vreme slobodne.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

šarenko wrote:Zvao sam , poslao meil, ostavio poruku na sekretarici ali ne javljaju se
Sačekaj radni dan i pokušaj ponovo. U Beogradu to možeš kupiti i preko DABSA, ali šta će ti posrednik kad su ti ovi u komšiluku, a šalju i Sitijem. Bez PDV-a bi trebalo da bude cena oko 16000.

Evo ti kontakta iz njihivog zvaničnog cenovnika:

' M I - L U M E N ' d.o.o
Kraljevo
Dositejeva 176

telefon: 036 231.081 064 2.551.450
fax: 036 312.867

Za TRITON ne znam da li ga neko zastupa u zemlji Srbiji.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

M I - L U M E N ' d.o.o
Kraljevo
Dositejeva 176
Na ulazu u Kraljevo iz pravca Kragujevca,
direktno preko puta Masinskog fakulteta,
Znam da imaju prezentaciju(trgovackog putnika) ili kako vec nazvati to,vrlo lako se moze desiti da dolaze i u Kg.
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Dule wrote:
M I - L U M E N ' d.o.o
Kraljevo
Dositejeva 176
Na ulazu u Kraljevo iz pravca Kragujevca,
direktno preko puta Masinskog fakulteta,
Znam da imaju prezentaciju(trgovackog putnika) ili kako vec nazvati to,vrlo lako se moze desiti da dolaze i u Kg.
Čuo sa se sa gazdom
Cena je da stegneš zube i ćutiš 18 800 bez PDV -a
al ću smoći snage i kupiću samo neću da se zalećem jer sam čuo od nekih forumaša da ima i malo jeftinijih

Ako Vas zanimaju cene Milimen mi je poslao KOMPLETAN NJIHOV KATALOG SA CENAMA
MOGAO BIH DA VAM POSTAVIM AKO BUDEM UMEO
stevan1846
Precizni šegrt

Post by stevan1846 »

Kolko vidim tema je bila Samogradnja stonog cirkulara a mi odosmo u kupvinu.
Ja ti garantuje da ces vrlo brzo trazti nesto vece ako nisi maketar.
Metabo je poslao neku samogradnju ali ne vidim dobro detalje.
Izgleda da je ploca pricvrscena na dva "magareta", sto je vrl dobro resenje ako nemas prostora ,mogu i "magarici" da budu sa sarkama pa se slze uza zid .
Mozes sam da ih napravis od drveta a moze i bravar da ti napravi "de luxe" verzij pa da imaju sire polje upotrebe: secenje duzeg materijala, mala skela itd.
Sa gornje strane pricvrsti sperplocu 1000 X 600X20 mm. oivicenu sa dve susedne strane L i kutijastim profilom, da setas granicnik za secenje i gerovanje.
Sa ovakvim resenjem mozes mnogo vise stvari da uradis, narocito sto se tice plocastog materijala (plakari)
Za razliku u ceni kupi bolji cirkular i vodilicu.
Cirkular pricvrsti na posebnu plocu (umetak) radi lakseg vadjenja sa gornje strane a ne da se podvlacis pod sto.
Na ivici osnovne ploce useci zljeb za umetanje merne trake, za pocetak moze i snajderski metar.
Ovo ti govorim iz licnog iskustva jer sam dosta davno prosao kroz tu fazu.Nesto slicno imam i danas na Festo stolu koji je predvidjen za gerovanje a ne da radi kao cirkular. Znaci od Festa sam iskoristio samo sto i plocu.Vrlo sam zadovoljan i planiram u sledecoj fazi da ugradim plcu koja nosi cirkular od bakelita i elektronsko "read out" ocitavanje.Mozes da vidis ovo resenje u Forumu "Stevanov sto za glodalicu" cirkular je u pozadini.
Pzdrav
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

stevan1846 wrote:Kolko vidim tema je bila Samogradnja stonog cirkulara a mi odosmo u kupvinu.
Ja ti garantuje da ces vrlo brzo trazti nesto vece ako nisi maketar.
Metabo je poslao neku samogradnju ali ne vidim dobro detalje.
Izgleda da je ploca pricvrscena na dva "magareta", sto je vrl dobro resenje ako nemas prostora ,mogu i "magarici" da budu sa sarkama pa se slze uza zid .
Mozes sam da ih napravis od drveta a moze i bravar da ti napravi "de luxe" verzij pa da imaju sire polje upotrebe: secenje duzeg materijala, mala skela itd.
Sa gornje strane pricvrsti sperplocu 1000 X 600X20 mm. oivicenu sa dve susedne strane L i kutijastim profilom, da setas granicnik za secenje i gerovanje.
Sa ovakvim resenjem mozes mnogo vise stvari da uradis, narocito sto se tice plocastog materijala (plakari)
Za razliku u ceni kupi bolji cirkular i vodilicu.
Cirkular pricvrsti na posebnu plocu (umetak) radi lakseg vadjenja sa gornje strane a ne da se podvlacis pod sto.
Na ivici osnovne ploce useci zljeb za umetanje merne trake, za pocetak moze i snajderski metar.
Ovo ti govorim iz licnog iskustva jer sam dosta davno prosao kroz tu fazu.Nesto slicno imam i danas na Festo stolu koji je predvidjen za gerovanje a ne da radi kao cirkular. Znaci od Festa sam iskoristio samo sto i plocu.Vrlo sam zadovoljan i planiram u sledecoj fazi da ugradim plcu koja nosi cirkular od bakelita i elektronsko "read out" ocitavanje.Mozes da vidis ovo resenje u Forumu "Stevanov sto za glodalicu" cirkular je u pozadini.
Pzdrav
Samo sam pitao gde to ima da se kupi da ne kvarim temu ali meni veći komadi ne vrše posao već mali tako da mi ovaj sto izuzetno odgovara a nisam vičan da pravim neke "budževine" ( mislim trči kod strugara, moli glodača kumi varioca....
ovaki mi je lakše nego da za mesec dva počnem da pijem bensedine...
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

E Å areni Å areni.Netreba ti tu puno niti glodara niti dtrugara niti neznam čega,ako si ti imalo voljan naučit ćeš variti za svoje potrebe isuviše nego dobro.Neki bezveze aparat za varenje ti dođe oko 80-100€ paket elektrode 2,5mm je nekih 30€,s time da uz aparat dobiješ i masku i sve potrebno za varenje.Negdje ćeš naći komad nekog malčice debljeg lima i kuri brate dok nevidiš kako to ide,a kad skontaš niko ti nije ravan,ja nekada kurim elektrode ama baš bezveze jer mi tako ljepo gledati kako se željezo topi i lije.Nije da sada ja samo kurim bezveze radi se tu i tamo kojekakve stvarčice ali kad si sam znaš i možeš nešto napraviti kud i kamo si produktivniji a i nemaš nekih ograničenja tipa "pa znate to vam nebih preporučio tako zbog.............".Stoga nemoj se uvjek vatati za onu nemam vremena,pa nemam para te neznam,nitko se nije rodio pametan sve su to vještine koje svako od nas može da savlada isto kako si savladao rad s glodalicom i sastav cinkovanjem.Zato napred u usavršavanje i nove nauke.
stevan1846
Precizni šegrt

Post by stevan1846 »

Sarenko u pravu si.Ako nemas "poriv" za samogradnju nemoj da se u to upustas.Ja i dan danas "strvinarim" po otpadima, kada imam vremena.Moja prva "formatirka" je bila od stuba za vertikalni rentgen aparat koji sam nasao na Zemunskom otpadu.Klizajuci deo koji nosi X-ray glavu je imao 16 lagera.Na njega sam pricvrstio "Iskrin" cirkular.Rezultat secenja i sa ovakvom vodilicom je bio vrlo dobar. Sprava je bila prenosiva na krovu kola i dosta mojih drugara je napravilo plakare sa njom. To me je ohrabrilo za dalje "budzavine".Moram da priznam da mi danas to resenje izgleda smesno u poredjenju sa fabrickom vodilicom koja je neuporedivo laksa i jednostavnija.
Jos jednom:Covek treba da uziva u onome sto radi prema tome u tvom slucaju preskoci samogradnju stola i sto pre na drvo.
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

MA DA A Å TO SE KURENJA TIČE kurim ja Å trki kurim ali stvarno nisam toliko vičan niti imam živaca za drugo osim onoga što radim
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Sve ok samo sam htio napomenuti da je nekako veće zadovoljstvo kad nešto napraviš po svom guštu i svom naumu nego kad kupiš nešto pa i opet treba malo dorade.
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Namjeravam napraviti stolni cirkular, a glavni problem je, od kakvog materijala napraviti ploču cirkulara.Nedavno sam naišao na Woodworking for engineers i tamo tip objašnjava kako je od prijenosne Makite napravio stacionarni stroj pa između ostalog kaže da je ploču napravio i od "betona".To kaže google prevoditelj.Stavio sam link pa bi molio nekoga da to pogleda i kaže o čemu se zapravo radi.

http://woodgears.ca/reader/homemade_tablesaw.html
Post Reply