Najbolji alat za...

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

Ako me sećanje ne vara, baš se laminat preporučuje za pomagalo
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
Mare Nish
Šegrt

Post by Mare Nish »

Gde moze da se vidi promotivni video od DeWALT-a za uranjajuci cirkular.pozdrav
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ja sam gledao na njihovom sajtu www.dewalt.com imaš na naslovnoj stranici novi proizvodi i kad ti dođe slika cirkulara sa šinom klikni na njega i počet će ti promo video i neke slike i nešto opisa po slikama,ali ti je sve na engleskom.
Last edited by Strkic on 15 Jun 2009 09:44, edited 1 time in total.
Čovijek sniva a Bog realizira!
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

Strkicu ovo ti je odlicna ideja za cirkular.Slicnu sam imao za ubodnu testeru .
Rad je molitva.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

ljubisa o wrote:Strkicu ovo ti je odlicna ideja za cirkular.Slicnu sam imao za ubodnu testeru .
Pozdrav Ljubiša.Mislio si na ovu šinu za sirotinju?To sam gledao kod onog Nika i trebalo mi je nešto za izrezati pa reko da napravim i ja svoju sirotinjsku šinu,naravno treba je doraditi ali ću napraviti novu i malčice dužu ubiti jednu dužu jednu kraću i da ima s druge strane za frezer.A niti tvoja ideja za ubodnu nije loša i to bi moglo da dođe na red jedan dan.
digger
Majstor

Post by digger »

Jedna od ideja za secenje univera a da ne dolazi do krzanja je instaliranje ili secenje materijala sa necim sto ameri zovu zero clearance insert. Zao mi je ali nemam prevod na srpski, ali mogu objasniti o cemu se radi. To je umetak (obicno se koristi za stoni cirkular) koji se nalazi izmedju radne ploce i samog lista testere (testera prolazi kroz taj umetak). Onaj umetak kod koga je razmak imedju testere i samog umetka jako mali, prakticno kolika je debljina testere se zove zero clearance insert. Zasto se on bas koristi da se ne cepa materijal? Zato sto materijal ima na sta da se osloni kada se sece, ondosno, kada zub testere izlazi iz materijala, tada dolazi do krzanja - prakticno zato sto isecena ivica nije poduprta. Kod potapajucih cirkulara to je vrlo jednstavno uraditi - dodati. Na radnu povrsinu cirkulara (ona koja klici po materijalu koji se sece) se probuze 4 rupe za srafove u cetiri coska. List se tatalno uvuce unutra i sa strane radne povrsine se stavi neka ploca - 5mm je dovoljno debela. Bilo bi jako dobro da je klizava i tvrda. Uz pomoc srafova se pricvrsti za radnu plocu. Otvor se pravi tako sto se cirkular ukljuci i polako spusta da bi sam list napravio prorez na toj novoinstaliranoj ploci.

Jos jedna stvar bi pomogla da ne dolazi do krzanja, a to je koliko sam noz viri iz materijala koji se sece. Na nekom od Freudovih videa sam video da oni savetuju da zub viri 5mm ili tako nesto. Na taj nacin ugao pod kojim izlazi zub iz materijala je jako mali. Ako se postavi da zib viri maksimalno (testera kompletno izvucena napolje) onda je taj ugao veliki i prakticno sila kojom zub kida materijal je skoro vertikalna u odnosu na materijal. U prvom slucaju, kada je taj ugao manji, sila je ista, ali je skoro uzduzna u odnosu na materijal, tako da ce i samo kidanje biti manje.

Ovo sto sam napisao nisam ja izmisio, vec skupio sa interneta.
stevan1846
Precizni šegrt

Post by stevan1846 »

Kod "formatirki" se predrezac okrece u suprotnom smeru od smera glavne testera i para donju povrsinu za 1-2 mm.Donja povrsina je kriticna posto glavna testera izlazi iz materijala sa donje starne.
Kod rucnih cirkulara situcija je obrnuta, izlaz noza je sa gornje strane i ona se ostecuje pri izlazu.

Holtz Her, danasnj Festo je pravio testeru sa vodilicom jos pre 30 godina i potpuno simulirao rad "formatirke". Njihov savet je bio da se ide sa upustanjem noza za prvi rez do 2mm i da se ide hodom unazad. Za drugi rez, testera se upusta na dubinu secenja materijala i hod je napred (objasnio mbole).

Zbog sigurnosti neki proizvodjaci predlazu i za prvi i za drugi rez hod-napred .

Iz sopstvenog iskustva mislim da je ovaj drugi predlog daleko bezbedniji.
Ja sam dosta davno fiksirao (usrafio) cirkular za vodilicu sa klizacima i imao jako dobre rezultate pri secenju.Nevolja se desila kada sam jednom sa puno upustenom testerom krenuo unazad. Ona nije mogla da odskoci od vodilice (sreca) ali se otkinulo nekoliko vidija zuba.
Za manji broj rezova moze da posluzi i lepljenje selotejpa preko linije rezanja.
Drvene vodilice (neko rece sirotinjske) nisu losa stvar ali mogucnos greske postoji jer nema zljeb-pero sistema za vodjenje kao kod "up market" proizvoda.
Ja sam nekada kupovao samo aluminijumske vodilice (original) a pravio plasticni taban sa kanalom i pricvrscivao na obican cirkular.
Dobijao sam vrlo kvalitetene rezove u petinu cene od Festove testere jedino nisam imao mogucnost "potapanja".
stevan1846
Precizni šegrt

Post by stevan1846 »

Za digger-a.

Ja imam "zero clearance" umetak na stabilnoj testeri od pertinax-a a za Festo rucni cirkular imam originalni dodatak koji ima istu funkciju.Ni jedan ni drugi meni nisu dali zadovoljavajuce rezultate.Vise kao prva pomoc.
Takodje moras da imas za svaku debljinu testere drugi umetak.
Po meni je bolje proci sa 1-2mm prvi rez nego sa 5mm -ugao jos manji a kako god okrenes prolazis dva puta.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Sve ovo navedeno je kao prva pomoć i čini mi se da bez pravog predrezača nema lakšeg posla,moje skromno mišljenje.Ako se neko bavi pločastim materijalima profesionalno i uglavnom samo to radi i naravno ima dosta posla onda sam mišljenja da bi trebao imati pravi formatizer.
stevan1846
Precizni šegrt

Post by stevan1846 »

Slazem se da je predrezac zakon ali ako se rade sajamski standovi pa i kuhinjice nema sansi da se sve prethodno isplanira za formatizer.
Ja imam prenosiv Metabo sa predrezacem ali opet kada dodje do secenja ploce na terenu, neupotrebljiv.
Secenja ploca na terenu je moguce, po meni, samo sa rucnim cirkularom.
Za te poslove Festo sistem je izuzetno dobar.Moje iskustvo sa primenom sine je dobro i ako se seku vece ploce ne treba ici na kupovinu dve il tri manje sine pa nastavljati
Na nastavku dolazi do malog odskoka masine na sastavu a nije lako ni odrzati pravac bez dodatnih stega.Duza sina teza za transport ali rezultat mnogo bolj..
Ne reklamiram Festo ali je perfektan i produktivan i kod uklapanja vrata u stok.
Moja zamerka na Festo sistem su su standardne stege koje posle duze upotrebe popustaju kada su zategnute. Festo brzostelujuce stege su mnogo bolje al i znatno skuplje.
Post Reply