Hrast i tanin
Hrast i tanin
Da li vam se desilo da vam posle rada sa hrastom pocrne ruke? Juce sam radio neku radnu plocu, smirglao je pola dana, i predvece kad sam oprao ruke primetio sam da su mi celi dlanovi pocrneli! U stvari, ne celi, gomila crnih tackica svuda po dlanu, kao da mi se nesto zavuklo u pore i ne moze da se opere. Da li je to od tanina ili sta je?
Drugo moje pitanje, koje je povezano sa prvim, je: Da li je dobro napraviti dasku za seckanje od hrasta, bas zbog tanina? Ostalo mi je parce od lepe ploce lepljene od colovih dascica 50mm sirine, pa sam je namenio za to... Nacapkao bih je maslinovim ili lanenim uljem...ali ne znam da li je hrast bas za dodir sa hranom?
Drugo moje pitanje, koje je povezano sa prvim, je: Da li je dobro napraviti dasku za seckanje od hrasta, bas zbog tanina? Ostalo mi je parce od lepe ploce lepljene od colovih dascica 50mm sirine, pa sam je namenio za to... Nacapkao bih je maslinovim ili lanenim uljem...ali ne znam da li je hrast bas za dodir sa hranom?
Trt, mrt, zivot ili smrt!
U mom kraju se stvari od drveta koje dolaze u dodir sa hranom prave od drveta koje zovemo kln. Ne znam kako se to drvo zove na srpskom. Listovi su mu slicni kao javorovi, samo su sitniji i nekako su krivine lista izrazenije. Bio bih zahvalan kad bi mi neko rekao kako se to drvo zove na srpskom.
Pozdrav
Pozdrav
To drvo se zove na srpskom klen, i ono je podvrsta javora.
U principu, glavni problem sa svakim drvetom koje dolazi u dodir sa hranom su otvorene pore. Drugim recima drvo koje se koristi za takvu namenu treba da ima zatvorene pore, kao na primer javor.
Zasto? Pa zato da oni sitni ostaci hrane prilikom secenja, ili neke druge obrade, ne bi mogli da se zavuku u pore i tu polako trule, kvare se....
Jedini razlog zbog koga se za takve namene najcesce koristi bukva je njeno velicanstvo cena (kao i naravno, neobavestenost potrosaca da ona nije bas najpogodnija za to).
Hrast, sa jako izrazenim porama je veoma nepogodno drvo za dasku za secenje. Na nasim prostorima idealan je javor, grab... od onoga sto ja znam, verovatno postoji jos.
PS
Oprostite na mogucim slovnim greskama, trenutno sam na odmoru, pa kuckanje na tastaturi notebooka nije bas ono na sta sam navikao.
U principu, glavni problem sa svakim drvetom koje dolazi u dodir sa hranom su otvorene pore. Drugim recima drvo koje se koristi za takvu namenu treba da ima zatvorene pore, kao na primer javor.
Zasto? Pa zato da oni sitni ostaci hrane prilikom secenja, ili neke druge obrade, ne bi mogli da se zavuku u pore i tu polako trule, kvare se....
Jedini razlog zbog koga se za takve namene najcesce koristi bukva je njeno velicanstvo cena (kao i naravno, neobavestenost potrosaca da ona nije bas najpogodnija za to).
Hrast, sa jako izrazenim porama je veoma nepogodno drvo za dasku za secenje. Na nasim prostorima idealan je javor, grab... od onoga sto ja znam, verovatno postoji jos.
PS
Oprostite na mogucim slovnim greskama, trenutno sam na odmoru, pa kuckanje na tastaturi notebooka nije bas ono na sta sam navikao.
Hvala na savetu, Rustik!RUSTIK wrote:Oprati mozes sa limunovom kiselinom. Onom sto se pravi limunada

Mbole, hvala na odgovoru, narocito sto si na odmoru!mbole wrote:Hrast, sa jako izrazenim porama je veoma nepogodno drvo za dasku za secenje. Na nasim prostorima idealan je javor, grab... od onoga sto ja znam, verovatno postoji jos.
PS

Sve u svemu, hrast nije za to, a da li ce mozda utrljavanje maslinovog ili lanenog ulja zatvoriti pore, ili one uvek ostaju malo otvorene? Najveci problem je sto nemam pojma gde da nadjem neke vrste drveta, npr. grab, javor, sem da eventualno kupim gotovu dasku za secenje...sto nema veze sa mojom idejom.

-
- Samostalni majstor
Nekad kao deca smo "posudjivali" pilotu-piljevinu od hrasta sa obliznje brente ,trpali u vrece i posle par dana pripreme s njom pecali ribu u obliznjoj recici.
Last edited by salchi-ciro on 14 Jul 2009 22:00, edited 1 time in total.
e mbole stvarno si car
a za mene 
- ne pijem dok pajja vozi -

- ne pijem dok pajja vozi -
Last edited by pajja on 14 Jul 2009 22:08, edited 1 time in total.
Cekaj, kako ste pecali na piljevinu, nije mi bas najjasnije? Posto volim da pecam, a imam i piljevine, bas me zanima kako?salchi-ciro wrote:Nekad kao deca smo "posudjivali" pilotu-piljevinu od hrasta sa obliznje brente ,trpali u vrece i posle par dana pripreme s njom pecali ribu u obliznjoj recici.