PVC vs. drvena stolarija

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
nisam stolar
Brzi dodavač alata

PVC vs. drvena stolarija

Post by nisam stolar »

Zelela bih da cujem misljenja korisnika foruma. Nalazimo se pred preuredjenjem stana, i jedno od bitnih pitanja za nas je promena prozora. Dilema je sledeca: koji je to materijal najbolji za zdravlje, za izolaciju i stanje na racunu? Koje su prednosti drvene stolarije u odnosu na PVC? I obrnuto?
roburbor
Šegrt

Post by roburbor »

Nije bas deo foruma za ta pitanja ali ajde...
Zar nije dovoljno reci da je pvc naftna preradjevina...
Uzmes kombinovani profil drvo-aluminijum, ubio se za stanje na racunu! :cool:
Last edited by roburbor on 25 Jun 2009 13:45, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Nije bas deo foruma za ta pitanja ali ajde..
Nema ajde... Pomereno gde treba, koleginica se ne snalazi baš najbolje.
Zar nije dovoljno reci da je pvc naftna preradjevina..
Od PVC-a se pravi mnooogo stvari sa kojima smo mnogo više u dodiru, pa ništa. Cena civilizacije.

Drvo je lepše, toplije... Traži češće održavanje, a to i košta.
Al ili PVC? Al, ali kvalitetan, sa termoprekidima koji su dobro odrađeni... Takav je skuplji od PVC. Još ako je u kombinaciji sa drvom, raj za novčanik. Često se kod nas nudi Al jeftiniji od PVC. To se izbegava.

PVC ima od razne fele. Ima kod nas fabrike PVC profila (Vujić Valjevo, Peštar Aranđelovac...). Ima i uvoznih. Treba voditi računa o Al ojačanjima da ne budu samo na stranici gde je okov. Takođe se gleda i broj komora. Neki standard je 5, a ima ih i sa više. Važan činioc je i kvalitet ugradnje i mogućnost štelovanja ugrađenog okova. Sve su to elementi na kojima se "zida" cena, a i zarada.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

:) Ja birao i za sebe izabrao klasican DRVENI Lamelirani prozor.

Prednosti Kvalitet,cena i izgled,
mana odrzavanje i nije u trendu
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Mišljenja stručnjaka i neka ispitivanja koja su provedena u Njemačkoj a koja sam čitao u časopisu Majstor govore da za trajno riješenje (e sada koliko trajno nisu napisali) je kombinacija aluminija i drveta,a kako i kažu kolege cijena im je ubitačna.Ja sam sebi stavljao PVC i imam ih od nekoliko proizvođača,šta poznatih firmi šta nekih privatnika i imam dva prozora u kuhinji od drveta koje mi je radio jedan privatnik stolar.Moja ocijena je da su mi nekako ovi PVC bolji.Razlozi žašto je tome tako,npr: -održavanje brtvljenje samog prozora,mada sam uzeo sa 5 komora i sa 3 brtve i na kraju roletne koje su punjene PU pjenom i aluminijske su.A kad uzmem u obzira da je ovdje u Rijeci tokom zime bura za poluditi a zavijesa stoji niti da se mrdne a kod onog drvenog zavija sve u šesnaest ja sam za PVC.
Čovijek sniva a Bog realizira!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Å TRKIĆ wrote:i na kraju roletne koje su punjene PU pjenom i aluminijske su
Da, to sam zaboravio da napomenem, a VRLO JE VAŽNO. Roletne obavezno Al, ako je stolarija PVC. Takođe, dobro je i ugraditi i komarnike. Koštaju, ali su jedina odbrana od insekata.

Ukoliko se radi pokrivanje većih površina (zastakljivanje lođa) dobro je da se cela stranica vari u fabrici, a ne da se šrafe vertikale na licu mesta.

Konačna cena bitno zavisi i od vrste ugrađenih stakala. Sve su to elementi koje treba uzeti prilikom pogađanja posla da ne bi bilo kasnijih iznenađenja.
roburbor
Šegrt

Post by roburbor »

metabo wrote:Od PVC-a se pravi mnooogo stvari sa kojima smo mnogo više u dodiru, pa ništa. Cena civilizacije.
Naravno ali ako postoji kvalitetna alternativa (pogotovo od drveta) onda je priroda u prednosti.
Napravio sam gomilu drvenih kockica za vrtic gde mi ide cerka jer mi se pomalo gade sve te plasticne igracke.
Neka deca imaju kontakt sa drvetom... :)
roburbor
Šegrt

Post by roburbor »

Å TRKIĆ wrote:A kad uzmem u obzira da je ovdje u Rijeci tokom zime bura za poluditi a zavijesa stoji niti da se mrdne a kod onog drvenog zavija sve u šesnaest ja sam za PVC.
Ma to je i dovelo pvc na glas zato sto je svako od svacega poceo da pravi drvene prozore... :mad:
Evo meni dolazi kolega u subotu da vadi mere za klizna vrata na terasu. Covek ima osposobljenu radionicu za takvu vrstu proizvodnje i koristi lamelirano drvo za ramove.
Iako imam radionicu nije mi palo na pamet da pravim sebi stolariju posto se bavim namestajem i eventualno po nekim vratima...
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

:) Svaki prozor bi trebalo da ima kvalitet,oznake su A,B,C,D, o kom kvalitetu pricamo???
Da duva kroz drveni prozor ne slazem se,ispituje se na PRODUVAVANJE i na PROPUSTLJIVOST VODE
u principu svaki prozor dihtuje guma i profil,a ocekivati da "jeftin"drveni prozor bude u rangu sa PVC prozorom(koji je opet srafciger majstorija,jako malo mesta za zaradu.....samim tim stedi se na kvalitetu svega),ili u klasi al stolarije je nerealno,ako pricamo o prozoru u kvalitetu daj te mi neku prednost Aluminijuma i plastike nad drvetom!!!!
Okov je okov,na drvo ide sve(duga tradicija i kvalitet je veoma rastegljiv,za svakoga po nesto)
Na al i pvc isao je kvalitetan kada nije bilo jeftinog a sada???
To je moje licno misljenje,nemam nista protiv ni jednog materijala ni majstorije,a cak i ne radim to ali volim da zavirim,vidim i zato iznosim svoje licno misljenje.... :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dule wrote:ako pricamo o prozoru u kvalitetu daj te mi neku prednost Aluminijuma i plastike nad drvetom!!!!
Ne "radi" kao drvo, lakse se cisti i pere, ne moras da ga mazes i farbas svakih par godina.
Stvarno ljudi, dajte malo realnosti bez emocija.
Naravno da nemam nista protiv drveta, ali u nekim poslovima jednostavno su ga zamenile nove stvari. Drvo ima lepotu, ali na mnogim mestima funkcija je bitnija. Drvo treba ostaviti za ona mesta gde ce njegova lepota doci do izrazaja, a funkciju ce obaviti isto tako dobro kao metal i plastika.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

I kada se mecu PVC prozori treba kuca da bude obavezno izolirana !! Tako se moj cale prevario kada je menjao prozore i jos neki ljudi tu u komsiluku, pocela je neverovatnom brzinom budj da se pojavljuje zato sto su zidovi neizolirani i nagla promena temperature npr napolju hladno a u kuci toplo i eto vlage kolko oces :)

pozdrav
Marko
Bez znanja nema zanata :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovo ne bi smelo da ima veze sa tim od cega je prozor, vec sa tim kako prozor "dihtuje".
Kroz stare prozore je obicno uvek po malo duvala promaja, a novi dobro zaptiveni ne dozvoljavaju takvu nekontrolisanu razmenu vazduha. Usled toga u vazduhu unutar kuce ima vise vlage i kada ona naidje na hladan zid javlja se kondenzacija.
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Je bih pre postavio drvo nego PVC, to je moje misljenje, bas zato sto po malo duvka i nikada ne moze da dihtuje 100 %. Bas kao sto je Marko rekao, stvaraju se po meni nekoliko problema, vlaga (ponekad budj) ustajao vazduh (tu se najcesce javljaju bolesti), kada se recimo celoj kuci udari izolacija i PVC stolarija, to je za mene isto kao kada stavite plasticnu kesu coveku na glavu, zidovi ne mogu da disu, PVC isto ne dise, jos ako je losijeg kvaliteta, pa zbog kondezacije unutra tokom zime stalno morate imati peskir pored prozora, jer se zidovi natapaju sa vodom od kondezacije. Naravno da Ce PVC ustedeti toplotu doma, kao i izolacija, i da su prednosti vece nego sto drvo ima da se lakse odrzava, ali po meni ima i lose strane.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Arax wrote:zidovi ne mogu da disu, PVC isto ne dise
Oprosti, ali kakve veze ima izolacija sa disanjem zidova. Pod disanjem se podrazumeva propustanje vodene pare, sto svi moderni materijali dozvoljavaju. Izolacija ne dozvoljava toploti da se "seta" unutra-napolje i nema veze sa "paropropusnoscu".

To sto PVC od koga je prozor ne dise a drvo dise, je apsolutno zanemarljivo. Jos kad to drvo ofarbas nekom bojom koja je upravo namenjena da ne propusta vlagu. Pa kolika je povrsina PVC-a odnosno drveta na jednom prozoru? Nema ni 0.5 kvadrata. U poredjenju sa povrsinom zidova od oko 40 kvadrata u sobi 4X4m...

Dobri drveni prozori dihtuju isto tako dobro kao i dobri PVC prozori. Ne verujem da ce iko namerno kupovati prozor koji ne dihtuje kako treba.
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Dobri drveni prozori dihtuju isto tako dobro kao i dobri PVC prozori. Ne verujem da ce iko namerno kupovati prozor koji ne dihtuje kako treba.
To je uredu, ne kazem da drveni prozori ne dihtuju i da kroz njih duva promaja kada su zatvoreni, ali ne dihtuju kao PVC. Moj burazer je zamenio pre godinu dana drvenu stolariju za PVC, i pojavila se vlaga I uvek se oseca ustajao vazduh, tokom zime zbog kondezacije na PVC prozorima ( mozda je los proizvodjac) ima dosta vlage na zidu. PVC je uradio da bi sacuvao toplotu i imao manju potrosnju tokom zime. Ne kazem da je drvo nezamenljivo, ali ja licno nisam za PVC, zbog onog sto sam video.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
Post Reply