hitno!!!

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
becka75
Pred-majstorsko zvanje

hitno!!!

Post by becka75 »

Pretpostavimo da imam stub od medijapana fi 100 mm duzine 110 cm.Da li je moguce uraditi taj stub od lepljenih komada pa ga obraditi na strugu da bi se dobio stub?Ako je izvodljivi sledece sto treba na stubu su utori ili kanali duzinom stuba u odnosu" sirina kanala=sirina izmedju kanala,uspeo sam da skeniram tako da mozete i vidImageeti o cemu pricam!
Last edited by becka75 on 24 Jan 2008 18:08, edited 1 time in total.
kaste
Šegrt

Post by kaste »

pa gde su te slike ili ti skice
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Jbte jedva je prebacih,moracu da vezbam!
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Ne vidim sliku ali mi se prichinjelo :lol: da sam razumeo sta zelis da napravis...

S obzirom da ce taj stub biti prilicno tezak, ja bi na CNC (negde, ima ih sada na raznim mestima) izrezao slojeve od najdebljeg medijapana (28mm?), u obliku "zupcanika" kako si vec opisao... sa izbusenom centralnom rupom od recimo Ø10, i kasnije provukao ili armaturu sa navojem/maticama za stezanje, ili gotov navoj M10 ako ima da se kupi duzi od 1m.pravac bi mogla da drzi gvozdena sipka preseka u obliku kanala koji zelis... ili sta vec... nekoliko njih... pa se to sve stegne dok se lepak osusi...
E sada... cime lepiti a da se ne susi brzo... dok ti to sve slozis... drugi verovatno bolje znaju...

Nadam se da sam pomogao.

pozdrav

bogi

p.s. drugi, mozda bolji nacin, je da se izbuse odmah tri rupe Ø10 u jednom zupcaniku, u temenima jednakostranicnog trougla, pa ne treba nikakvo drzanje pravca... samo slazes.. i pazis da nesto pogresno ne okrenes...
Last edited by boggy on 24 Jan 2008 18:21, edited 1 time in total.
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Ajde,bre,stolari,do sutra uvece moram da dam ponudu!
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

becka75 wrote:Ajde,bre,stolari,do sutra uvece moram da dam ponudu!
ja nisam stolar! :lol: :P

pozdrav

bogi
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

:lol::lol:Nism ni ja:lol:
Last edited by becka75 on 24 Jan 2008 18:33, edited 1 time in total.
kaste
Šegrt

Post by kaste »

nesto slicno sam radio od drveta i trenutno mi nije instaliran corel da ti to nacrtam ali ako ovu moju sugestiju ne shvatas reci pa da ti skeniram crtez, ali evo preporuke:napravi "L"ugaonik kiji ce nositi slepljeni mediapan i vec obradjen na datu meru na strugu i sa njim proteraj na frezeru na okruglom bitu za udubljivanje kanala, a zatim predmet u ugaonik okreni za odredjeni ugao (za velicinu razmaka) i to ponovis x puta. pre udubljivanja proracunaj razmak i broj prelaza, poduzna obrada nece dovesti do cepanja materijala a kazmak i kanal ne moraju biti milimetarski isti jer ti pravis ukrasni baluster a ne osovinu za NASA letelicu
caos
djagi
Majstor

Post by djagi »

I ja se slazem sa kaste.Lepo objasnjeno i dobar predlog
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

kaste wrote:nesto slicno sam radio od drveta i trenutno mi nije instaliran corel da ti to nacrtam ali ako ovu moju sugestiju ne shvatas reci pa da ti skeniram crtez, ali evo preporuke:napravi "L"ugaonik kiji ce nositi slepljeni mediapan i vec obradjen na datu meru na strugu i sa njim proteraj na frezeru na okruglom bitu za udubljivanje kanala, a zatim predmet u ugaonik okreni za odredjeni ugao (za velicinu razmaka) i to ponovis x puta. pre udubljivanja proracunaj razmak i broj prelaza, poduzna obrada nece dovesti do cepanja materijala a kazmak i kanal ne moraju biti milimetarski isti jer ti pravis ukrasni baluster a ne osovinu za NASA letelicu
caos
A možeš da napraviš šablon kojim ćeš taj ugaonik da slepiš klizačima za strug, pa onda na sve to frezer, pa se onda frezer pomera zamišljenom osovinom struga, i useca kanale upravo tim bitom koji je kaste naveo. Naravno, ovaj šablon ti ostaje za sve sledeće stvari koje ćeš praviti.
kaste
Šegrt

Post by kaste »

sada se setih mozes umesto frezera koristiti i obicnu testeru na cirkularu ako ti cirkular ima dubinko stelovanje testere. pazi ovako nastelujes linijal na prednju stranu nultu meru kanala u tvom primeru oko 45 mm a zadnju stranu linijala na spoljnu meru npr 55mm i zatim stustis testeru na 5 mm i preteras u prvom prelazu, zatim podignes testeru za 5 mm i proteras jos jedan prelaz i tako do visine(dubine) koja ti treba. Tako ces napraviti kanal (sljic) u polukrugu a vezbanjem mozes postici koju god dubinu i sirinu koju hoces - samo vezbaj na otpadu. "I zakljucices da je svaki dan novi napredak".
na ovu foru sam iznenadio i moga dedu penzionisanog stolara koji je rodjen 1933 u stolarskoj radionici svoga oca i koji je celog zivota bio ubedjen da krucna testera sece samo pravo!
caos
stolar-to-be
Šegrt

Post by stolar-to-be »

E sad cu ja da se malo pravim pametan...Ja bih na tvom mestu pre nagovorio narucioca da stub ne uradish u medijapanu jer je zhesce zezanje kako god okrenes nego...Posto je rec o nekom "stilskom" projektu pre bih pokusao na tvom mestu da stub (koji je imitacija starogrckog stila, pretpostavljam) postavim u situaciju da nije noseci (ako je to moguce). Onda bih najverovatnije probao sa kartonskim rolnama od iskoriscenog paprira za plotere i sl. da uz pomoc shtapova i kanapova gipsom dobijem efekat koji je trazen. Cak mislim da je izlivanje stuba (u kalupu) laksa varijanta nego neko cnc-ovanje itd...Posto nisam iskusan kao vecina forumasa mogu da pretpostavim da je cak i varijanta izrade stuba od masiva jednostavnija a mozda i jeftinija...
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Jednu stvar sam resio,stub ce biti od masiva,bukve najverovatnije,ipak nisam siguran da ce stub od medijapana izdrzati obradu na strugu.Vise nije hitno(naruciocu kuhinje je danas umro otac)pa cu imati dovoljno vremena da spremim ponudu.Inace sama kuhinja je od mdf -a,rusticnog stila, veoma cudno ofarbana.Osnova je bez(ral 1015)a kanalura i rund je prefarban nekom ,ne znam ni ja cime,zelenkastom nijansom tako da dobija izgled starog drveta.Nema nikakve teksture i ta zelena je izrazenija na rundu i kanaluri,a na ostatku se tek nazire.To je dovoljno da da smek starine.Imam slike ali na skeneru se nece to videti tako da cu probati da vam dam jos nekih detalja.Inace kuhinja je bila izlozena na sajmu namestaja ove godine i malo veca od ove sto cu(nadam se)raditi je kostala 5500 e.Kuhinju je izlozila firma "ASTI EXCLUZIVE" iz Beograda koja pravi de lux namestaj od masiva.Za sada toliko,ako se neko seti necega neka se javi.Okacicu i drugu sliku da vidite kuhinju pa cu vas pitati jos nesto

Image

.
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

kaste wrote:nesto slicno sam radio od drveta i trenutno mi nije instaliran corel da ti to nacrtam ali ako ovu moju sugestiju ne shvatas reci pa da ti skeniram crtez, ali evo preporuke:napravi "L"ugaonik kiji ce nositi slepljeni mediapan i vec obradjen na datu meru na strugu i sa njim proteraj na frezeru na okruglom bitu za udubljivanje kanala, a zatim predmet u ugaonik okreni za odredjeni ugao (za velicinu razmaka) i to ponovis x puta. pre udubljivanja proracunaj razmak i broj prelaza, poduzna obrada nece dovesti do cepanja materijala a kazmak i kanal ne moraju biti milimetarski isti jer ti pravis ukrasni baluster a ne osovinu za NASA letelicu
caos
Ako mozes skeniraj mi crtez.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Malo sam razmišljao i došao na ideju.

Napraviš slijedeći jig pomagalo:
Skicirao sam ovdje: jigzaobradustupa.xls

Moram priznati da je ovo tek idejni nacrt i da treba to malo i doraditi, pogotovo onaj dio kod pričvršćivanja komada šarafima, ali to bi trebalo riješiti na način kako se pričvršćuje komad na stug, uz jedan uvjet da bude fiksan, a ne da se okreće. A opet da ga jednostavno možemo zaokrenuti kad napravimo utor.

Nadam se da ćeš shvatiti na što sam mislio. Komad kad izvadiš iz struga staviš u to pomagalo. Frezer naštimaš na dubinu koja ti treba i povućeš ga po čitavoj duljini stupa, kako se frezer nalazi izmedju vodilica, nema šanse da fulaš.

Nadam se da sam pomogao, ili barem dao ideju kako lakše napraviti posao.
Post Reply