Najbolji alat za...
Najbolji alat za...
Recimo..na montaži kuhinje ste..treba par komada iverice..police..prikratiti za 2 mm..a želite oštre bridove..
Čime to radite?..
Imam samo ubodnu pilu za rezanje..
Bavim se pločastim materijalima..želim si u dogledno vrijeme kupiti neki alat da to mogu na terenu odrezati..ako mi zatreba..
Koristite li kružne pile? ili..?
Å to preporučate?
Čime to radite?..
Imam samo ubodnu pilu za rezanje..
Bavim se pločastim materijalima..želim si u dogledno vrijeme kupiti neki alat da to mogu na terenu odrezati..ako mi zatreba..
Koristite li kružne pile? ili..?
Å to preporučate?
Gledao sam onaj promotivni video od DeWALT-a i imaju novi cirkular uranjajući sa vodilicom i tamo je napravljen rez u iverici i ispao je savršen bez krzanja,ali znam da je to reklama,ali kolege koji koriste i imaju Festool cirkulare sa vodilicama kažu da je rez savršen,a na to će dati najbolji sud i ocijenu Bole ili kolega TomislavM za koje znam iz foruma da imaju te cirkulare.
Čovijek sniva a Bog realizira!
- Marko Enter
- Majstor majstora
Posto nema svako Festool, ima jedno veoma jednostavno resenje za bilo koji rucni cirkular.
Vazno je samo da je testera ostra. Kao pomoc pri rezanju lepo ce posluziti lesonit za poledjinu
(belo emajl), koji je veci od ploce cirkulara za po pet santimetara(moze i vece) da bi se lesonit mogao
pomerati zajedno sa cirkularom. Bojena strana ide prema iverici. Ispreobajte, radi.
Vazno je samo da je testera ostra. Kao pomoc pri rezanju lepo ce posluziti lesonit za poledjinu
(belo emajl), koji je veci od ploce cirkulara za po pet santimetara(moze i vece) da bi se lesonit mogao
pomerati zajedno sa cirkularom. Bojena strana ide prema iverici. Ispreobajte, radi.
... i lepljenje najobičnije krep trake na površinu iverice može da ublaži krzanje. Sa oštrom testerom, specijalizovanom za ivericu i sl. materijale, i okrenutim licem na dole (krzanje nastaje na izlaznoj strani obratka) ja nemam problema, Rez je "fabrički". Kad se tome još doda i nekaq vođica (o njima smo dosta pisali) rezultat je potpun. I još nešto, uvek se treba pridržavati pravila da otpadno parče bude uvek suprotno od motora, na desnoj strani od smera kretanja.
Za takva doterivanja, sina je apsolutno neophodna. Najcesce ces cak imati ne da skines 2mm, vec da skines 2mm na jednoj strani a da na drugoj "izadje na nulu", to jest da skratis al pod nekim malim uglom ako shvatas sta hocu da kazem. Recimo kad ukrajas plocu pored zida koji nije pod 90 stepeni.
Pored sine tipa Festo, DeWalt... koja ima tvrdu gumu za zastitu od krzanja, ili slicne napravljene u kucnoj radinosti (metabo ju je negde postavio na forumu, ne secam se vise tacno gde), ima jos jedan "trik".
Za njega je neophodna sina ili neka druga vodilica (recimo obicna letva pritegnuta sa dve stege).
Prvi rez se pravi jaaako plitko (do max 1mm dubine) i "u nazad". Znaci ne gurate cirkular kao sto bi normalno radili, vec ga vucete u nazad.
AKO DUBINA REZA NIJE JAKO MALA OVO JE VEOMA OPASNO!!!
Na taj nacin ste dobili efekat predrezaca, posto zubi testere "napadaju" povrsinu odozgo i ne krzaju je.
Sad ide drugi rez, punom dubinom i u normalnom smeru.
Drugim recima prvim rezom ste samo "zagrebali" povrsinu kako se ona ne bi lomila, a drugim rezom ste presekli tablu.
Pored sine tipa Festo, DeWalt... koja ima tvrdu gumu za zastitu od krzanja, ili slicne napravljene u kucnoj radinosti (metabo ju je negde postavio na forumu, ne secam se vise tacno gde), ima jos jedan "trik".
Za njega je neophodna sina ili neka druga vodilica (recimo obicna letva pritegnuta sa dve stege).
Prvi rez se pravi jaaako plitko (do max 1mm dubine) i "u nazad". Znaci ne gurate cirkular kao sto bi normalno radili, vec ga vucete u nazad.
AKO DUBINA REZA NIJE JAKO MALA OVO JE VEOMA OPASNO!!!
Na taj nacin ste dobili efekat predrezaca, posto zubi testere "napadaju" povrsinu odozgo i ne krzaju je.
Sad ide drugi rez, punom dubinom i u normalnom smeru.
Drugim recima prvim rezom ste samo "zagrebali" povrsinu kako se ona ne bi lomila, a drugim rezom ste presekli tablu.
viewtopic.php?pid=11753#p11753mbole wrote:(metabo ju je negde postavio na forumu, ne secam se vise tacno gde)
Evo danas sam radio neku kao policu ali nije za u kući nego držačoliti nosač za PP aparate u kamionu i rezao sam ivericu furniranu neki stari otpadni komad od nekog ormara i evo slikica od pomagala koje sam napravio od laminata jer nisam imao ništa prikladnije i slika će pokazati rez koji je ispao za mene isuviše nego dobar samo potegnuti finom šmirglom i rez je savršen.
Evo i slika.
Pomagalo oliti šina za sirotinju kako ju je netko već nazvao

ovdje se vidi sa cirkularom

i rez kako je ostalo i ovaj kraj je izlazni kraj ustvari kraj iz kojeg je izašao nož

Nadam se da će se rez viditi dobro pa da se vidi da nema nekog većeg krzanja.
Evo i slika.
Pomagalo oliti šina za sirotinju kako ju je netko već nazvao

ovdje se vidi sa cirkularom

i rez kako je ostalo i ovaj kraj je izlazni kraj ustvari kraj iz kojeg je izašao nož

Nadam se da će se rez viditi dobro pa da se vidi da nema nekog većeg krzanja.
Čovijek sniva a Bog realizira!
- rushinbrain
- Majstor majstora
Originalni rez iz Elgrada...Å TRKIĆ wrote:Gledao sam onaj promotivni video od DeWALT-a i imaju novi cirkular uranjajući sa vodilicom i tamo je napravljen rez u iverici i ispao je savršen bez krzanja,ali znam da je to reklama,ali kolege koji koriste i imaju Festool cirkulare sa vodilicama kažu da je rez savršen,a na to će dati najbolji sud i ocijenu Bole ili kolega TomislavM za koje znam iz foruma da imaju te cirkulare.
http://picasaweb.google.com/tomislavm/F ... 1941916322
Rez na Festool cirkularu sa šinom....s time da nisam pazio i išao dva puta nego sam u jednom prolazu napravio...
http://picasaweb.google.com/tomislavm/F ... 0809967010
Uh, gde nadje bas laminat. On nije bas najzgodniji za ovakve stvari posto mu je povrsina ekstremno tvrda, i tupi testeru.Å TRKIĆ wrote:evo slikica od pomagala koje sam napravio od laminata jer nisam imao ništa prikladnije
Najbolji je sirovi lesonit, to jest onaj koji nema dezen, posto i taj dezen ume da bude od melamina, koji je isto tako tvrd (ne bas ko onaj na laminatu, ali i dalje tvrd).